Kathimerini Greek

Το μικρό ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατία

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ηδιαγραφή του Κώστα Σηµίτη από τον ΓΑΠ και ο εξαναγκασµ­ός του Βενιζέλου να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ είναι συµπτώµατα της πολιτικής συρρίκνωση­ς του πρώην κραταιού κινήµατος. Ισως πιο εύγλωττα και από τα χαµηλά εκλογικά του ποσοστά. Και τα εκλογικά ποσοστά της Νέας ∆ηµοκρατίας έφτασαν να συρρικνωθο­ύν δραµατικά, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, όµως µέσα σε µερικά χρόνια κατάφερε όχι µόνο να ανακάµψει, αλλά και να κυριαρχήσε­ι στον µεσαίο χώρο. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν αντιµετώπι­σε ποτέ τον εαυτό της ως µικρό κόµµα του ευγενούς περιθωρίου. Το ΠΑΣΟΚ µετά από ένα ορισµένο σηµείο είχε αποφασίσει πως είναι «µικρό» κόµµα. Και ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του αποδέχθηκε τις επιλογές του. Οι υπόλοιποι δραπέτευσα­ν είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Νέα ∆ηµοκρατία. Θα µου πείτε, ο Σηµίτης διεγράφη το 2008 και το 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές. Οµως, όπως αποδείχθηκ­ε, είχε χάσει την εµπιστοσύν­η της Κεντροαρισ­τεράς, αλλά και της κοινωνίας. Ολ’ αυτά τα χρόνια στις συζητήσεις για ανάταξη της Κεντροαρισ­τεράς πρωταγωνισ­τούσαν διάφοροι πανεπιστηµ­ιακοί ερήµην του κόµµατος το οποίο, υποτίθεται, την εξέφραζε. Υπήρξε το πρώτο και το µεγάλο θύµα της κρίσης και της µνηµονιακή­ς περιόδου.

Αύριο το µικρό αποφασίζει για τον νέο πρόεδρο. Κοινώς για το µέλλον του. Είτε θα παραµείνει το µικρό κόµµα που, αν και φοβισµένο απ’ τις ήττες του, κατάφερε να επιζήσει στις κακουχίες της ερήµου. Είτε θα προσπαθήσε­ι να αποδείξει πως η πολιτική την οποία εκφράζει είναι ευρύτερη από τις σηµερινές του διαστάσεις. Τρεις οι υποψήφιοι που προσδοκούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο: ο ΓΑΠ, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς και ο Ανδρ. Λοβέρδος. Ο ΓΑΠ µάς είναι γνωστός. Είναι το πιο βαρύ όνοµα. Το βράδυ της τελευταίας νίκης του, το 2009, οι οπαδοί στη Χαριλάου Τρικούπη φώναζαν: «Αντρέα, ζεις εσύ µας οδηγείς». Εδιναν ιδέες στον Τσίπρα, όµως θέλει να διεκδικήσε­ι την Ονοµασία Προέλευσης. Το ΠΑΣΟΚ τού ανήκει, είτε µεγάλο είτε µικρό. Ο Ανδρουλάκη­ς έχει ζήσει το «µικρό» ΠΑΣΟΚ. Και απ’ ό,τι φαίνεται, µε τη σιωπή του δεν τολµάει να το αγγίξει µπας και το ξυπνήσει.

Μένει ο Λοβέρδος. ∆εν τον θεωρούν αρκετά «αριστερό», όπως και πολλοί δεν θεωρούσαν τον Μητσοτάκη αρκετά «δεξιό». Φέρεται ως αουτσάιντε­ρ στα στοιχήµατα, όπως και ο Μητσοτάκης. ∆εν έχει το ρητορικό χάρισµα µε τα ωραία ελληνικά του ΓΑΠ, ούτε τη «λαϊκή» προφορά του Ανδρουλάκη. ∆εν κολακεύει τους ζηλωτές του «µικρού ΠΑΣΟΚ», του «ευγενούς ΚΙΝΑΛ». Οµως οι αυριανές εκλογές δεν αφορούν µόνον αυτούς. Αφορούν τη σκηνή της δηµοκρατία­ς. Και αυτό είναι το πλεονέκτηµ­α του Λοβέρδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece