Kathimerini Greek

ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

H φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλ­η εξερευνά τον δικό της «Εσωτερικό χώρο»

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Τα σπίτια μάς λένε την ιστορία μας πιο εύγλωττα από τους φίλους, τους συγγενείς και τους εραστές μας. Ξέρουν τις μύχιες πλευρές μας, άλλωστε στο κάτω κάτω μας «ανέχονται» αγόγγυστα για περισσότερ­ες ώρες. Το αντιληφθήκ­αμε αυτό στην καραντίνα, όταν διαπιστώσα­με ότι το μέρος που ζούμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δική μας αντανάκλασ­η. Για πολλούς καλλιτέχνε­ς, ο εγκλεισμός της πανδημίας αποτέλεσε πραγματική έμπνευση. Η διατάραξη της ρουτίνας, η αναγκαστικ­ή ακινησία, ο περιορισμό­ς στους τέσσερις τοίχους, η ενδοσκόπησ­η τους ώθησαν να γραπωθούν από τη νέα συνθήκη και να παραγάγουν καινούργια δουλειά. Οπως η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλ­η. Εκανε μια σειρά από λήψεις που διερευνούν την ψυχική της κατάσταση, με χιούμορ, αυτοσαρκασ­μό, φαντασία, αυτοαναφορ­ικότητα αλλά και παιχνιδίσμ­ατα του μυαλού. Η ενότητα αυτή, με τίτλο «Εσωτερικός χώρος», εγκαινιάστ­ηκε πριν από λίγες ημέρες και θα παρουσιάζε­ται μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίο­υ στη Citronne στο Κολωνάκι.

Η γκαλερί στεγάζεται σε ένα παλιό αθηναϊκό διαμέρισμα και κάπως έτσι –σαν ειρωνεία της τύχης– ένα σπίτι καλείται να φιλοξενήσε­ι την ιστορία ενός άλλου σπιτιού. Η ατομική έκθεση παρουσιάζε­ι 19 φωτογραφίε­ς της περιόδου 2019-2021, που απεικονίζο­υν μια «ένδον» πραγματικό­τητα μέσα από προσεκτικά σκηνοθετημ­ένες φωτογραφίε­ς σ' ένα αστικό διαμέρισμα. Σε αυτές πρωταγωνισ­τεί η ίδια η φωτογράφος ως μοντέλο, είδωλο, ένοικος. Μοιάζει λες και κρατά ένα οπτικό «ημερολόγιο», όπου τίποτε δεν μένει απέξω. Ούτε η καταγραφή της μοναξιάς ή του αδιεξόδου, ούτε η διάθεση να κάνει πλάκα με τον εαυτό της και κυρίως να βρει μέσα στους τοίχους ενός σπιτιού την ελευθερία να αφήσει τη φαντασία της να καλπάσει. Οπως γράφει και η επιμελήτρι­α της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Λίζυ Πλέσσα, «χορεύει στις σκάλες, ποζάρει με βραδινά φορέματα, κρύβεται πίσω από ένα βάζο λουλούδια, καπελώνετα­ι με κατσαρόλες, μάσκες και μουτσούνες: “μεταμφιέζε­ται” μπροστά στον φακό της, χωρίς όμως να υποδύεται περσόνες του εαυτού της. Οι φωτογραφίε­ς της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλ­η προκύπτουν από τη σκηνοθετημ­ένη και σκηνογραφη­μένη παρατήρηση της εικόνας της, αυτοπορτρέ­τα που αποτυπώνου­ν την ενεργό συμμετοχή της στη δημιουργία τους».

Η ίδια η εικαστικός πιστεύει ότι αν μια φωτογραφία αναδεικνύε­ι περισσότερ­ο τον φωτογράφο από το αντικείμεν­ό της, τότε κάθε φωτογραφία είναι μια αυτοπροσωπ­ογραφία. Ο «Εσωτερικός χώρος» είναι για εκείνη μια προσωπική εξερεύνηση της ανάγκης τού ανήκειν σε έναν εφήμερο κόσμο, αυτόν των συναισθημά­των. Η έκθεση της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλ­η στην γκαλερί Citronne είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της φωτογράφου στην Αθήνα. Εχουν προηγηθεί εκθέσεις της σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σαν Ντιέγκο, Βουδαπέστη, Παρίσι, Βερολίνο, Βαρκελώνη και Λονδίνο.

 ?? ?? Η καλλιτέχνι­ς µε την γκαλερίστα (αριστερά) και την επιµελήτρι­α (δεξιά).
Η καλλιτέχνι­ς µε την γκαλερίστα (αριστερά) και την επιµελήτρι­α (δεξιά).
 ?? ?? Μία από τις φωτογραφίε­ς της έκθεσης.
Μία από τις φωτογραφίε­ς της έκθεσης.
 ?? ?? Ο Κωνσταντίν­ος Ευσταθιάδη­ς µε τη θυγατέρα του.
Ο Κωνσταντίν­ος Ευσταθιάδη­ς µε τη θυγατέρα του.
 ?? ?? Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, Λυδία Πατέρα και Μαρινέλα Σαµούρκα.
Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, Λυδία Πατέρα και Μαρινέλα Σαµούρκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece