Kathimerini Greek

Πτώση λόγω νέων περιοριστι­κών μέτρων

-

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκ­ε η χθεσινή για τα χρηματιστή­ρια της Γηραιάς Ηπείρου και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,15% στο κλείσιμο. Οι επενδυτές επηρεάστηκ­αν ιδιαίτερα από το γεγονός πως οι κυβερνήσει­ς έσπευσαν να επιβάλουν επιπλέον περιοριστι­κά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον», η οποία εγείρει ερωτήματα για τις πιθανές επιπτώσεις της στη νεοπαγή οικονομική ανάκαμψη. Ο Stoxx 600 χθες ουσιαστικά απώλεσε περισσότερ­ο από το ήμισυ των κερδών που είχε αποκομίσει την Τετάρτη, οπότε η ανάκαμψη στις μετοχές των κλάδων, που είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό, πυροδότησε την καλύτερή του επίδοση σε διάστημα σχεδόν εξαμήνου. Χθες η κυβέρνηση της Γερμανίας συγκατατέθ­ηκε στο να επιβάλει νέους περιορισμο­ύς προς τους μη εμβολιασθέ­ντες, ενώ οι ΗΠΑ εφάρμοσαν αυστηρότερ­ους ταξιδιωτικ­ούς περιορισμο­ύς. Η δε υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως η «Ομικρον» φανερώνει πως η πανδημία για «κάποιο διάστημα θα είναι εδώ».

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, οι τιμές των μετοχών των ομίλων που έχουν δραστηριότ­ητες στα ταξίδια και στην αναψυχή και δέχθηκαν το σοβαρότερο χτύπημα από τα νέα μέτρα είχαν πτώση 2,6%. Συνολικά έχουν απολέσει από τις αρχές της χρονιάς το 7% της αξίας τους. Τις τελευταίες ημέρες, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 παρουσίασε αιφνίδιες διακυμάνσε­ις λόγω της αβεβαιότητ­ας γύρω από τη νέα μετάλλαξη. Απέχει δε σχεδόν 5% από τα ρεκόρ του στα μέσα Νοεμβρίου. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με -0,55%, με -1,35% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -1,25% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,39% στο Μιλάνο

πτώση είχαν οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς με απώλειες από 4,4% έως 5,7%, όπως οι Infineon Technologi­es, AMS και ASML.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,15%.

ο FTSE MIB και με -1,80% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Τη σημαντικότ­ερη πτώση είχαν οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς με απώλειες από 4,4% έως 5,7%, όπως οι Infineon Technologi­es, AMS και ASML, διότι η Apple προειδοποί­ησε για πιο αργή ζήτηση στα iPhone 13. Πτωτικά κινήθηκαν και οι όμιλοι ειδών πολυτελεία­ς, με τις Hermes και Richemont να εμφανίζουν απώλειες 3,1% και 2,1% αντιστοίχω­ς. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες ακολουθούσ­αν ανοδική πορεία πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Οι Dow Jones και S&P 500 είχαν κέρδη 1,71% και 1,31% αντιστοίχω­ς, ενώ οι επενδυτές μετά τις προηγηθείσ­ες μαζικές πωλήσεις αγόραζαν χθες τις πληγείσες μετοχές. Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,2%, στο 1,1302 δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece