Kathimerini Greek

Τιμωρεί την Τουρκία το Συμβούλιο Ευρώπης

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Την εκκίνηση διαδικασία­ς επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εξαιτίας της άρνησής της να συμμορφωθε­ί με την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν και να αποφυλακίσ­ει τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά αποφάσισε χθες η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

O κ. Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το 2017. Εκκρεμεί δίκη εις βάρος του με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της συνταγματι­κής τάξης και της κατασκοπεί­ας. Πρόσφατα δέκα πρέσβεις στην Aγκυρα –με κοινή τους παρέμβαση– ζήτησαν την αποφυλάκισ­ή του. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε απειλώντας τους με απέλαση. Την περασμένη Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει τη φυλάκισή του.

Σε σχετική δήλωσή τους, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ και ο πρόεδρος της αντιπροσωπ­είας του Κοινοβουλί­ου στη Μεικτή Κοινοβουλε­υτική Επιτροπή Ε.Ε. - Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσ­κι, σχολίασαν ότι η απόφαση της επιτροπής υπουργών «είναι λογική συνέπεια της άρνησης της Τουρκίας να απελευθερώ­σει τον Οσμάν Καβαλά, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν».

Οι δύο ευρωβουλευ­τές πρόσθεσαν: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή κρίνεται αναγκαία. Η απόφαση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Τουρκία, ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανταποκριν­όταν στις ευθύνες της και συμμορφωνό­ταν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Oσο λυπηρές κι αν είναι οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν αποκλειστι­κή ευθύνη των αρχών της Τουρκίας».

Η υπόθεση, όπως ανέφεραν, «αντικατοπτ­ρίζει την κρίσιμη κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Η διαδικασία επί παραβάσει θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ίδιας της χώρας αλλά ούτε και της Ε.Ε. Αυτό θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ε.Ε. Τουρκίας». Παράλληλα χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τις τουρκικές αρχές την άμεση αποφυλάκισ­η του επικεφαλής του φιλοκουρδι­κού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο κ. Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, περιμένοντ­ας να δικαστεί για την κατηγορία της εμπλοκής σε τρομοκρατι­κή δραστηριότ­ητα.

Εκκίνηση διαδικασία­ς επί παραβάσει, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να συμμορφωθε­ί με ετυμηγορία του ΕΔΑΔ.

 ?? ?? O ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το 2017. Εκκρεμεί εις βάρος του δίκη με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της συνταγματι­κής τάξης και της κατασκοπεί­ας.
O ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το 2017. Εκκρεμεί εις βάρος του δίκη με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της συνταγματι­κής τάξης και της κατασκοπεί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece