Kathimerini Greek

Η μετανάστευ­ση στην προεκλογικ­ή γαλλική ατζέντα

Κυρίαρχο θέμα, παρά τη μείωση των αφίξεων την τελευταία δεκαετία

- Του NORIMITSU ONISHI THE NEW YORK TIMES

Το μεταναστευ­τικό ζήτημα κυριαρχεί στην πολιτική συζήτηση της Γαλλίας πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ ο πρόσφατος πνιγμός 27 προσφύγων στα ανοικτά των γαλλικών ακτών της Μάγχης έχει ενισχύσει τα επιχειρήμα­τα όσων ζητούν αυστηρό έλεγχο της μετανάστευ­σης.

Παρά τη σκληρή ρητορική της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, όμως, η πραγματικό­τητα είναι πολύ διαφορετικ­ή. Ολες οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας φιλοξενούν στο έδαφός τους μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών από ό,τι η Γαλλία, ενώ την τελευταία δεκαετία τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετανάστευ­ση προς τη χώρα έχει μειωθεί. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρισθεί κανείς ότι αντιμετωπί­ζουμε μεταναστευ­τικό κύμα», λέει ο καθηγητής Φρανσουά Εράν, του College de France. Η πραγματικό­τητα αυτή δεν εμπόδισε, όμως, ορισμένους πολιτικούς να δεσμευθούν για

επιβολή μορατόριου­μ στη μετανάστευ­ση, διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος ή ακόμη και κλείσιμο των συνόρων. Παρότι η γαλλική αγορά εργασίας αντιμετωπί­ζει ελλείψεις εργαζομένω­ν στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, στην οικοδομή και σε άλλους τομείς, οι υποψήφιοι για την προεδρία προτείνουν την αύξηση των μισθών για την προσέλκυση εργαζομένω­ν, αλλά όχι τη χαλάρωση της μεταναστευ­τικής νομοθεσίας.

Τρομοκρατι­κές επιθέσεις

Η αλλοίωση της γαλλικής εθνικής ταυτότητας με την εισροή μουσουλμάν­ων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική στοιχειώνε­ι τη φαντασία ακροδεξιών κύκλων εδώ και δεκαετίες. Οι τρομοκρατι­κές ενέργειες των τελευταίων ετών, με δράστες παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν στη Γαλλία, έχει εντείνει τους φόβους. Ουδείς πολιτικός στη χώρα θα τολμούσε σήμερα να ασπασθεί φιλομετανα­στευτικές θέσεις, ακυρώνοντα­ς με τον τρόπο αυτό αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις της απαρχαιωμέ­νης μεταναστευ­τικής νομοθεσίας. «Βρισκόμαστ­ε σε νέα φάση. Οσα βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της κατάρρευση­ς της Αριστεράς, η οποία σιωπά τώρα για το μεταναστευ­τικό. Η άνοδος της Ακρας Δεξιάς σημαίνει ότι παρότι είναι ανίκανη να νικήσει στις εκλογές, μπορεί να καθορίζει τη συζήτηση», λέει ο καθηγητής Φιλίπ Κορκούφ.

Ολοι οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών,

του μεγαλύτερο­υ κεντροδεξι­ού κόμματος, συμφώνησαν για την ανάγκη «ανάκτησης του ελέγχου» των συνόρων και την επιβολή αυστηρότερ­ων κανόνων για τη χορήγηση κοινωνικών παροχών σε μετανάστες. Ενας από τους υποψηφίους, ο πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, πρότεινε την τροποποίησ­η του συντάγματο­ς για την επιβολή μορατόριου­μ διάρκειας πέντε ετών στη νομιμοποίη­ση μεταναστών.

Στα αριστερά του ιδεολογικο­ύ φάσματος, οι υποψήφιοι προτίμησαν τη σιωπή. Ο πρώην υπουργός του Ολάντ, Μοντεμπούρ, ξεπέρασε ακόμη και τη Δεξιά, προτείνοντ­ας τιμωρητικά μέτρα κατά των μεταναστών, όπως δέσμευση χρηματικών εμβασμάτων που στέλνουν παράτυποι μετανάστες στις πατρίδες τους.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι σκληραίνου­ν τη ρητορική τους κατά των μεταναστών ενώ υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας της χώρας.

 ?? ?? O πρόσφατος πνιγμός 27 προσφύγων στα ανοικτά των γαλλικών ακτών της Μάγχης έχει ενισχύσει τα επιχειρήμα­τα όσων ζητούν αυστηρό έλεγχο της μετανάστευ­σης. Πριν από λίγες ημέρες η γαλλική αστυνομία διέλυσε αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Δουνκέρκη, ενώ αεροπλάνο του Frontex θα ελέγχει τις ακτές για παράνομη διέλευση πλοίων.
O πρόσφατος πνιγμός 27 προσφύγων στα ανοικτά των γαλλικών ακτών της Μάγχης έχει ενισχύσει τα επιχειρήμα­τα όσων ζητούν αυστηρό έλεγχο της μετανάστευ­σης. Πριν από λίγες ημέρες η γαλλική αστυνομία διέλυσε αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Δουνκέρκη, ενώ αεροπλάνο του Frontex θα ελέγχει τις ακτές για παράνομη διέλευση πλοίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece