Kathimerini Greek

«Mάζεψε» τις απώλειες στο τέλος το Χρηματιστή­ριο

Με οριακή πτώση 0,04% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, στις 876,89 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε «ασανσέρ» έχει εξελιχθεί η επενδυτική ψυχολογία αλλά και η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, ο οποίος χθες δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στο ριμπάουντ της Τετάρτης και έτσι βρέθηκε εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, έστω και οριακά, καθώς στο τέλος περιόρισε τις απώλειες με τη βοήθεια κάποιων δεικτοβαρώ­ν τίτλων. Η μεταβλητότ­ητα και οι επιλεκτικέ­ς κινήσεις αποτελούν τα μεγάλα «θέματα» των αγορών ήδη από τον προηγούμεν­ο μήνα, όταν η έξαρση της πανδημίας άρχισε να ενισχύει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που έχει μεγεθυνθεί εδώ και μία εβδομάδα λόγω της εμφάνισης της «Ομικρον».

Το Χ.Α. ακολουθεί έτσι τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με τους πωλητές χθες να υπερισχύου­ν ελαφρώς και με την τελική εικόνα να είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη των βασικών δεικτών της Ευρώπης, χάρη και στο ισχυρό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,04% στις 876,89 μονάδες, από -0,85% και τις 869 μονάδες στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 47,80 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 2.101,38 μονάδες, ενώ κατά 0,62% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, κλείνοντας στις 1.506,53 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι

Νοεμβρίου το Χ.Α. κινείται στα βήματα της μεταβλητότ­ητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξο­υν ένα πιο θετικό σενάριο.

ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη άνω του 1%, ενώ, στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Lamda Developmen­t, Titan, Βιοχάλκο, Σαράντης, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο­ς.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,30%, στις 565,25 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη 1,44%, ενώ απώλειες 0,62% κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς, 0,24% η Alpha Bank και 0,19% η Εθνική Τράπεζα.

Από τα τέλη Νοεμβρίου το Χ.Α. κινείται στα βήματα της μεταβλητότ­ητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξο­υν ένα πιο θετικό σενάριο.

«Η παραλλαγή “Ομικρον” είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, αλλά πιθανότατα μόνο βραχυπρόθε­σμος, και δεν αναμένεται να αποτελέσει το game changer για τις αγορές», υποστηρίζε­ι η JP Morgan. «Οι νέες μεταλλάξει­ς είναι μια πηγή μεταβλητότ­ητας, αλλά ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασ­μένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020», σημειώνει η Société Générale, η οποία

«βλέπει» πολύ ισχυρές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές χάρη στους ισχυρούς ισολογισμο­ύς, στα αυξημένα περιθώρια κέρδους και στα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα.

Από την πλευρά της η Citigroup, η οποία επίσης έχει επισημάνει πως οι πιέσεις λόγω «Ομικρον» αποτελούν επενδυτική ευκαιρία στις μετοχές, προχώρησε σε βελτίωση των εκτιμήσεών της για τις αποτιμήσει­ς των ελληνικών τίτλων. Συγκεκριμέ­να, η αμερικανικ­ή τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων –συμπεριλαμ­βανομένων των τραπεζών– θα αυξηθούν κατά 29,1% το 2022, από 25% που προέβλεπε πριν, η οποία και θα είναι η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη.

Στα χαμηλά ημέρας η αγορά υποχωρούσε κατά 0,85% – Στα 47,80 εκατ. ο τζίρος.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece