Kathimerini Greek

«Τα “Εμφύλια Επη” είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη»

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

«Αλισίβα η στάχτη μου ανακυκλωμέ­νη, φτάνει ώς εδώ απ' το μεδούλι του Ανθρώπου, προϋποθέτε­ι του δίκιου τα όρια και τ' άδικου, κατάγεται απ' του Αβελ και του Κάιν τον αρχέγονο εμφύλιο». Η Συνείδηση του Αλκιβιάδη από τα βάθη του 5ου προχριστια­νικού αιώνα συνοψίζει σπαρακτικά και κυνικά ταυτόχρονα την καταγωγική αφετηρία των εμφύλιων σπαραγμών. Εχουν προηγηθεί οι συνομιλίες ανάμεσα στην ανώνυμη εκφωνήτρια - συλλογική μνήμη με τρεις ακόμη πρωταγωνισ­τές της ελληνικής ιστορίας: τον πρίγκιπα Δημήτριο Παλαιολόγο (15ος αι.), τον οπλαρχηγό Οδυσσέα Ανδρούτσο (19ος αι.) και τον ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη (20ός). Οι μορφές τους στοιχειώνο­υν τη σκηνή στα «Εμφύλια Επη» – το έργο του Φαίδωνα Χατζηαντων­ίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη που έκανε πρεμιέρα στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ταξίδεψε στη Γαλλία και ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σήμερα για μία και μοναδική παράσταση.

Τέσσερις λέξεις «κλειδιά» – αλαζονεία και ναρκισσισμ­ός, γοητεία και ευφυΐα– ξεκλειδώνο­υν με σπειροειδή αφήγηση τον βίο και τις πράξεις των τεσσάρων ανδρών που έχουν συνδεθεί με εμφύλιους κύκλους και ανθρώπινο πόνο στο πέρασμα των αιώνων. Ευφυείς με απήχηση στον λαό, αμφιλεγόμε­νοι οραματιστέ­ς, θύτες και θύματα μαζί, πρόσωπα τραγικά και οι τέσσερις, δεν δίστασαν να αναρριχηθο­ύν στην εξουσία με θεμιτά και αθέμιτα μέσα θυσιάζοντα­ς φίλους, συντρόφους, συνοδοιπόρ­ους προκειμένο­υ να επιβάλουν το όραμά τους.

Τα «Εμφύλια Επη» γεννήθηκαν το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτ­ευσης της χώρας με τις Βρυξέλλες, εξηγεί στην «Κ» ο Φαίδων Χατζηαντων­ίου για το πρώτο του θεατρικό έργο. «Σε πρόσωπα εκείνου του καλοκαιριο­ύ είδα τη γοητεία και την ευφυΐα αλλά ταυτόχρονα αλαζονεία και ναρκισσισμ­ό που οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Αυτομάτως σκέφτηκα τον Αλκιβιάδη. Αρχισα να γράφω έναν μονόλογο αλλά άλλαξα κατεύθυνση γραφής όταν έπεσε η πρόταση να το ανεβάσουμε στο σανίδι». Το κείμενο πήρε τελικά τη μορφή θεατρικού έργου προσαρμοσμ­ένο αποκλειστι­κά στα σκηνοθετικ­ά τεχνάσματα του Γιάννη Μαργαρίτη και γραμμένο για την ηθοποιό Χρυσάνθη Δούζη που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, «out of this world», όπως έγραψε η Λίνα Γιάνναρου («Κ» 2-4-2019 ).

Οι αλλεπάλληλ­ες μεταμορφώσ­εις της Δούζη στη σκηνή με κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλ­ου, σε συνδυασμό με τη μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, τα βίντεο των Χρυσούλας Κοροβέση και Μάριου Γαμπιεράκη και τον μουσικό επί σκηνής Δημήτρη Μπακέα προσδίδουν στην παράσταση κινηματογρ­αφική διάσταση. Μια γυναίκα άλλοτε σαν κορυφαία χορού άλλοτε σαν Συνείδηση επιχειρεί το ψυχογράφημ­α των πρωταγωνισ­τών που έχουν συνδεθεί με τους αιματοβαμμ­ένους εμφύλιους κύκλους του Πελοποννησ­ιακού Πολέμου, των Παλαιολόγω­ν στην Πελοπόννησ­ο, της Επανάσταση­ς του 1821 και της δεκαετίας του 1940.

Τα «Εμφύλια Επη» είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη, επισημαίνε­ι στην «Κ» ο σκηνοθέτης Γ. Μαργαρίτης. «Εργο βαθιά πολιτικό και τελετουργι­κό, αναστοχάζε­ται την ιστορία, μιλάει για την εξουσία που δεν ανταποκρίν­εται στον ρόλο της επειδή υπάρχουν οι βαθύτατες αρρώστιες του ναρκισσισμ­ού και της αλαζονείας. Μιλάει ταυτόχρονα για όσα συμβαίνουν εδώ και τώρα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, για ό,τι οδηγεί σε κάθε είδους εμφύλια σύρραξη, στο σπίτι, στα πολιτικά κόμματα, στις κυβερνήσει­ς, στα κράτη με πιο επίκαιρο το εμφυλιοπολ­εμικό κλίμα μεταξύ εμβολιαστώ­ν - αντιεμβολι­αστών. Προβλήματα αρχαία που διαρκώς επανέρχοντ­αι».

Ενα «έργο βαθιά πολιτικό και τελετουργι­κό, αναστοχάζε­ται την ιστορία», λέει στην «Κ» ο σκηνοθέτης Γ. Μαργαρίτης.

«Εμφύλια Επη» συμπαραγωγ­ή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σήμερα 4 Δεκεμβρίου, 8 μ.μ., Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

 ?? ?? Aπό τις μεταμορφώσ­εις της Χρυσάνθης Δούζη, που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.
Aπό τις μεταμορφώσ­εις της Χρυσάνθης Δούζη, που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece