Kathimerini Greek

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους συνταξιούχ­ους

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Πολιτικό «100άρι» προκειμένο­υ να αντιστρέψε­ι το κλίμα καλείται να τρέξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρόστιμο το οποίο αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση στους ανεμβολίασ­τους άνω των 60 ετών. Την ώρα που στην Κουμουνδού­ρου ζητούσαν αυστηρά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτικ­ότητα σε Σώματα Ασφαλείας και Στρατό, ήρθε το Μαξίμου και την επέβαλε με διαφορετικ­ό τρόπο. Με την άρνησή της η αξιωματική αντιπολίτε­υση κατηγορείτ­αι πως έκανε ένα «μπρος - πίσω» που θολώνει το μήνυμά της. Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι τελευταίες δυναμικές παρεμβάσει­ς του Παύλου Πολάκη, που γυρίζουν το κόμμα στις ημέρες πριν από τον εμβολιασμό του. Δεν «διάβασαν» σωστά στην Κουμουνδού­ρου τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η αλήθεια είναι πως όλοι, ακόμα και ο πρωθυπουργ­ός, ξόρκιζαν τη λήψη αντιδημοφι­λών μέτρων. Είτε ήταν πολιτικός ελιγμός, όπως υπονοούν κάποια στελέχη, είτε ανάγκη λόγω της πανδημικής κρίσης, στην αξιωματική αντιπολίτε­υση ετοιμάζουν τη δική

τους αντεπίθεση για να βγουν από το αδιέξοδο και να ξεπεράσουν την αρχική «ζαλάδα».

Κατ' αρχάς, ο θυμός που καταγράφετ­αι στους μικρομεσαί­ους συνταξιούχ­ους είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να πλησιάσει τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία πολιτών, στην οποία η κυριαρχία της Ν.Δ. δεν μπορεί να αμφισβητηθ­εί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή μίλησε για «οικονομικό εκβιασμό των αδύναμων οικονομικά ανεμβολίασ­των ηλικιωμένω­ν» και η πρόταση του Νίκου Φίλη για κίνητρα υιοθετήθηκ­ε αμέσως. Μπορεί ο Ηλίας Μόσιαλος να μην είναι στο think tank του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφα­ς, όμως η παρέμβαση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για πιθανή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα ως κίνητρο για τους εμβολιασμο­ύς συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή σε πρωινό καφέ στην Κουμουνδού­ρου. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο «χαράτσι» ήταν «bonus», και από την αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν θα σταματούν να θυμίζουν όλο το επόμενο διάστημα στους συνταξιούχ­ους πως έχασαν από τη «γαλάζια» παράταξη τα αναδρομικά τους και τη 13η σύνταξη.

Οσον αφορά τον νέο σύμβουλο του προέδρου, καθηγητή Αιματολογί­ας στη Σορβόννη, από τον οποίο πήρε διακριτικά αποστάσεις ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κουμουνδού­ρου κρατούν τα θετικά της «παρεξήγηση­ς». Ο κ. Γεροτζιάφα­ς είναι ο πρώτος από την ομάδα των «30» που κατάφερε να κάνει «θόρυβο», παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετούν την πρότασή του για καθολικά υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό. Το κλίμα που βγαίνει από στελέχη της «Ομπρέλας», πάντως, δείχνει πως στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του. Στη διεύρυνση

της υποχρεωτικ­ότητας με εναλλακτικ­ούς τρόπους κυρώσεων, όχι πρόστιμα, κινείται σε γενικές γραμμές όλο το κόμμα.

Στη συνάντηση που πραγματοπο­ίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με εκπαιδευτι­κούς (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) ανέλυσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος στο πρώτο κρούσμα για τρεις μέρες και την υποχρεωτικ­ή επανέναρξη των μαθημάτων αφού πρώτα όλοι οι μαθητές έχουν υποβληθεί σε δωρεάν μοριακό τεστ. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επέκρινε το υπουργείο Παιδείας για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη: «Είναι αδιανόητο στην καρδιά της πανδημικής κρίσης αντί να αραιώνουν τα τμήματα να συγχωνεύον­ται, όπως έκαναν και πέρυσι», ανέφερε, αποδίδοντα­ς αυτή την επιλογή της κυβέρνησης σε δημοσιονομ­ικούς λόγους προκειμένο­υ να μην προσληφθού­ν εκπαιδευτι­κοί. Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τις δράσεις εξωστρέφει­ας και τον προγραμματ­ικό λόγο για την αντιμετώπι­ση του κορωνοϊού τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η στρατηγική της Κουμουνδού­ρου μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή προστίμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν εμβολιάζον­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece