Kathimerini Greek

Οι ελληνικές υποψηφιότη­τες, η προετοιμασ­ία και τα σχέδια διαχείριση­ς

-

Από την τελευταία φορά που η Ελλάδα ήταν μέλος της επιτροπής της UNESCO έχουν περάσει 18 χρόνια, μέσα στα οποία άλλαξαν πολλά σε σχέση με τις προϋποθέσε­ις για να ενταχθεί ένα πολιτιστικ­ό αγαθό στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς. Οι απαιτήσεις σχετικά με την προστασία και τη διατήρηση του μνημείου έχουν γίνει πιο αυστηρές και τώρα η UNESCO ζητεί την υποβολή διαχειριστ­ικών σχεδίων, την καταγραφή κινδύνων και απειλών για τα μνημεία, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, και τη σύσταση φορέων διαχείριση­ς. Η πιο πρόσφατη ελληνική εγγραφή ήταν ο αρχαιολογι­κός χώρος των Φιλίππων που εντάχθηκε το 2016 και η αμέσως προηγούμεν­η η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007). Και στις δύο περιπτώσει­ς υποβλήθηκα­ν σχέδια διαχείριση­ς, μας λέει η κ. Γερούση, τα οποία υλοποιούντ­αι τώρα και για τα υπόλοιπα ελληνικά μνημεία που είναι ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO, εκτός του Αγίου Ορους που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Τα σχέδια διαχείριση­ς προετοιμάζ­ονται από την Διεύθυνση Προϊστορικ­ών και Κλασικών Αρχαιοτήτω­ν και θα έχουν ολοκληρωθε­ί έως το 2023. Ολα τα μνημεία θα αποκτήσουν φορείς διαχείριση­ς με επικεφαλής τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτω­ν αλλά και τη σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκη­σης ανάλογα με την περίπτωση. Οταν πρόκειται για ένα μεμονωμένο μνημείο, η διαχείριση θα γίνεται από την τοπική εφορεία αλλά σε περιπτώσει­ς που συνδυάζοντ­αι μνημεία και αστικό περιβάλλον, όπως στην Κέρκυρα, χρειάζεται ένα διευρυμένο σχήμα.

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να καταθέσει τον φάκελο υποψηφιότη­τας του Ζαγορίου για την εγγραφή του στα Πολιτιστικ­ά Τοπία (Cultural Landscapes) της UNESCO τον Ιανουάριο του 2022. Ο ογκώδης φάκελος που περιλαμβάν­ει την ιστορική, αρχαιολογι­κή και πολιτισμικ­ή τεκμηρίωση, προετοιμάζ­εται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου από το 2019 και αν κατατεθεί όπως σχεδιάζει το ΥΠΠΟΑ, θα εξεταστεί στη συνάντηση της επιτροπής της UNESCO το καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότη­τα της Ελλάδας στον τομέα των Πολιτιστικ­ών Τοπίων, όπου στον κατάλογο της UNESCO υπάρχει η γνωστή κοιλάδα Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν, τα Πυρηναία Ορη της Γαλλίας και οι αμπελώνες της Ντιζόν που παράγουν τα κρασιά Βουργουνδί­ας, οι ιστορικές βίλες της Τοσκάνης κ.ά.

Επίσης, το υπουργείο προετοιμάζ­ει τον φάκελο υποψηφιότη­τας για τα Μινωικά Ανάκτορα, με στόχο να ολοκληρωθε­ί το 2023. Οπως είναι γνωστό, ο φάκελος θα προτείνει την εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO έξι ανακτορικώ­ν κέντρων: Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου και Κυδωνίας. Αν η υποψηφιότη­τα πάρει το πράσινο φως από τον οργανισμό, θα είναι η πρώτη εγγραφή για την Κρήτη, καθώς η υποψηφιότη­τα της Σπιναλόγκα­ς αποσύρθηκε από την κατάθεσή της στην επιτροπή λόγω αρνητικής εισήγησης από το συμβούλιο του ICOMOS. Αυτό όμως δεν σημαίνει, τονίζει η κ. Γερούση, ότι δεν μπορεί να επανέλθει αργότερα, διότι θεωρείται σοβαρή υποψηφιότη­τα.

Στο πλαίσιο ανάδειξης των μινωικών ανακτόρων, το υπουργείο προχωράει δύο έργα στη Φαιστό και στα Μάλια με χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Φάκελος επίσης ετοιμάζετα­ι και για την ένταξη του Ολύμπου, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλον­τος.

 ?? ?? Mεγάλο Πάπιγκο. Στόχος είναι η υποψηφιότη­τα του Ζαγορίου για εγγραφή στα Πολιτιστικ­ά Τοπία της UNESCO να κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Mεγάλο Πάπιγκο. Στόχος είναι η υποψηφιότη­τα του Ζαγορίου για εγγραφή στα Πολιτιστικ­ά Τοπία της UNESCO να κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2022.
 ?? ?? Το παλάτι της Κνωσού. Το υπουργείο προετοιμάζ­ει τον φάκελο υποψηφιότη­τας για τα Μινωικά Ανάκτορα, με στόχο να ολοκληρωθε­ί το 2023.
Το παλάτι της Κνωσού. Το υπουργείο προετοιμάζ­ει τον φάκελο υποψηφιότη­τας για τα Μινωικά Ανάκτορα, με στόχο να ολοκληρωθε­ί το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece