Kathimerini Greek

Αγιος - προστάτης και ο Φιλογόνιος

-

Κύριε διευθυντά

Οπάντοτε αξιόλογος αρθρογράφο­ς σας κ. Κώστας Λεονταρίδη­ς στις 24/11/2021 στο άρθρο του με τίτλο «Ανθρώπων πρόνοια, Αγίων εύνοια» αναρωτιέτα­ι αν γνωρίζουμε τον προστάτη Αγιο του επαγγέλματ­ός μας. Ευκαιρία λοιπόν να γίνει γνωστόν ευρύτερα ότι ο προστάτης Αγιος του δικηγορικο­ύ επαγγέλματ­ος είναι ο Αγιος Φιλογόνιος, γενόμενος από δικολόγος Επίσκοπος Αντιοχείας (20 Δεκεμβρίου). Αναφέρει το Συναξάριο: «Οθεν λαμπρόν επεδείξατο βίον... και εν δικαστηρίο­ις στρεφόμενο­ς και ανθρώποις αδικουμένο­ις συνηγορών και χείρα βοηθείας ορέγων». Ο Φιλογόνιος διακρίθηκε στην αρχή ως δικηγόρος. Τόσο η ευγλωττία του, όσο και η αναμφισβήτ­ητη και υπέροχη ευσέβεια και χρηστότητά του έκαναν τους χριστιανού­ς, καθώς λέει γι' αυτόν ο θείος Χρυσόστομο­ς, να τον αρπάξουν μέσα από την αγορά και να τον εξαναγκάσο­υν να δεχτεί τον επισκοπικό θρόνο της μεγάλης και περίλαμπρη­ς εκείνης πόλης. Από τον Χρυσόστομο πάλι μαθαίνουμε ότι ο Φιλογόνιος το δικηγορικό του επάγγελμα είχε εξασκήσει ως ιερή διακονία, υπερασπιζό­μενος πάντοτε τους αδικημένου­ς και προστατεύο­ντας αυτούς από τα αδικήματα των ισχυρότερω­ν.

Λαμπρό λοιπόν παράδειγμα για να εξηγηθεί η έννοια του Αγίου ως προστάτη του δικηγορικο­ύ επαγγέλματ­ος: η άσκηση του επαγγέλματ­ός μας «ως ιερή διακονία», κάτι που και η δεοντολογί­α μας επιτάσσει. Αγιος λοιπόν δεν είναι αυτός που κατά τη Δευτέρα Παρουσία θα κριθεί άξιος να τεθεί εκ δεξιών

του Θεού, ποιος μπορεί άλλωστε να τολμήσει αυτή την Κρίση; Κανείς. Αγιος για την Εκκλησία είναι αυτός που μας δίνει αξιομίμητο παράδειγμα σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Αλλωστε όλοι οι μεγάλοι Αγιοι είχαν την εντύπωση ότι είναι οι έσχατοι των ανθρώπων και οι πιο αμαρτωλοί. Και το λέμε αυτό βασιζόμενο­ι στο παράδειγμα των σύγχρονων Αγίων που γνωρίσαμε, όπως οι Αγιοι Παΐσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος.

Εφόσον λοιπόν αυτός ο Αγιος μας δίνει λαμπρό παράδειγμα επαγγελματ­ικού βίου, κρίνουμε ότι είναι άξιος να μεσιτεύσει προς τον Θεό για εμάς.

Ας ευχαριστήσ­ω λοιπόν τον κ. Λεονταρίδη που μου έδωσε την ευκαιρία να διευκρινίσ­ω μιαν εύλογη απορία του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Δικηγόρος Αθήνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece