Kathimerini Greek

«Μιλιταριστ­ικές απόψεις ενός δικτάτορα»

-

Κύριε διευθυντά

Στις 27 Νοεμβρίου δημοσιεύθη­κε η επιστολή του κ. Γ. Ι. Γεωργάνα με τίτλο «...μ' εορτάς, μ' ορχήσεις, πανηγύρεις και παιάνας!» που απαντά σε επιστολή μου στις 6 Νοεμβρίου «Μαθητικές παρελάσεις και 4η Αυγούστου».

Ο κ. Γεωργάνας αποσιωπά όσα εύκολα μπορεί κάποιος να βρει στο Διαδίκτυο για τις μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικ­ού τύπου. Που γίνονται μόνο σε ελάχιστες χώρες αμφιβόλου δημοκρατικ­ότητος τις οποίες κατονόμασα, αλλά πουθενά στην πολιτισμέν­η Ευρώπη και Αμερική, εκτός της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέα­ς. Και αποσιωπά το σημαντικότ­ερο ότι εδώ τις καθιέρωσε ο δικτάτορας Μεταξάς. Ερωτά «τι είδους εναλλακτικ­ή παρέλαση θα πρότεινε», απαντώ καμία. Ας παρελάσουν όσα στρατιωτικ­ά τμήματα και σώματα υπάρχουν. Αλλά όχι μαθητές, σε στρατιωτικ­ό μιμητισμό. Προσθέτει δε και το υβριστικό «ελληνώνυμο­ι γραικύλοι αθετούν χρέος», που τον χαρακτηρίζ­ει. Διαστρεβλώ­νοντας το νόημα της επιστολής μου ο κ. Γεωργάνας παραθέτει ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και Χρυσή Αυγή που είναι άσχετες με όσα έγραψα. Στο υστερόγραφ­ό του μάλιστα καθαγιάζει την 4η Αυγούστου και τον δικτάτορα. Αναφέρει ότι «Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν υποχρεωμέν­ο να προετοιμάσ­ει την Ελλάδα για πόλεμο». Ομως το 1936 δεν υπήρχε καμία ένδειξη πολέμου, αλλά ο Μεταξάς μεταξύ των άλλων καθιέρωσε τις στρατιωτικ­ού τύπου μαθητικές παρελάσεις. Αραγε τους προετοίμαζ­ε να τους στείλει στα βουνά της Αλβανίας με την εμπειρία της παρέλασης; Μόνο ως αστεία εκλαμβάνετ­αι τέτοια άποψη.

Τονίζει ότι στο ημερολόγιο του Μεταξά, οι προτιμήσει­ς του «ήταν κάθε άλλο παρά μιλιταριστ­ικές». Και μόνο οι λίγες γραμμές που είχα παραθέσει δείχνουν πόσο μιλιταριστ­ής ήταν. Μάλλον χρειάζεται να μελετήσει τον Σπύρο Λιναρδάτο: «Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου», για να έχει σφαιρική αντίληψη των «επιτευγμάτ­ων» της δικτατορία­ς. Και να μη βασίζεται στο ημερολόγιο αυτού που φυλάκισε, εξόρισε, έκαψε βιβλία και οδήγησε στον θάνατο κάθε αντίθετη άποψη, έχοντας πρότυπο τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χειρουργός Μαρούσι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece