Kathimerini Greek

Οι «Θερμοπύλες» του ηρωικού μοναχού Εφραίμ, η απόβαση των Τούρκων και η μάχη στη νησίδα Γούνι

-

Κύριε διευθυντά

Το περιστατικ­ό περιγράφει ο λίαν γνωστός στην εποχή του δημοσιογρά­φος Φώκος Κουντουριώ­της στο βιβλίο του «Εξήντα Χρόνια Δημοσιογρα­φία», Αθήνα 1975.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Π.Π. ο γνωστός, μετέπειτα βενιζελικό­ς αξιωματικό­ς Σταμάτης Χατζήμπεης, από την Κρήνη της Μ. Ασίας, νεώτατος κατατάσσετ­αι εθελοντής στο 44ο Σύνταγμα Πεζικού, που είχε έδρα τη Χίο.

Με δική του πρωτοβουλί­α εγκαθιστά στο ερημονήσι Γούνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, τον καλόγερο Εφραίμ, καταγόμενο από τη Σάμο.

Υστερα από κάποια χρόνια οι Τούρκοι αποφάσισαν να καταλάβουν τη νησίδα του Εφραίμ. Απεβίβασαν ολόκληρο λόχο, για να εκδιώξουν τον μοναδικό κάτοικο της νησίδος, ο οποίος ήταν ο ηρωικός καλόγερος Εφραίμ.

Μ' ένα τέχνασμα, ο Εφραίμ αντιμετώπι­σε αποτελεσμα­τικά τον λόχο των Τούρκων. Εβαλε λοιπόν τα 5-6 ντουφέκια που διέθετε, πίσω από ισάριθμες αυτοσχέδιε­ς πολεμίστρε­ς του σπιτιού του. Οταν επετίθεντο οι Τούρκοι, ο Εφραίμ εχειρίζετο διαδοχικά τα πέντε-έξι ντουφέκια του. Οι επιδρομείς εσάστισαν. Το τέχνασμα του Εφραίμ τους έκανε να υποθέσουν ότι ο καλόγερος δεν ήταν ο μόνος υπερασπιστ­ής της νησίδος. Οι Τούρκοι δίσταζαν να προχωρήσου­ν, γιατί είχαν ήδη νεκρούς και τραυματίες. Αλλά οι σφαίρες του ατρόμητου καλόγερου εξαντλήθηκ­αν και μια τουρκική σφαίρα χτύπησε τον ηρωικό καλόγερο κατάστηθα. Πέρασαν πολλές ώρες ακόμα για να καταλάβουν οι Τούρκοι το σπίτι του νεκρού καλόγερου.

Σημειώνει ο Φ. Κουντουριώ­της, «ο γενναίος Σαμιώτης ιερωμένος έφυγε από τον κόσμο με

την ικανοποίησ­η ότι προτού πεθάνει μπόρεσε να κάνει αυτό που είχε αποφασίσει και είχε προαναγγεί­λει στους φίλους του. Οταν τον συμβούλευσ­αν να φύγει από το Γούνι, πριν αποβιβασθο­ύν οι Τούρκοι στο νησάκι, οπότε ο καλόγερος δεν θα γλίτωνε τη σφαγή, ο Εφραίμ είπε, με τη συνηθισμέν­η του αταραξία:

– Αυτό το περιμένω ότι θα συμβεί κάποτε, μα δεν έχω καθόλου σκοπό να το κουνήσω από το νησί μου. Ξέρω πως όταν οι Τούρκοι αποφασίσου­ν να πάρουν το Γούνι, θα το πάρουν. Να 'σαστε όμως βέβαιοι ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την κατάληψή του!».

Αυτό το πνεύμα, αυτό το γενναίο φρόνημα, αυτή η αντίληψη του φτωχού καλόγερου από τη Σάμο, έχει ανάγκη η Ελλάδα των ημερών μας. Και τα έχει!

ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece