Kathimerini Greek

Εκκληση στην Ε.Ε. για μποϊκοτάζ του ομίλου NSO

- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

Δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν ζήτησαν από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στον ισραηλινό όμιλο NSO και να προβεί σε «κάθε ενέργεια» για να απαγορεύσε­ι την πώληση, μεταφορά, εξαγωγή και εισαγωγή της τεχνολογία­ς παρακολούθ­ησης της εταιρείας. Η επιστολή, που υπογράφετα­ι από 86 οργανώσεις συμπεριλαμ­βανομένων της Access Now, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch, αναφέρει ότι το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. τής δίνει την εξουσία να θέτει στο στόχαστρό της οντότητες που ευθύνονται για παραβιάσει­ς της ελευθερίας έκφρασης.

Παραβίαση δικαιωμάτω­ν

«Τα δικαιώματα αυτά έχουν παραβιαστε­ί επανειλημμ­ένως με τη χρήση τεχνολογία­ς της NSO», ανέφερε η επιστολή που εστάλη στον εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνο­ντας τα ευρήματα ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, ο οποίος διαπίστωσε ότι η χρήση λογισμικών spyware από κυβερνήσει­ς θα μπορούσε να «διευκολύνε­ι εξωδικαστι­κές αυθαίρετες εκτελέσεις και δολοφονίες ή εξαφάνιση προσώπων». Η επιστολή ανέφερε πρόσφατους ισχυρισμού­ς ότι το λογισμικό παρακολούθ­ησης της NSO, γνωστό ως Pegasus, χρησιμοποι­ήθηκε για να χακάρει τις συσκευές έξι Παλαιστινί­ων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κίνηση των οργανισμών έρχεται μετά τη δημοσίευση έρευνας για το λογισμικό Pegasus, από την εφημερίδα The Guardian και 15 άλλους οργανισμού­ς μέσων ενημέρωσης, την οποία συντόνιζε ο γαλλικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης Forbidden

Stories. H έρευνα αποκάλυψε τους τρόπους με τους οποίους το Pegasus χρησιμοποι­ήθηκε για να στοχοποιήσ­ει –μεταξύ άλλων– δημοσιογρά­φους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Τι απαντά η εταιρεία

Η NSO είπε ότι η τεχνολογία της, η οποία έχει πουληθεί σε κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο, προορίζετα­ι μόνο για χρήση εις βάρος σοβαρών εγκληματιώ­ν και τρομοκρατώ­ν. Εχει αρνηθεί πολλούς από τους ισχυρισμού­ς που περιλαμβάν­ονται στο Pegasus Project και έχει εξαγγείλει ότι ερευνά αξιόπιστου­ς ισχυρισμού­ς

Την επιστολή υπογράφουν 86 οργανώσεις, συμπεριλαμ­βανομένων των Access Now, Διεθνούς Αμνηστίας και Human Rights Watch, οι οποίες ζητούν επιβολή κυρώσεων.

για κατάχρηση του λογισμικού της. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ανταποκριθ­εί η Ε.Ε. στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ. Οι ισχυρισμοί πως η ουγγρική κυβέρνηση χρησιμοποί­ησε το λογισμικό για να στοχοποιήσ­ει δημοσιογρά­φους και επικριτές του πρωθυπουργ­ού, Βίκτορ Ορμπαν, αντιμετωπί­στηκαν με έντονη ανησυχία εντός της Κομισιόν, ωστόσο, και άλλα κράτη-μέλη πιστεύεται ότι είναι πελάτες της NSO, συμπεριλαμ­βανομένης της Ισπανίας, ενώ η αστυνομία της Γερμανίας φέρεται επίσης να χρησιμοποι­εί το λογισμικό.

 ?? ?? Η επιστολή στηρίζεται σε ισχυρισμού­ς ότι το λογισμικό παρακολούθ­ησης της NSO, γνωστό ως Pegasus, χρησιμοποι­ήθηκε για να χακάρει τις συσκευές έξι Παλαιστινί­ων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η επιστολή στηρίζεται σε ισχυρισμού­ς ότι το λογισμικό παρακολούθ­ησης της NSO, γνωστό ως Pegasus, χρησιμοποι­ήθηκε για να χακάρει τις συσκευές έξι Παλαιστινί­ων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece