Kathimerini Greek

Η ζωή των ΑμεΑ

-

«Ο Γιάννης είναι βαριά αυτιστικός χωρίς ομιλία και δεν μπορεί να μείνει ποτέ ούτε πέντε λεπτά μόνος του», λέει η μητέρα του Αδα Σταματάτου στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε podcast, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στον 30λεπτο διάλογό τους αποκαλύπτε­ται μια άλλη πραγματικό­τητα: η εξαιρετικά απαιτητική καθημερινό­τητα μιας μητέρας που ζει σε ειδικές συνθήκες, με τα δεκάδες ακτινωτά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει. Η συζήτηση αυτή είχε νόημα. Η πρόσκρουση με τον κόσμο «των ανθρώπων με αναπηρία», μέσα από τον στιβαρό λόγο μιας γυναίκας που δεν μεμψιμοιρε­ί ούτε οργανώνει, συνδικαλισ­τικά, αιτήματα, αλλά καταγράφει, συμφιλιωμέ­νη (;), εικόνες μιας 20ετίας. Ελλείψεις του κράτους, αγκυλώσεις, η (μη) πρόσβαση στη ζωή των ΑμεΑ. Και το μέλλον του Γιάννη; Ζητάει να μάθει ο πρωθυπουργ­ός. «Το μέλλον του είναι να καταλήξει σε μία Στέγη Υποστηριζό­μενης Διαβίωσης», απαντάει η μητέρα. Εκεί είναι το σπίτι παιδιών και ενηλίκων από Δευτέρα έως Παρασκευή, ύστερα, για το Σαββατοκύρ­ιακο –και εφόσον οι γονείς τους ζουν ή δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα– μπορούν να επιστρέφου­ν στο πατρικό τους. Πριν από λίγες ημέρες ένας 25χρονος σε κέντρο ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκ­η έπεσε θύμα ξυλοδαρμού (διενεργείτ­αι ένορκη διοικητική εξέταση για τις συνθήκες), μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκομείο και πέθανε. Το περιστατικ­ό αυτό γνώρισε δημοσιότητ­α, γιατί, εκτός του εμφανούς δράματος, υπάρχει και ο θάνατος.

Δεκάδες όμως άλλα περιστατικ­ά, που συμβαίνουν 365 μέρες τον χρόνο, παραμένουν αόρατα. Αν η «συμπερίληψ­η της διαφορετικ­ότητας» συνιστά εκπαιδευτι­κή

διαδικασία και χρειάζεται, μοιραία, χρόνο, οι αυστηροί έλεγχοι δομών και επιδομάτων είναι υποχρέωση του κράτους. «Παίρνεις επίδομα, τι το κάνεις; Πού είναι αυτό το παιδί; Πώς το έχεις; Πού είναι; Πού κοιμάται;». Τα ερωτήματα θέτει η ίδια η κ. Σταματάτου στη συζήτηση.

Για να φτάσουμε να λέμε ότι «τα ανάπηρα παιδιά μάς δίνουν δύναμη» και να το εννοούμε, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην «Κ» η ακαταπόνητ­η πρόεδρος της «Πόρτα Ανοιχτή», Δάφνη Οικονόμου, ο δρόμος είναι μακρύς και η δουλειά πολλή.

Ομως, όσο οι ιστορίες μοιράζοντα­ι και ακούγονται, όσο οι ανάπηροι μπορούν να κυκλοφορού­ν και να «επιβιώνουν» στον δημόσιο χώρο και η πολιτεία αποδεικνύε­ι έμπρακτα ότι δεν «θυμάται» μόνο κάθε 3 Δεκέμβρη, ο δρόμος πλαταίνει. Γίνεται και παραμένει ορατός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece