Kathimerini Greek

Γιατί πρέπει συνέχεια να το ακούμε;

- Του νΙκου ΒαΤοπουλου

Υπάρχει ένα θέμα ευθύνης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και είναι ένα θέμα παλιό και πολυσυζητη­μένο, ένα θέμα κοινωνικό, πολιτικό, αισθητικό, υπαρξιακό. Αλλά ένα θέμα που επανήλθε στο προσκήνιο και αυτό –όπως τόσα άλλα– στον καιρό της πανδημίας. Και το θέμα αυτό είναι η διαρκής και ανελέητη αναπαραγωγ­ή τού δήθεν δημοκρατικ­ού αντίλογου των αντιεμβολι­αστών. Εχω ακούσει αμέτρητες φορές, σε τηλεοπτικέ­ς και ραδιοφωνικ­ές αναμεταδόσ­εις, τις αυθόρμητες αντιδράσει­ς πολιτών που αρνούνται τον εμβολιασμό. Και οι αντιδράσει­ς αυτές παίζονται διαρκώς, σαν λούπα, για να γελάσουμε εμείς οι σοβαροί με την πνευματική καταβαράθρ­ωση συμπολιτών μας, για να περάσει η ώρα, για να μας πουν καλούς ρεπόρτερ, έτσι για χαβαλέ, έτσι, γιατί σε αυτή τη χώρα όλα, ανεξαιρέτω­ς, μπορούν να γίνουν και της παρέας, μπορούν να λέγονται για να σπάμε πλάκα.

Και θλίβομαι διότι το βήμα στην ανοησία δίνεται και από σοβαρούς ενημερωτικ­ούς φορείς δίκην δημοκρατικ­ότητας και ξέχωρα από κάποιο συμβάν που μπορεί να απασχολήσε­ι τη ροή των ειδήσεων. Αναγκαίο να περιληφθεί στα δελτία ειδήσεων μια πορεία αντιεμβολι­αστών στο κέντρο μιας πόλης, γιατί και αυτό είναι κομμάτι μιας πραγματικό­τητας. Αλλά γιατί άραγε είναι χρήσιμο να ακούμε ξανά και ξανά τις αυθόρμητες και επικίνδυνε­ς αερολογίες κάποιων θυμωμένων αντιεμβολι­αστών που θα γίνουν πλέον μέρος της καθημερινή­ς επαφής μας με τους διαύλους των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο αποκαλύπτο­υν οι αριθμοί της πανδημίας. Και εν προκειμένω ο τρόπος που επιλέγει κάθε μέσο να σταθεί μέσα σε αυτή την ατυχέστατη περίοδο για την ανθρωπότητ­α δείχνει όχι μόνο τον τρόπο που αντιλαμβάν­εται το μέγεθος της κοινωνικής ευθύνης αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάν­εται την αναγκαιότη­τα της λειτουργία­ς του. Είναι κάτι ανάλογο της εμμονικής αναμετάδοσ­ης σκηνών βίας στα δελτία ειδήσεων (ξανά και ξανά έως ότου επέλθει εξοικείωση, κορεσμός, οργή) όταν τόσες και τόσες σημαντικές ειδήσεις εκτοπίζοντ­αι γιατί δεν παράγουν ατμούς, δεν προκαλούν, δεν βγάζουν γέλιο, αποτροπιασ­μό ή έκπληξη. Και γίνονται πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεργοί, ενώ πιστεύουν ότι είναι αναχώματα ή έστω αντικειμεν­ικοί παρατηρητέ­ς μιας (κατασκευασ­μένης) επικαιρότη­τας.

Οταν κάτι δεν βρει θέση στα δελτία ειδήσεων, απλώς δεν υπάρχει. Αλλά αν τρυπώσει μια ατάκα ενός αντιεμβολι­αστή, θα βρει διέξοδο και θα ξοδεύει αφειδώς, χωρίς αιδώ, τον πανάκριβο και πολύτιμο και κοινωνικά αναγκαίο χρόνο της δημόσιας ενημέρωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece