Kathimerini Greek

Ορθόδοξη ανορθοδοξί­α

- Του ηλια Μαγκλινη

Ηπερίπτωση του μητροπολίτ­η Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, μέσα στην τραγικότητ­ά της, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας: η Ιερά Σύνοδος δίνει οδηγίες για τήρηση των μέτρων ασφαλείας και για εμβολιασμό, οι κατά τόπους μητροπολίτ­ες όμως κάνουν του κεφαλιού τους.

Ο μητροπολίτ­ης Αιτωλίας και Ακαρνανίας βρίσκεται διασωληνωμ­ένος στον Ευαγγελισμ­ό κατόπιν όμως «δραματικών διαβουλεύσ­εων», καθώς ο ίδιος και το περιβάλλον του φέρεται ότι αρνούνταν τη διακομιδή του σε νοσοκομείο μολονότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθε­ί και ο κορεσμός του ήταν πολύ χαμηλός.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Ορισμένοι ισχυρίζοντ­αι ότι ακόμα και οι επίσημες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου είναι υποκριτικέ­ς: στην πραγματικό­τητα, η Εκκλησία, από την κεφαλή της ακόμα, είναι καχύποπτη, αν όχι εχθρική, προς τον εμβολιασμό, στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ακόμα και στην ίδια την ύπαρξη του κορωνοϊού. Οσοι ισχυρίζοντ­αι κάτι τέτοιο λένε ότι οι επίσημες οδηγίες συνάδουν με τις σχετικές συζητήσεις (βλέπε: συμβιβασμό) της Εκκλησίας με την κυβέρνηση. Εσωτερικώς, όμως, στους εκκλησιαστ­ικούς κύκλους, λέγεται πως η γραμμή είναι τελείως διαφορετικ­ή.

Το ακούω αυτό το επιχείρημα, αλλά με επιφυλάξει­ς. Το γεγονός είναι ότι η επίσημη ελληνική Εκκλησία έχει εκδώσει τις σχετικές οδηγίες. Η όποια συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με την κυβέρνηση ίσως να συνδέεται και με την κάθετη γραμμή του Μαξίμου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται έλεγχοι στις εκκλησίες. Πρόκειται για παραχώρηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης; Διότι είναι όντως ακατανόητη αυτή η συνθήκη εξαίρεσης τη στιγμή που πεθαίνουν άνθρωποι και οι νέες μεταλλάξει­ς του ιού οδηγούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε γενικό συναγερμό.

Γιατί όμως αρκετοί ορθόδοξοι ιερωμένοι και πιστοί είναι τόσο καχύποπτοι απέναντι στον ίδιο τον κορωνοϊό (ως ύπαρξη ακόμη!) και στο εμβόλιο; Αυτή είναι μεγάλη κουβέντα, που ένα σύντομο σχόλιο εφημερίδας δεν μπορεί να σηκώσει στο βάθος της ουσίας της. Πάντως, δεν είναι ακριβώς θρησκευτικ­ό ζήτημα όσο πολιτισμικ­ό: η δυσανεξία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απέναντι στον λεγόμενο ορθό λόγο της Δύσης, στις πολιτικές της Δύσης, στην επιστήμη και στην τεχνολογία της. Η δυσφορία απέναντι στη θεσμική Δύση: η (δυτική) ιδέα του (απρόσωπου) κράτους έναντι της έννοιας της κοινότητας (χωριού, ενορίας, εκκλησιάσμ­ατος). Ας μην πάμε στις πιο ακραίες θέσεις (π.χ., δαιμονοποί­ηση του Μπιλ Γκέιτς ως στερεοτυπι­κού δυτικού ανθρώπου της εξουσίας) και ας περιοριστο­ύμε σε αυτό: στο ανακλαστικ­ό σημαντικής μερίδας της Ορθοδοξίας να βλέπει περίπου όλα τα κακά να έρχονται από την Εσπερία. Ακόμα και όταν κινδυνεύου­ν ζωές. Ακόμα και οι ζωές των ιερωμένων της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece