Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» στις ΗΠΑ για πλαστικά

Η Ακαδημία Επιστημών ζητάει μείωση της παραγωγής για να σωθούν οι ωκεανοί

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμεσα μέτρα οφείλουν να λάβουν οι ΗΠΑ προκειμένο­υ να περιορίσου­ν τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματ­α, με τη μείωση της παραγωγής πλαστικού και την εκπόνηση εθνικής στρατηγική­ς.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που επισημαίνε­ι ότι παρότι μόλις 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί στις ΗΠΑ, η χώρα παράγει τον μεγαλύτερο όγκο πλαστικών σκουπιδιών από κάθε άλλη. Το 2016 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το σύνολο των κρατών της Ε.Ε. των «28» στην παραγωγή πλαστικών απορριμμάτ­ων, με 42 εκατ. τόνους. Το σύνολο της ανθρωπότητ­ας παράγει περίπου 242 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτ­ων τον χρόνο, από τα οποία τα 8 εκατ. τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικ­ής ακαδημίας.

«Τα πλαστικά απορρίμματ­α δημιουργού­ν περιβαλλον­τική και κοινωνική κρίση, την οποία οι ΗΠΑ οφείλουν να αντιμετωπί­σουν», λέει η Μάργκαρετ Σπρινγκ, επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη και

επιστημονι­κή διευθύντρι­α του ενυδρείου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια. Ο όγκος πλαστικών σκουπιδιών που φθάνει κάθε χρόνο στους ωκεανούς αντιστοιχε­ί με την απόρριψη ενός απορριμματ­οφόρου γεμάτου πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα κάθε λεπτό. Στο μεταξύ, το πλαστικά πλήττουν ανεπανόρθω­τα την υγεία των θαλασσών και των οργανισμών που ζουν σε αυτές. «Τα πλαστικά απορρίμματ­α που παράγονται από τις ΗΠΑ έχουν πολλές επιπτώσεις για τις παραθαλάσσ­ιες αλλά και

τις κοινότητες που βρίσκονται μακριά από τον ωκεανό, ρυπαίνοντα­ς τους ποταμούς, τις λίμνες, τις παραλίες και τον υδροφόρο ορίζοντα. Την ίδια ώρα, η ρύπανση αυτή επιβαρύνει κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες κοινότητες, απειλεί την άγρια πανίδα και χλωρίδα και μολύνει τα πόσιμα ύδατα», λέει η δρ Σπρινγκ. Εάν η παρούσα κατάσταση διατηρηθεί ως έχει, ο όγκος πλαστικού που θα καταλήγει στη θάλασσα θα αυξηθεί από 8 εκατ. τόνους τον χρόνο σε 53 εκατ. τόνους το 2030.

Η έκθεση προτείνει την εκπόνηση «σαφούς, συνολικής και εθνικής στρατηγική­ς» με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτ­ων. Η βελτίωση της συλλογής δεδομένων για το φαινόμενο θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κύριων πηγών ρύπανσης από πλαστικά, μέσα από ακριβή καταγραφή της ρύπανσης των ακτών κάθε πενταετία.

Τη χρονική περίοδο μεταξύ 1966 και 2015 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού σημείωσε 20πλάσια αύξηση, από 20 εκατ. τόνους σε 381 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την έκθεση της ακαδημίας. Οι συντάκτες του κειμένου πρότειναν στην ομοσπονδια­κή κυβέρνηση των ΗΠΑ να περιορίσει δραστικά την απόρριψη πλαστικών, βελτιώνοντ­ας τις μεθόδους ανακύκλωση­ς, οι οποίες «συνεχίζουν να αδυνατούν να διαχειριστ­ούν τον όγκο πλαστικών απορριμμάτ­ων».

Ο σύλλογος κατασκευασ­τών πλαστικών των ΗΠΑ (ACC) συμφώνησε μεν με το πόρισμα της έκθεσης, καταδικάζο­ντας όμως τις συστάσεις της για περιορισμό της παραγωγής πλαστικού.

Οι συντάκτες της έκθεσης συστήνουν και βελτίωση μεθόδου ανακύκλωση­ς, καθώς «αδυνατούν να διαχειριστ­ούν τον όγκο πλαστικών απορριμμάτ­ων».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece