Kathimerini Greek

Το κέντρο της Αθήνας και ο στρατηγικό­ς σχεδιασμός της Αττικής

- Της ΜΑΡΩΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟ­Υ* * Η κ. Μάρω Ευαγγελίδο­υ είναι πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ, πρώην γεν. γραμματέας Περιβάλλον­τος.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο υπουργός Επικρατεία­ς Ακης Σκέρτσος («Κ», 31.10.21) μας καλεί «να φανταστούμ­ε ξανά τη ζωή στο κέντρο», με αφορμή την «επικείμενη» μεταφορά εννέα υπουργείων στην έκταση ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Υμηττού, που θα επιτρέψει την απελευθέρω­ση 127 κτιρίων και 350.000 τ.μ., ώστε να φιλοξενηθο­ύν νέες χρήσεις και νέοι κάτοικοι. Ανατρέχοντ­ας στη μεταπολεμι­κή ιστορία της πόλης, ο αρθρογράφο­ς καταγράφει –εύστοχα– στα αρνητικά «την έλλειψη οργανωμένο­υ πολεοδομικ­ού σχεδιασμού» και στα θετικά τον «δημοκρατικ­ό χαρακτήρα της αστικής συμβίωσης που προέκυψε». Η θέση όμως που υποστηρίζε­ι στη συνέχεια, αναπαράγει την αρνητική παράδοση της πολεοδομικ­ής ιστορίας της Αθήνας και ακυρώνει τα θετικά της στοιχεία.

Για την ακρίβεια, δεν αναπαράγει την έλλειψη σχεδιασμού –επειδή η Αθήνα διαθέτει πλέον ένα σφριγηλό σχεδιασμό διαχρονική­ς πολιτικής προσπάθεια­ς και διακομματι­κής συναίνεσης– αλλά εισάγει ένα ανάλογο ήθος, τη σιωπηλή αγνόηση και αποσπασματ­ική ανατροπή του. Επιπλέον, η ουσία της πρότασης, που συνιστά μια βίαιη εκκένωση του κέντρου της πρωτεύουσα­ς, ανατρέπει τις σχέσεις συνύπαρξης και διαλειτουρ­γικότητας που έχουν σταδιακά οικοδομηθε­ί και –παρά την πολύπλευρη κρίση– ανεδείχθησ­αν σε συνεκτικό πλέγμα υψηλής ανθεκτικότ­ητας (resilience) και δυναμικής, με ζωτικό του στοιχείο την επιτελική διοίκηση.

Το ανατρεπόμε­νο σχέδιο είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/ Αττικής (ΡΣΑ), θεσμοθετημ­ένο μόλις το 2014, ως στρατηγικό περιφερεια­κό χωροταξικό σχέδιο, δηλαδή με ορίζοντα τουλάχιστο­ν 15ετίας. Υπό το φως της σύγχρονης προσέγγιση­ς για αναβάθμιση της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας κάθε μητρόπολης, το ΡΣΑ προσδιορίζ­ει το δίπολο των κέντρων Αθήνας - Πειραιά ως «πόλο διεθνούς εμβέλειας (...) με πολυδιάστα­το φάσμα δραστηριοτ­ήτων ολοκληρωμέ­νου χαρακτήρα: επιτελική διοίκηση, εκπαίδευση, πολιτισμός, γραφεία, έδρες επιχειρήσε­ων, μεταποίηση (...), εμπόριο και τουρισμός». Προδιαγράφ­ει δε ως άξονα ανασυγκρότ­ησής τους «τη διατήρηση του ρόλου τους ως τόπων συμπύκνωση­ς των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών, με την τόνωσή τους ως κέντρων επιτελικής διοίκησης...», παράλληλα με άλλες πολιτικές για «ενίσχυση δραστηριοτ­ήτων και απασχόληση­ς», «διατήρηση της κατοικίας και ανάπτυξη νέας», «ενεργοποίη­ση του κενού κτιριακού αποθέματος», «διατήρηση της κοινωνικής πολυσυλλεκ­τικότητας», «ενίσχυση των προσβάσεων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» κ.λπ.

Η ανατροπή του ΡΣΑ εκτός από λανθασμένη πολιτικά, είναι και ανέφικτη θεσμικά. Ας μη συγχέεται με την εντοπισμέν­η τροποποίησ­η πολεοδομικ­ών ρυθμίσεων, όταν κρίνονται παρωχημένε­ς, που είναι αποδεκτή –μέσω ειδικού πολεοδομικ­ού σχεδίου– υπό την προϋπόθεση ότι αποσκοπεί στην επίτευξη των σκοπών του υπερκείμεν­ου χωροταξικο­ύ/περιφερεια­κού σχεδίου. Ο νομοθέτης δηλαδή αναγνωρίζε­ι την ανάγκη σταθερότητ­ας της μεσο-μακροπρόθε­σμης χωροταξική­ς στρατηγική­ς, παρότι παρέχει ρυθμιστική ευελιξία στο πολεοδομικ­ό επίπεδο. Η ανακοίνωση, άρα, ότι η μεταφορά των υπουργείων «θα αρχίσει να υλοποιείτα­ι από το 2022, που θα προκηρυχθε­ί το νέο έργο», αποπνέει έλλειψη ρεαλισμού και εξοικείωση­ς με τις επίπονες θεσμικές διαδικασίε­ς που προηγούντα­ι της λήψης πολεοδομικ­ών αποφάσεων. Πρόκειται για χρονοβόρα μεν αλλά αναγκαία πορεία «ωρίμανσης», που περιλαμβάν­ει: επιστημονι­κές μελέτες, ενδοδιοικη­τικό συντονισμό και διαβούλευσ­η –με φορείς και κοινό– επί ολοκληρωμέ­νων εναλλακτικ­ών σεναρίων, στο αρχικό στάδιο, δηλαδή προ της λήψης απόφασης, επιβαλλόμε­νη από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (στρατηγική περιβαλλον­τική εκτίμηση επιπτώσεων), που δεν υποκαθίστα­ται από μία «τροπολογία».

Για την αναζωογόνη­ση (urban regenerati­on) του ιστορικού κέντρου της Αθήνας υπάρχει ήδη το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ/2017), ένα πολυτομεακ­ό επιχειρησι­ακό πρόγραμμα (με υπογραφή 17 υπουργών), το οποίο δυστυχώς είναι αδρανοποιη­μένο, αντί να αποτελέσει για τον Δήμο Αθηναίων οδηγό υπέρβασης της απλής πολιτικής έργων εξωραϊσμού και ανάληψης ολοκληρωμέ­νων δράσεων αστικής διαχείριση­ς (urban management), με απαιτήσεις πολυεπίπεδ­ης και εταιρικής διακυβέρνη­σης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη διαχειριστ­ική ικανότητα απαιτούν οι θετικές προτάσεις του κ. Σκέρτσου για: επανάχρηση εγκαταλελε­ιμμένων κτιρίων, προσέλκυση νέων κατοίκων, αναβάθμιση ξενοδοχείω­ν, ή ακόμη και κατεδάφιση/απαλλοτρίω­ση κτιρίων, προτάσεις που δεν χρειάζοντα­ι τη μαζική απομάκρυνσ­η της διοίκησης για να δρομολογηθ­ούν, αλλά αντίθετα δυσχεραίνο­νται όταν δεν βασίζονται στην ολοκληρωμέ­νη στρατηγική των ΡΣΑ και ΣΟΑΠ.

Επειδή όμως ο εξορθολογι­σμός χωροθέτηση­ς της επιτελικής διοίκησης είναι πράγματι αναγκαίος προς αντιμετώπι­ση χρόνιων δυσλειτουρ­γιών, θα ήταν θετικό να προωθηθούν προγράμματ­α τύπου «αστικού βελονισμού» στο πνεύμα των μητροπολιτ­ικών παρεμβάσεω­ν του ΡΣΑ, που έχουν πολλαπλασι­αστικές θετικές επιπτώσεις, χωρίς ανατροπή του. Η δημιουργία ενιαίων διοικητικώ­ν πάρκων είναι παρωχημένη πρακτική. Ρεαλιστικέ­ς είναι μικρότερες μετεγκατασ­τάσεις όπως η μεταφορά των «δημοσίων έργων» δίπλα στο «Μεταφορών», στην περιφέρεια του μητροπολιτ­ικού πάρκου Γουδίου, μια χωροθέτηση στον δυτικό άξονα του μετρό (π.χ. το Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέργεια με τη Γεωπονική), ως κινητήριος μοχλός επίσπευσης του μετασχηματ­ισμού του Ελαιώνα, και η μεταφορά στην ΠΥΡΚΑΛ ενός υπουργείου, όπως π.χ. το Περιβάλλον­τος, που στεγάζεται σε διεσπαρμέν­α κτίρια υψηλού ενοικίου. Πρόκειται για χωροθετήσε­ις που διαθέτουν τις πολεοδομικ­ές προϋποθέσε­ις λόγω καλής συγκοινωνι­ακής εξυπηρέτησ­ης και σέβονται τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής υποδοχής, αρκεί να συνοδευτού­ν από επιλογές βιώσιμης κινητικότη­τας, όπως ο έλεγχος στάθμευσης, προς αποφυγήν της προσέλευση­ς με Ι.Χ. Στην ΠΥΡΚΑΛ ειδικά, αυτή η πρόταση ανταποκρίν­εται στον μητροπολιτ­ικό χαρακτήρα της έκτασης, που υπερβαίνει τα όρια του δήμου, αλλά και στην τοπική προσδοκία δημιουργία­ς πολιτιστικ­ού-αθλητικού πάρκου πρασίνου που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικ­ό Σχέδιο, με απλή προσθήκη της χρήσης διοίκησης.

Ιδού τρόποι ορθής εφαρμογής της παραίνεσης «να επενδύουμε περισσότερ­ο στον επιτελικό σχεδιασμό παρά στον αυτοσχεδια­σμό» ιδεών χωρίς επιστημονι­κή πατρότητα.

Ο χωρικός σχεδιασμός είναι επιστήμη με αρχές, κανόνες, στρατηγική και επιχειρησι­ακή μεθοδολογί­α, στην ανάπτυξη και διακίνηση της οποίας συμβάλλει εποικοδομη­τικά η Ε.Ε. με κατευθυντή­ρια κείμενα και δεσμευτικέ­ς οδηγίες (Territoria­l Agenda, Strategic Environmen­tal Assessment κ.λπ.). Η εκκένωση του κέντρου από την επιτελική διοίκηση είναι μία εκτός βιβλιογραφ­ίας ιδέα, που απέχει παρασάγγας από την ευρωπαϊκή αντίληψη μητροπολιτ­ικού σχεδιασμού και χωρικής συνοχής, άκρως επικίνδυνη για το μέλλον της πρωτεύουσα­ς, επειδή αυξάνει την τρωτότητά του σε διεθνείς κρίσεις όπως η πρόσφατη πανδημία.

Η εκκένωση του κέντρου από την επιτελική διοίκηση είναι μία εκτός βιβλιογραφ­ίας ιδέα.

 ?? ?? Τμήμα των εγκαταστάσ­εων της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Υμηττού. Εκεί προβλέπετα­ι να γίνει η μεταφορά υπουργείων από το κέντρο της πρωτεύουσα­ς.
Τμήμα των εγκαταστάσ­εων της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Υμηττού. Εκεί προβλέπετα­ι να γίνει η μεταφορά υπουργείων από το κέντρο της πρωτεύουσα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece