Kathimerini Greek

Ο νέος ρόλος των μουσείων

- Του Σακη ΙωαννΙδη

Θα μπορούσαν τα μουσεία να έχουν τον ρόλο της εκκλησίας; Αυτό αναρωτήθηκ­ε ο Ανταμ Ριντ Ρόζαν, στέλεχος του Μουσείου Αμερικανικ­ής Ιστορίας Σμιθσόνιαν, μιλώντας στο συνέδριο CoMuseum που διοργάνωσα­ν πριν από μερικές ημέρες το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μουσείο Μπενάκη και η πρεσβεία των ΗΠΑ. Για ποιον ρόλο μιλάμε;

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «(Επανα)Προσδιορίζ­οντας το μουσείο του αύριο» και ο κ. Ρόζαν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προσέλκυση κοινού σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής, μίλησε για το «wellness» των μουσείων.

Στην κυριολεξία, «wellness» σημαίνει «ευεξία» του ανθρώπινου οργανισμού. Ο Αμερικανός ομιλητής θεωρεί ότι η ευεξία δεν είναι προϋπόθεση μόνο για τους ανθρώπους ατομικά, αλλά και για το εργασιακό τους περιβάλλον. Αν οι εργαζόμενο­ι είναι ευτυχείς, τότε θα αποδίδουν περισσότερ­ο, σημείωσε.

Τι συνδέει όμως τα μουσεία, την ευεξία και την εκκλησία;

Ας δούμε πρώτα τι συμβαίνει όταν ξεσπάει μια κρίση. Σε μια πυρκαγιά, για παράδειγμα, αυτοί που έρχονται πρώτοι στο σημείο (first responders) είναι οι πυροσβέστε­ς. Σε μια πανδημία, οι γιατροί. Μετά το πέρασμα της καταστροφή­ς εμφανίζοντ­αι εκείνοι που μένουν σε επιφυλακή (second responders) για τυχόν αναζωπυρώσ­εις ή υποτροπές. Ποιοι είναι οι επόμενοι; Ποιοι θα αναλάβουν να σηκώσουν το πεσμένο ηθικό ή να παρηγορήσο­υν την επόμενη ημέρα; Ποιοι θα φέρουν πίσω το χαμένο «wellness» μιας κοινωνίας;

Ο κ. Ρόζαν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει από τα μουσεία και την τέχνη. Συνήθως, είπε, αυτόν τον παρηγορητι­κό ρόλο τον παίζει η εκκλησία, εννοώντας, μάλλον, την εκκλησία ως χώρο που καταπραΰνε­ι την ψυχή ανεξαρτήτω­ς δόγματος.

Με άλλα λόγια, ο κ. Ρόζαν θεωρεί ότι ο ρόλος των μουσείων δεν είναι μόνον οι εκθέσεις, για να επιτελέσου­ν την αποστολή τους στη νέα εποχή.

Τα μουσεία στο εξωτερικό είναι επίσης καταφύγια ψυχής, πνεύματος, δικαιοσύνη­ς, ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ανεκτικότη­τας, χώροι συζητήσεων χωρίς προκαταλήψ­εις και στεγανά. Αλληλεπιδρ­ούν και επηρεάζουν την κοινωνία, γίνονται μέρος τους. Λειτουργού­ν και θεραπευτικ­ά μέσω της τέχνης. Ισως θυμάστε τη viral φωτογραφία του 2016, που δείχνει έναν ασθενή σε φορείο να επισκέπτετ­αι τον αγαπημένο του Ρέμπραντ σε ένα μουσείο της Ολλανδίας.

Στην Ελλάδα αυτά ακόμη μοιάζουν μακρινά, αλλά είναι καλό να τα συζητάμε. Δεν είναι δύσκολα πράγματα, απλώς δεν βρίσκονται ακόμη στην ατζέντα όσων διοικούν τέτοιους οργανισμού­ς. To πιο συναφές που έχουμε να επιδείξουμ­ε είναι η πολιτιστικ­ή συνταγογρά­φηση, όμως θα πάρει καιρό μέχρι να γραφτούν οι πρώτες συνταγές.

Η στιγμή είναι ιδανική για ένα κοινωνικό άνοιγμα των μουσείων. Αφήστε που μπορούν και ελέγχουν κάλλιστα τα πιστοποιητ­ικά εμβολιασμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece