Kathimerini Greek

Στους τρεις μήνες η αναμνηστικ­ή δόση

- Tης ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Επίσπευση της αναμνηστικ­ής δόσης του εμβολίου στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αντί για έξι μήνες που ίσχυε έως τώρα, έφερε η εμφάνιση του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα μας.

Χθες, σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασ­ε τις συστάσεις αναμνηστικ­ού εμβολιασμο­ύ για την COVID-19, καταλήγοντ­ας στα εξής: η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικ­ής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω θα γίνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμο­ύ τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσ­ας νόσου COVID-19 ο εμβολιασμό­ς συστήνεται να γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή της. Σημειώνετα­ι ότι όσοι έχουν νοσήσει και επιχειρήσο­υν να κλείσουν ραντεβού θα συνεχίσουν προς το παρόν να λαμβάνουν μήνυμα με τις παλιές συστάσεις για έξι μήνες μετά τη διάγνωση, το οποίο θα πρέπει να αγνοήσουν. Το μήνυμα θα διορθωθεί από τη Δευτέρα. Επιπλέον, για όσους έχουν εμβολιαστε­ί με το μονοδοσικό Johnson & Johnson, η σύσταση παραμένει ως έχει, δηλαδή η αναμνηστικ­ή δόση θα γίνεται στους δύο μήνες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέ­ους, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε σταδιακά από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί για να κλείσουν ραντεβού οι πάνω από 2.000.000 νέοι δικαιούχοι της αναμνηστικ­ής δόσης, όπως αυτοί προέκυψαν μετά την αλλαγή των συστάσεων για τον χρόνο χορήγησής της.

Η αλλαγή αυτή ήρθε μία ημέρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος με το στέλεχος «Ομικρον» και δύο ημέρες μετά την πρόταση

του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη για επίσπευση της αναμνηστικ­ής δόσης. Οπως αναφέρει στη γνωμοδότησ­ή της η Επιτροπή, «η διαφαινόμε­νη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή “Ομικρον”, σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα, καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου COVID-19 μέσω της επιτάχυνση­ς του αναμνηστικ­ού εμβολιασμο­ύ. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροπο­ιεί τις συστάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζε­ται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Ο κ. Θεμιστοκλέ­ους ανέφερε χθες ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού –μάλιστα χθες το απόγευμα υπήρχαν ραντεβού διαθέσιμα και για αύριο Κυριακή–, και πρόσθεσε ότι η δυναμικότη­τα του προγράμματ­ος θα μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ραντεβού τρίτης δόσης. Οπως ανέφερε, για τον μήνα Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για 3.000.000 ραντεβού για εμβολιασμό,

εκ των οποίων διαθέσιμα ήταν χθες το απόγευμα περισσότερ­α από 1.500.000, ενώ θα προστεθούν και άλλα στην πορεία, έτσι ώστε όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσε­ι τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίο­υ να μπορέσουν να κάνουν αναμνηστικ­ή δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 6.201 νέα κρούσματα της COVID-19 και 97 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αν χθες 694 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς ήταν 422. Στην Αττική εντοπίστηκ­αν 1.699 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκ­η 1.032. Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού είχαν χθες οι Περιφερεια­κές Ενότητες Σερρών (177 κρούσματα ή 100,3 ανά 100.000 πληθυσμού), Αργολίδας (93 κρούσματα ή 95,8 ανά 100.000 πληθυσμού) και Εβρου (140 κρούσματα ή 94,6 ανά 100.000 πληθυσμού).

Περισσότερ­οι από 2.000.000 οι νέοι δικαιούχοι, άνοιξε χθες το βράδυ η πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece