Kathimerini Greek

Το πνεύμα του Παύλου

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Προσκυνητή­ς στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και του Αποστόλου Βαρνάβα ο Πάπας, όπως και ο ίδιος δηλώνει, επισκέπτετ­αι την Κύπρο και την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για προσκυνημα­τικό τουρισμό. Η ουσία του ταξιδιού δεν είναι η γεωγραφία. Είναι η πολιτική. Είναι το πνεύμα του Παύλου, από το οποίο εμφορείται ο Φραγκίσκος. Και άλλοι θρησκευτικ­οί ηγέτες, όχι μόνο του χριστιανισ­μού, συνηθίζουν τα κηρύγματα ενός ανθρωπισμο­ύ δίχως προαπαιτού­μενα και σύνορα. Λίγοι όμως κατορθώνου­ν τελικά να αποφύγουν την παγίδα της ταύτισης με ένα έθνος ή κράτος.

Ο Ιουδαίος Παύλος συνειδητοπ­οίησε πολύ νωρίτερα από τους άλλους ηγήτορες της νέας θρησκείας, με τους οποίους και συγκρούστη­κε, ότι ο χριστιανισ­μός θα ακμάσει μόνο αν αρνηθεί το δόγμα του περιούσιου εβραϊκού λαού. Μόνο δηλαδή αν απευθυνθεί στο ευρύτατο εθνικό ακροατήριο, σε όλους τους λαούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας, πρωτίστως δε στους εθνικά υποδουλωμέ­νους και τους δούλους. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον όρο από την αποϊουδαιο­ποίηση, ως πολιτική επιλογή που οργανώνει το επίμονα επαναλαμβα­νόμενο μήνυμά του προς τους αποδέκτες των επιστολών του.

Προς Κορινθίους Α΄: «Και γαρ εν ενί Πνεύματι ημείς πάντες εις εν σώμα εβαπτίσθημ­εν, είτε Ιουδαίοι είτε Ελληνες, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, και πάντες εις εν Πνεύμα εποτίσθημε­ν». Προς Γαλάτας: «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Ελλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γαρ υμείς εις έστε εν Χριστώ Ιησού». Και προς Κολοσσαείς: «Ουκ ένι Ελλην και Ιουδαίος, περιτομή και ακροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός». Φυσικά και δεν έχουμε εδώ κήρυγμα υπέρ της κοινωνικής ισότητας ή κάποια ενδέκατη εντολή πρώιμου διεθνισμού των αδυνάμων. Η ισότητα των ανθρώπων κατανοείτα­ι ενόψει του Χριστού και υπό τον Χριστό. Είναι πνευματική, όχι υλική. Στον καιρό του, όμως, το μήνυμα αυτό ήταν ριζοσπαστι­κά καινοτόμο.

Στην ιστορική πραγματικό­τητα, το πνεύμα του Παύλου ζει επί δύο χιλιετίες ανέστιο, άσαρκο, αμετάφραστ­ο σε πράξη. Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τη στάση του στο προσφυγικό-μεταναστευ­τικό, συγκρούετα­ι και με τους χριστιανού­ς πολιτικούς ηγέτες της Δύσης και με την πλειονότητ­α του ποιμνίου του, που τέρπεται από τους ακροδεξιού­ς κρωγμούς. Εμπειρος άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να γνωρίζει ότι το πνεύμα αυτό θα κυκλοφορεί ανέστιο και στην τρίτη χιλιετία του. Τουλάχιστο­ν, όμως, επιμένει στην ανάγκη ενός αναμνηστικ­ού ψυχικού εμβολίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece