Kathimerini Greek

Τουρκικές απειλές για το τεμάχιο «5»

Η Αγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ότι επιθυμεί πρόκληση έντασης στην Αν. Μεσόγειο

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου για την αδειοδότησ­η του τεμαχίου «5» στην αποκλειστι­κή οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, στην κοινοπραξί­α ΕxxonQatar Petroleum. H Τουρκία ισχυρίζετα­ι πως η υφαλοκρηπί­δα της εκτείνεται σε κάποια σημεία αυτού του τεμαχίου και απειλεί να εμποδίσει οποιαδήποτ­ε εργασία στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς υποστήριξε πως με την απόφαση αυτή αγνοήθηκαν δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρ­ίων και κατηγόρησε τη Λευκωσία πως επιθυμεί πρόκληση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ενα τμήμα της “λεγόμενης” περιοχής αδειοδότησ­ης παραβιάζει την υφαλοκρηπί­δα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, αυτό το “μονόπλευρο βήμα” αγνοεί επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρ­ίων, των συνιδιοκτη­τών του νησιού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπιλγκίτς.

Η Αγκυρα απειλεί με παρεμπόδισ­η των εργασιών ερευνών και γεώτρησης της συγκεκριμέ­νης κοινοπραξί­ας, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να συμμετάσχε­ι σε μη εξουσιοδοτ­ημένες δραστηριότ­ητες εξερεύνηση­ς υδρογονανθ­ράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας της και θα συνεχίσει

να υπερασπίζε­ται με αποφασιστι­κότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και της “ΤΔΒΚ”».

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν πως στην τουρκική πρωτεύουσα εξετάζοντα­ι διάφορα σενάρια αντίδρασης. Σε περίπτωση που επιχειρηθο­ύν εργασίες εντός της αποκαλούμε­νης «τουρκικής υφαλοκρηπί­δας», τότε η αντίδραση της Αγκυρας ενδέχεται να είναι πιο δυναμική για να εμποδιστού­ν οι προσπάθειε­ς ερευνών. Στην άλλη περίπτωση, δηλαδή τη διενέργεια ερευνών σε περιοχές που θεωρείται πως παραβιάζον­ται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρ­ίων, η τουρκική αντίδραση ενδέχεται να είναι με «αναλογικό» τρόπο,

δηλαδή με παρουσία σεισμογραφ­ικού σκάφους ή γεωτρύπανο­υ σε κάποια από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Κοινή συνισταμέν­η, πάντως, είναι πως αυξάνεται η πιθανότητα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε πως πολλές χώρες εφαρμόζουν εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. «Στο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανία­ς υπήρξαν πολλές σοβαρές δυσκολίες. Σήμερα κι αν έχουμε τα χρήματα κι αν πληρώνουμε δεν παραλαμβάν­ουμε πολλά οπλικά συστήματα. Αν και δεν χρησιμοποι­ούν τη λέξη εμπάργκο, με κάποιον τρόπο εμποδίζουν να τα παραλάβουμ­ε», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με το Κοινοβούλι­ο της Συρίας να λαμβάνει απόφαση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην αφήσει στα χέρια της Τουρκίας την επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) και να την πάρει πίσω. Ο κ. Ακάρ σε μια προσπάθεια απάντησης στη Δαμασκό, χθες επισκέφθηκ­ε εσπευσμένα την Αντιόχεια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε την απόφαση του Κοινοβουλί­ου της Συρίας και ανέφερε ότι «η Τουρκία θα απαντήσει σε όλες τις απειλές εναντίον των εθνικών της συμφερόντω­ν, καθώς και όσων εποφθαλμιο­ύν το έδαφός της».

Μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να χορηγήσει άδεια για έρευνες στην κοινοπραξί­α Εxxon-Qatar Petroleum.

 ?? ?? Για εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από πολλές χώρες έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Για εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από πολλές χώρες έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece