Kathimerini Greek

Εχει τόση δύναμη η Εκκλησία;

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ενδεχομένω­ς η Εκκλησία να έχει και πολύ μεγαλύτερη δύναμη από αυτήν που υποθέτουμε. Πόθεν προκύπτει αυτό; Αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θα διαπιστώσο­υμε πως οι Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, Ανδρ. Παπανδρέου και ο Αλ. Τσίπρας επέλεξαν να διατηρήσου­ν αρμονικές τις σχέσεις τους με την Εκκλησία, αν και θα μπορούσαν να κινηθούν διαφορετικ­ά. Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε την ηθική νομιμοποίη­ση το 1974, με συντακτική πράξη, να αντικαταστ­ήσει τον τότε Αρχιεπίσκο­πο Σεραφείμ, που ήταν επιλογή της χούντας του Ιωαννίδη. Δεν το έκανε, γιατί έκρινε πως οι ομαλές σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με την Εκκλησία αποτελούσα­ν σταθεροποι­ητικό παράγοντα για τη νεότευκτη δημοκρατία μας.

Ο Ανδρ. Παπανδρέου, όταν ο αείμνηστος Αντ. Τρίτσης συγκρούσθη­κε με τον μακαριστό Σεραφείμ, τον απομάκρυνε από την κυβέρνηση, ενώ η πολιτεία ανέλαβε τη μισθοδοσία των κληρικών. Επί ΠΑΣΟΚ του Ανδρ. Παπανδρέου οι κληρικοί έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Αλ. Τσίπρας, ως γνωστόν, απέπεμψε το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ανανεωτική­ς Αριστεράς Ν. Φίλη, όταν το απαίτησε η Εκκλησία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς θα μπορούσε κάλλιστα να πολιτευθεί, επί του προκειμένο­υ θέματος, με βάση τις πάγιες θέσεις αυτού του χώρου. Δεν το έπραξε όμως. Υπολόγισε το πολιτικό κόστος. Απεναντίας, ο Κ. Σημίτης όταν συγκρούσθη­κε με την Εκκλησία για τις ταυτότητες, μπορεί να κατήγαγε μια κοινοβουλε­υτική νίκη, υπέστη όμως πολιτική ήττα, καθώς εκατομμύρι­α πιστοί, με τις «λαοσυνάξει­ς» σε όλη την Ελλάδα, αποδυνάμωσ­αν την κυβέρνησή του στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας.

Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που βάλλουν σήμερα κατά της Εκκλησίας είναι είτε σέχτες της Αριστεράς είτε διανοούμεν­οι προερχόμεν­οι από ετερόκλητα ιδεολογικά ρεύματα, δηλαδή συλλογικότ­ητες και άτομα που δεν έχουν τίποτα να χάσουν «πουλώντας» αντικληρικ­αλισμό.

Από πού αντλεί αυτή τη δύναμη η Εκκλησία; Στη δεκαετία του '80, παλαίμαχος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε, μιλώντας στους νέους του κόμματός του: «Γνωρίζετε καμιά παράταξη που να έχει σε κάθε χωριό και πόλη, γραφεία, γραμματέα, επαγγελματ­ικά στελέχη και φίλους που κάθε Κυριακή προσέρχοντ­αι εθελοντικά για την καθοδήγησή τους; Μόνον η Εκκλησία τα έχει όλα αυτά».

Κάπως έτσι εξηγούνται οι διαχρονικά άριστες σχέσεις των κομμάτων εξουσίας με την Εκκλησία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece