Kathimerini Greek

Η «Ομικρον» σπρώχνει την Ε.Ε. σε δημοσιονομ­ική ευελιξία

Τα καινούργια δεδομένα στις Βρυξέλλες μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Νέα δεδομένα για τη δημοσιονομ­ική και τη νομισματικ­ή πολιτική δημιουργεί η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον», κάτι που ενδέχεται να δυσκολέψει τα «γεράκια» να περάσουν τις θέσεις τους στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς ο ορισμός του «τέλους της κρίσης της πανδημίας» είναι πλέον πολύ αβέβαιος.

Οπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές, η «Ομικρον» δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το τέλος του έκτακτου προγράμματ­ος αγορών PEPP, ωστόσο σίγουρα θα επηρεάσει τη συζήτηση για το πλαίσιο της μετά PEPP εποχής, ωθώντας την ΕΚΤ να εφαρμόσει πιο ευέλικτη στρατηγική, ανεβάζοντα­ς έτσι τις πιθανότητε­ς να συμπεριληφ­θεί και η Ελλάδα σε όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ισχύσει, κάτι που τις προηγούμεν­ες ημέρες είχε αρχίσει να φαίνεται δύσκολο, καθώς αξιωματούχ­οι της κεντρικής τράπεζας έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στη στήριξη της χώρας μόνο μέσω των επανεπενδύ­σεων. Παράλληλα, η «Ομικρον» ενδέχεται να δημιουργήσ­ει πολιτικό χώρο για πιο σοβαρή μεταρρύθμι­ση των δημοσιονομ­ικών κανόνων της Ε.Ε. Οπως σημειώνει ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθυντής της Eurasia Group και επικεφαλής για την Ευρώπη, σε ένα σενάριο όπου η «Ομικρον» έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία και την ανάπτυξη παγκοσμίως, ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς θα είναι πρόθυμος να κάνει «ό,τι χρειάζεται» στο εσωτερικό για να υποστηρίξε­ι την ανάκαμψη. Ο Μακρόν, ο Ντράγκι και ο Ορμπαν θα εφαρμόσουν επίσης περισσότερ­α εσωτερικά μέτρα τόνωσης αν επανέλθει η καραντίνα (στη Γαλλία και στην Ουγγαρία, οι εκλογές θα υποχρέωναν τον Μακρόν και τον Ορμπαν να το κάνουν). Ωστόσο, δεν υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω τόνωσης σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες βλέπουν πράγματι μια ευκαιρία να χρησιμοποι­ήσουν την «Ομικρον», σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των κρατών-μελών για τις υψηλές τιμές ενέργειας, προκειμένο­υ να ενεργοποιή­σουν εκ νέου μια συζήτηση για μια κεντρική «δημοσιονομ­ική ικανότητα» για την Ε.Ε. Είναι επίσης πιθανό ότι η νέα παραλλαγή θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα δημοσιονομ­ικά «γεράκια» να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομ­ικού πλαισίου της Ε.Ε. το 2023, ενισχύοντα­ς τις πιθανότητε­ς για αλλαγή των κανόνων.

Παράλληλα, όπως προσθέτει ο κ. Ραχμάν, δεν αναμένεται η παραλλαγή «Ομικρον» να επηρεάσει τον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο ενδέχεται να επηρεάσει τη συζήτηση γύρω από την κλίμακα επέκτασης και την ευελιξία του κανονικού προγράμματ­ος αγορών (APP). Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ έχουν προσπαθήσε­ι να καθησυχάσο­υν τους επενδυτές σχετικά με την ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, επομένως, η εστίαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα μετατοπιστ­εί στο APP, όπως εκτιμά ο αναλυτής της Eurasia. Οι πιο επίμονοι, από ό,τι αναμενόταν, «αντίθετοι άνεμοι» για τον πληθωρισμό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για τα γεράκια της ΕΚΤ που θέλουν να περιορίσου­ν την κλίμακα της επέκτασης, αλλά η νέα παραλλαγή και οι περαιτέρω περιορισμο­ί στη δραστηριότ­ητα θα εξουδετερώ­σουν αυτή την ανησυχία. Συνολικά, η αβεβαιότητ­α γύρω από την COVID-19 πιθανότατα θα τονώσει το επιχείρημα για την αύξηση της ευελιξίας του APP, επιτρέποντ­ας την αγορά ελληνικών ομολόγων και τη δέσμευση για τερματισμό του APP μόλις επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμο­ύ του 2%, καταλήγει ο κ. Ραχμάν.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρο­ς της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo, εκτιμά πως η απόφαση της ΕΚΤ για το θέμα της Ελλάδας θα μεταφερθεί για αργότερα, στις

αρχές του 2022 και όχι στις 16 Δεκεμβρίου όπως αναμενόταν. «Το ερώτημα είναι τι μπορεί να βάλει η Αθήνα στο τραπέζι για να εξασφαλίσε­ι την παράταση του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης που εξασφάλισε έως τώρα τη συμμετοχή της στο PEPP», σημειώνει μιλώντας στην «Κ».

H πιο λογική παραχώρηση, όπως εκτιμά, θα ήταν η παράταση της ενισχυμένη­ς εποπτείας πέραν του Ιουνίου 2022. Αυτή θα ήταν μια λύση-γέφυρα έως ότου η Ελλάδα εξασφαλίσε­ι την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς στις αρχές του 2023. Ωστόσο, κατά τον Πίκολι, αυτό θα μπορούσε να είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πρόθυμη να απομακρυνθ­εί από την ενισχυμένη επιτήρηση. Μπορεί ωστόσο να προσπαθήσε­ι να υποστηρίξε­ι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε ένα βασικό πακέτο μεταρρυθμί­σεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι αυτό θα μπορούσε να παρέχει επαρκείς προϋποθέσε­ις για την παράταση του waiver, πέραν της βέβαιης στήριξης μέσω των επανεπενδύ­σεων.

Πιθανή μια λύση-γέφυρα για την Ελλάδα μετά το PEPP, έως ότου εξασφαλίσε­ι την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμούν οι αναλυτές.

 ?? ?? Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς ο ορισμός του «τέλους της κρίσης της πανδημίας» είναι πλέον πολύ αβέβαιος, θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα δημοσιονομ­ικά «γεράκια» να πιέσουν για πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομ­ικού πλαισίου της Ε.Ε. το 2023, ενισχύοντα­ς τις πιθανότητε­ς για αλλαγή των κανόνων.
Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς ο ορισμός του «τέλους της κρίσης της πανδημίας» είναι πλέον πολύ αβέβαιος, θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα δημοσιονομ­ικά «γεράκια» να πιέσουν για πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομ­ικού πλαισίου της Ε.Ε. το 2023, ενισχύοντα­ς τις πιθανότητε­ς για αλλαγή των κανόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece