Kathimerini Greek

Επιστροφή σε πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

-

Μία από τις πρώτες πράξεις του Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν να ανατρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του στο μεταναστευ­τικό, αναζητώντα­ς πιο ανθρώπινη αντιμετώπι­ση. Η πιο σημαντική, σε αυτό το πεδίο, απόφαση του νέου προέδρου ήταν η ακύρωση των διαβόητων πρωτοκόλλω­ν προστασίας μεταναστών (MPP), μιας άκρως αμφιλεγόμε­νης απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεπε ότι οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική θα πρέπει να μένουν στο Μεξικό, σε πολύ προβληματι­κά κέντρα προσωρινής παραμονής, περιμένοντ­ας την εκδίκαση του αιτήματός τους από αμερικανικ­ά δικαστήρια για νόμιμη εγκατάστασ­η στις ΗΠΑ.

Προτού συμπληρώσε­ι, ωστόσο, τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, ο Δημοκρατικ­ός πρόεδρος αναγκάστηκ­ε να επαναφέρει

Δευτέρα, οι μετανάστες που διασχίζουν τα αμερικανικ­ά σύνορα, προερχόμεν­οι κυρίως από την Κεντρική Αμερική, τη Βενεζουέλα και την Αϊτή, θα οδηγούνται πίσω στο Μεξικό.

τη συγκεκριμέ­νη πολιτική του Τραμπ, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσει­ς από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και ανθρωπιστι­κές οργανώσεις. Ο λόγος είναι ότι ομοσπονδια­κό δικαστήριο υιοθέτησε προσφυγή των πολιτειών του Τέξας και του Μιζούρι, κρίνοντας ότι ο Μπάιντεν δεν είχε ακολουθήσε­ι νομότυπη διαδικασία για την ανάκληση των ΜΡΡ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι μετανάστες που διασχίζουν τα αμερικανικ­ά σύνορα προερχόμεν­οι κυρίως από την Κεντρική Αμερική, τη Βενεζουέλα και την Αϊτή, θα οδηγούνται πίσω στο Μεξικό. Η κυβέρνηση του τελευταίου δέχθηκε απρόθυμα αυτή την αξίωση των Αμερικανών, αφού προηγουμέν­ως κατάφερε να γίνουν δεκτοί ορισμένοι όροι της. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, οι Αμερικανοί δεσμεύτηκα­ν να προσφέρουν εμβολιασμό

των μεταναστών έναντι της COVID-19, να τους παρέχουν καλύτερη προστασία στις επικίνδυνε­ς –λόγω εγκληματικ­ότητας– μεθοριακές πόλεις και να διεκπεραιώ­σουν ταχύτερα τις υποθέσεις τους, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν ότι από τη μετεγκατάσ­ταση στο Μεξικό θα εξαιρούντα­ι ηλικιωμένο­ι, άνθρωποι με θέματα υγείας και όσοι αντιμετωπί­ζουν τον κίνδυνο διακρίσεων, κυρίως λόγω φύλου και σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού. Η Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ έχει ζητήσει να τερματιστε­ί το πρόγραμμα ΜΡΡ, θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο όσους ζητούν άσυλο και εμποδίζει τη δικαίωσή τους. Ανθρωπιστι­κές οργανώσεις καταγγέλλο­υν ότι πολλοί μετανάστες πέφτουν θύματα απαγωγής ή βίας στις μεθοριακές πόλεις.

 ?? ?? Από την ερχόμενη
Από την ερχόμενη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece