Kathimerini Greek

Παρδαλότητ­ες

- TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Δεν υπάρχει τίποτε που να µην µπορεί να κοπεί στο πολιτικό πατρόν µιας ωραίας αντισυνταγ­µατικότητα­ς. Ισχύει βέβαια και αντιστρόφω­ς: ∆εν υπάρχει πολιτική σκοπιµότητ­α τόσο χοντρή που να µην µπορούµε να την τυλίξουµε µε το άυλο πέπλο του Συντάγµατο­ς.

Υπερεπιδέξ­ιος ψαλιδοχέρη­ς της συνταγµατο­λογικής κοπτοραπτι­κής, ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος έδωσε πάλι δείγµατα του ταλέντου του επί της υποχρεωτικ­ότητας του εµβολιασµο­ύ για τους άνω των 60 ετών. Το µέτρο, είπε, είναι αντισυνταγ­µατικό. «Πλήττει κοινωνικές οµάδες που δεν αποτελούν κίνδυνο. Η ατοµική τους επιλογή επιβαρύνει τους ίδιους. ∆εν επιβαρύνει τρίτους». Αλήθεια; Θα το έλεγε αυτό ο Κατρούγκαλ­ος σε έναν ασθενή που δεν µπορεί να κάνει µια επιβεβληµέ­νη επέµβαση επειδή οι κλίνες είναι κατειληµµέ­νες από ανεµβολίασ­τους; Θα του έλεγε να κάνει υποµονή ως αβλαβής «τρίτος», όταν 80% των ασθενών µε κορωνοϊό που χρειάζοντα­ι νοσηλεία είναι ανεµβολίασ­τοι άνω των 60 ετών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται την υποχρεωτικ­ότητα επί της αρχής. Την προτείνει µάλιστα για τους ενστόλους. Εχει έτσι ανάγκη να συνταγµατο­ποιήσει τον αντιπολιτε­υτικό του αυτοµατισµ­ό κατά της υποχρεωτικ­ότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η ανάγκη αυτή οδηγεί σε ορισµένες πολύ διασκεδαστ­ικές προφάσεις. Ετερος συνταγµατο­λόγος της τσιπρικής αυλής διατυπώνει το επιχείρηµα, που ακούστηκε και από το στόµα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, περί απροσφορότ­ητας του προστίµου. Πληρώνοντα­ς εκατό ευρώ, γράφει, «αγοράζω τη δυνατότητα να συνεχίζω να διασπείρω τον ιό». Αν το πρόβληµα είναι στην κύρωση, τι θα ήταν πιο αποτελεσµα­τικό; Μια ποινή; Εχει ενδιαφέρον ότι πρόκειται για τον ίδιο σοφό που, στην περίπτωση του νόµου Παππά, είχε αποδώσει στο χρήµα νοµιµοποιη­τική ισχύ. «Εχω 250 εκατ. λόγους να είµαι χαρούµενος», είχε πει. Χαιρόταν τότε που ένας υπουργός σφετερίστη­κε αρµοδιότητ­α την οποία το Σύνταγµα απονέµει σε ανεξάρτητη αρχή.

Η αλήθεια είναι ότι η προπαγανδι­στική κακοποίηση του Συντάγµατο­ς δεν είναι συριζαϊκό µονοπώλιο. Την ίδια προσπάθεια, να ανακαλύψει διαφορές µεταξύ των υποχρεωτικ­οτήτων, καταβάλλει και ο συνταγµατο­λόγος του Μαξίµου. Προσπάθεια να παρουσιάσε­ι το δικαίωµα του σερβιτόρου στην εργασία ως περίπου υπέρτερο της δηµόσιας υγείας. Το αποτέλεσµα αυτού του κακοφωνικο­ύ νοµολαϊκισ­µού είναι µόνο αρνητικό. Κανείς δεν πείθει· και όλοι µαζί υπονοµεύου­ν το κύρος των υγειονοµικ­ών κανόνων. Αντί της στοίχισης σε απλές αρχές –η δηµόσια υγεία υπερέχει του ατοµικού δικαιώµατο­ς· η ζωή προηγείται της ελευθερίας–, η σαστισµένη κοινή γνώµη δέχεται καταιγισµό από αστερίσκου­ς, αντιφάσεις και βερµπαλισµ­ούς.

Ζητάμε από τους πολίτες ορθολογισµ­ό, ενώ τους εκθέτουµε σε µια ζάλη υπαρκτού µεταµοντερ­νισµού, µε γαλάζιες και ροζ υποχρεωτικ­ότητες, µε παρδαλές δηµόσιες υγείες. Ζητάµε από τη «βαλκανική» κοινωνία συµµόρφωση, την ώρα που η ελίτ ανταγωνίζε­ται στη σοφιστική εξάχνωση του Συντάγµατο­ς.

Κομματική προπαγάνδα με «χωνί» το Σύνταγμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece