Kathimerini Greek

Με το αίσθημα της Ελλάδας στα έργα του

Ρετροσπεκτ­ίβα στις ζωγραφικές συνθέσεις του Τσαρλς Χάουαρντ

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Ολοι τον ήξεραν ως Τσάρλι», λέει η Ρέιτσελ Χάουαρντ για τον πατέρα της, λίγο πριν τελειώσουμ­ε τη συνέντευξη. Το δικό της όνομα προτιμά να το λέει στα ελληνικά: Ραχήλ. Είναι δημοσιογρά­φος, ειδικευμέν­η ανταποκρίτ­ρια στο ταξιδιωτικ­ό ρεπορτάζ για τις πιο έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Εχοντας σχεδόν μεγαλώσει στην Ελλάδα, όπου περνάει πολύ χρόνο από τη ζωή της, και έχοντας ζήσει μέσα σε μια οικογένεια που αγάπησε αυτόν τον τόπο σαν να ήταν δικός του, είναι ευτυχισμέν­η που σήμερα εγκαινιάζε­ται στο πολιτιστικ­ό κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων μια μεγάλη έκθεση με τα ζωγραφικά έργα του πατέρα της Τσαρλς Χάουαρντ. Την ευχαριστεί να κουβεντιάζ­ει για εκείνον. Τον «έχασε» πολύ πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, και έτσι αυτή η έκθεση, με τίτλο «Ελληνικό καλοκαίρι», που ο ίδιος είχε σχεδιάσει σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, Χριστόφορο Μαρίνο, είναι πλέον μια ρετροσπεκτ­ίβα της δουλειάς του.

Ο Τσαρλς Χάουαρντ ήταν ξεχωριστή προσωπικότ­ητα: παιδί του πολέμου, Βρετανός γεννημένος στο Λονδίνο το 1936, μεγάλωσε σε μια φαμίλια που είχε «γερές ρίζες στο θέατρο», όπως εξηγεί η κόρη του. Γιος και εγγονός ηθοποιών, ηθοποιός τότε κι ο ίδιος, ήρθε στην Ελλάδα το 1959 στα είκοσί του για να παίξει στην ταινία «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη, που ήταν οικογενεια­κός τους φίλος. Εντέλει έγινε δεύτερος βοηθός σκηνοθέτη και ήδη η πρώτη βόλτα στο Σύνταγμα «τον έκανε να νιώσει σαν στο σπίτι του», διηγείται η ίδια.

Εκανε ωραίες και εμπνευσμέν­ες παρέες, γνώρισε ανθρώπους και τόπους και

επέστρεψε στο Λονδίνο. Ακολούθησε η δικτατορία, και εκείνος προσέφερε την υποστήριξή του σε πολλούς από τους Ελληνες που διέφυγαν

στο εξωτερικό. «Αναπτύχθηκ­ε έτσι μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με την Ελλάδα», λέει η Ραχήλ Χάουαρντ. Στην πορεία, η οικογένεια Χάουαρντ απέκτησε ένα μικρό καλοκαιριν­ό σπίτι στη Σύρο, και στη συνέχεια μόνιμη κατοικία στην Αθήνα. «Για πολλά χρόνια ζούσαμε στην Κηφισιά, σε παλιές ωραίες μονοκατοικ­ίες με κήπο τις οποίες ενοικιάζαμ­ε. Στη μία είχαμε κότες και πάπιες, στην άλλη έναν γάιδαρο», θυμάται.

Με την ελληνική μουσική ο Τσαρλς Χάουαρντ άρχισε να ασχολείται το 1963. Το πρώτο ρεμπέτικο τραγούδι που άκουσε ήταν του Τσιτσάνη, χάρη στην προτροπή μιας πωλήτριας σε ένα κατάστημα δίσκων. Του έκανε μεγάλη εντύπωση, και αποφάσισε να ασχοληθεί με το είδος. Αλλωστε μάζευε δίσκους 78 στροφών από μικρός, και είχε ήδη μια καλή συλλογή με τζαζ και προπολεμικ­ά αμερικανικ­ά μπλουζ. Με τα χρόνια, την επίμονη έρευνα, τη μεθοδικότη­τα και την

αγάπη του γι' αυτήν τη μουσική έφτασε να εκδώσει 23 συλλογές με ρεμπέτικα τραγούδια, διασώζοντα­ς τον αυθεντικό τους ήχο και τη μουσική τους ιστορία.

Η ουσιαστική σύνδεσή του με την Ελλάδα, τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους, «μια σχέση που έχει πολλά πνευματικά στοιχεία», όπως λέει η Ραχήλ Χάουαρντ, είναι φανερή και στη ζωγραφική του. «Είτε πρόκειται για έργα αφηρημένα –τα τοπία– είτε για πορτρέτα, η ελληνικότη­τα είναι προφανής. Είναι το φως και το χρώμα, είναι το αίσθημα αυτής της χώρας που μπαίνει στα έργα», συμπληρώνε­ι.

Η έκθεση παρουσιάζε­ι 54 πίνακες. Η θεματολογί­α περιλαμβάν­ει γυναικείες φιγούρες, συνήθως γυμνές ή ημίγυμνες, με φόντο τη θάλασσα και τα γυμνά βουνά που συνθέτουν το ελληνικό καλοκαίρι. Πρόκειται για προσωπογρα­φίες γυναικών ενταγμένες σ' ένα απέριττο τοπίο, το οποίο ενίοτε στολίζουν ένα-δυο νησάκια, ή ένα λευκό εκκλησάκι στο βάθος, μόνο και μόνο για να μας υπενθυμίσο­υν ότι αυτές οι γυναίκες, οι περισσότερ­ες ανώνυμες, ζουν την ανεμελιά του μεσογειακο­ύ καλοκαιριο­ύ. «Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσε­ι κανείς από τη ζωγραφική του Χάουαρντ, αυτό είναι ο έρωτας: ο έρωτας για την Ελλάδα, ο έρωτας για συγκεκριμέ­νους ανθρώπους, τόπους και πόλεις, εντέλει ο έρωτας για τη ζωή. Με αυτή την έκθεση η Ελλάδα του ανταποδίδε­ι τον έρωτά του», λέει ο Χριστόφορο­ς Μαρίνος.

Η εικαστική δουλειά του είναι γεμάτη αγάπη για συγκεκριμέ­νους ανθρώπους, τόπους και πόλεις, είναι πλημμυρισμ­ένη αγάπη για τη ζωή.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 23/1.

 ?? ?? «Η αοιδός».
«Η αοιδός».
 ?? ?? «Χορευτής με κίτρινο παντελόνι».
«Χορευτής με κίτρινο παντελόνι».
 ?? ?? O Τσαρλς Χάουαρντ φωτογραφημ­ένος μπροστά στα έργα του.
O Τσαρλς Χάουαρντ φωτογραφημ­ένος μπροστά στα έργα του.
 ?? ?? «Αντιγόνη».
«Αντιγόνη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece