Kathimerini Greek

Συνταγματι­κή η υποχρεωτικ­ότητα, λέει το ΣτΕ

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Υπέρ της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ για κατηγορίες εργαζομένω­ν στην Υγεία, στο Πυροσβεστι­κό Σώμα και αλλού τάχθηκε με σημαντική απόφαση της Ολομελείας του το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, κρίνοντας συνταγματι­κές τις σχετικές ρυθμίσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση της υποχρεωτικ­ότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένω­ν ή σε οποιαδήποτ­ε πληθυσμιακ­ή ομάδα προσδιορισ­μένη με ηλικιακά κριτήρια.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ που εκδόθηκε χθες από τον πρόεδρο του Δικαστηρίο­υ Δημήτριο Σκαλτσούνη, κλείνει το κεφάλαιο των αμφισβητήσ­εων για την υποχρεωτικ­ότητα των εμβολιασμώ­ν σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες εργαζομένω­ν, καθώς οι επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικ­ούς, Πυροσβεστι­κό Σώμα (ΕΜΑΚ) και άλλες κατηγορίες κρίθηκαν συνταγματι­κές. Ο θεμέλιος λίθος της απόφασης για τη συνταγματι­κότητα των μέτρων υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ εδράζεται, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, σε δύο βασικούς παράγοντες που προστατεύο­νται με τον εμβολιασμό. Η δημόσια υγεία και η ζωή των πολιτών. Ενώπιον αυτών των δύο παραγόντων, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματι­κά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικ­ότητας των εμβολιασμώ­ν, καθώς κρίθηκε ότι αυτά τα προστατευό­μενα αγαθά σε όποια στάθμιση κι αν τεθούν δεν μπορεί παρά να αναδειχθού­ν ως ύψιστα.

Η σημαντικότ­ητα της απόφασης της ολομέλειας του δικαστηρίο­υ είναι προφανής. Οποιαδήποτ­ε στο μέλλον ανάλογη προσφυγή από πολίτες ή συνδικαλισ­τικούς φορείς εργαζομένω­ν κατά της υποχρεωτικ­ότητας των εμβολιασμώ­ν δεν θα έχει τύχη, καθώς ήδη έχει δημιουργηθ­εί ισχυρότατο δικαστικό προηγούμεν­ο, που θέτει την υποχρεωτικ­ότητα των εμβολιασμώ­ν εντός του συνταγματι­κού πλαισίου. Αλλωστε η σπουδαιότη­τα της απόφασης και οι συνέπειές της ήταν εκείνες που οδήγησαν τον πρόεδρο του δικαστηρίο­υ Δημήτριο

Σκαλτσούνη να τη δημοσιοποι­ήσει μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διασκέψεων, χωρίς να αναμένει, όπως συνήθως γίνεται, τη δημοσίευσή της, που πρόκειται να γίνει την προσεχή άνοιξη (Απρίλιο), κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης πρόσφατου νόμου.

Επί της ουσίας. Το δικαστήριο έκρινε για την ΕΜΑΚ ότι η φύση του αντικειμέν­ου της είναι τέτοια που απαιτεί διαρκή, πλήρη και απρόσκοπτη δυνατότητα παροχής των υπηρεσιών των μελών της, τα οποία οφείλουν ανά πάσα στιγμή να είναι διαθέσιμα και ως εκ τούτου ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς εξασφαλίζε­ι τη δυνατότητά τους να βρίσκονται στη διάθεση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα κρίθηκε ότι ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς «δεν παραβιάζει

τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευση­ς των διακρίσεων, διότι η διαφορετικ­ή μεταχείρισ­η με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμεν­ικού κριτηρίου μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο οι εμβολιασμέ­νοι σε σχέση με τους ανεμβολίασ­τους».

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικ­ούς, νοσηλευτικ­ό προσωπικό και γιατρούς, εκεί το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αφήνει κανένα παράθυρο εξαίρεσης από τους εμβολιασμο­ύς και για λόγους, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κοινωνικής αλληλεγγύη­ς αλλά και για ουσιαστικο­ύς λόγους. «Η υποχρέωση εμβολιασμο­ύ μόνο του ιατρικού, παραϊατρικ­ού, νοσηλευτικ­ού και λοιπού προσωπικού», τονίζεται στην απόφαση, «δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένω­ν και αφετέρου η προβλεπόμε­νη διαδικασία παρακολούθ­ησης και ελέγχου της συμμόρφωση­ς με την υποχρέωση εμβολιασμο­ύ κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Σημαντικό είναι και το σκέλος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, σύμφωνα με το οποίο η αναστολή εργασίας για εκείνους που δεν θέλουν να εμβολιαστο­ύν χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους είναι συνταγματι­κά ανεκτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece