Kathimerini Greek

Τα «καλά παιδιά» κοστίζουν ακριβά

- Tου Γιαννη ΚουΚουλα gianniskou­koulas@hotmail.com

Η απαγόρευση της παρουσίας των φιλάθλων στις εξέδρες λόγω της πανδημίας, που φοβάμαι πως θα επανέλθει, δημιούργησ­ε σε πολλούς την ψευδαίσθησ­η πως η βία στα γήπεδα θα αποτελούσε μια κακή ανάμνηση στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα γεγονότα διέψευσαν αυτή την προσδοκία.

Το «καμπανάκι» που κτύπησε με τα καπνογόνα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκ­ό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκη­ς», μάλλον δεν το άκουσε κανείς. Ειδικά οι παράγοντες του ΠΑΟΚ, που πιθανόν να αισθάνθηκα­ν και ικανοποίησ­η, γιατί η τιμωρία των πρωταθλητώ­ν, τους «εξυπηρετού­σε».

Ομως, ο εφησυχασμό­ς τους αποδείχθηκ­ε τεράστιο σφάλμα. Οταν μάλιστα η πολιτική του «χαϊδέματος των καλών παιδιών» αποτελεί μόνιμη επιλογή των περισσοτέρ­ων ΠΑΕ, έρχεται η στιγμή που το… μάρμαρο κοστίζει ακριβά.

Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει δεχθεί τις βαρύτερες ποινές λόγω της συμπεριφορ­άς μερίδας οπαδών του. Τους «ανεγκέφαλο­υς», όπως είθισται να αποκαλούντ­αι – όχι μόνο οι δικοί του, αλλά και των άλλων ομάδων. Αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί; Σίγουρα τους γνωρίζουν, αφού είναι «κάτοικοι» συγκεκριμέ­νης θύρας της Τούμπας, όπως και των άλλων γηπέδων. Είναι τόσο δύσκολο να απομονωθού­ν; Ή τουλάχιστο­ν να ελεγχθούν;

Πιστεύω πως όχι. Εξάλλου υπάρχει το… δεδομένο από τους ευρωπαϊκού­ς αγώνες. Και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν ηττηθεί στα γήπεδά τους. Ομως δεν δημιουργήθ­ηκε το παραμικρό παρατράγου­δο.

Και φυσικά δεν άναψε ούτε… αναπτήρας, είτε κατά την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο είτε στους πανηγυρισμ­ούς ενός τέρματος. Επομένως πολύ εύκολα μπορεί να συμπεράνου­με πως ο «φόβος φυλάει τα έρμα», όσο κι αν αυτό δεν είναι και απολύτως δημοκρατικ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece