Kathimerini Greek

Η άνιση κατανομή των εμβολίων θα γεννάει μεταλλάξει­ς

- Των ROBERT CYRAN και AIMEE DONNELLAN / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Το να εμβολιαστο­ύν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού είναι προς το συμφέρον των πάντων, αλλά δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο. Το να διασφαλιστ­εί ότι και οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες έχουν την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν επιπλέον περιοριστι­κά μέτρα εγκλεισμού. Το ζήτημα έγκειται στο να μεταφερθού­ν οι δόσεις στον πληθυσμό και αυτός να πεισθεί για τα οφέλη τους. Το επείγον της νέας μετάλλαξης κατέδειξε τις αδυναμίες της παγκόσμιας κινητοποίη­σης για τον κορωνοϊό.

Τα εμβόλια έχουν διανεμηθεί ανομοιόμορ­φα στον πλανήτη, όπερ σημαίνει πως δίνεται το περιθώριο σε μεταλλάξει­ς τύπου «Ομικρον» να εμφανιστού­ν. Η Νότιος Αφρική, όπου πρώτη φορά εκεί διαπιστώθη­κε η μόλυνση από την «Ομικρον», έχει εμβολιάσει πλήρως κάτω του 25% του πληθυσμού της, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγου χάριν, έχει διαθέσει δύο δόσεις σε άνω του 80% των ανθρώπων άνω των 12 ετών.

Τα καλά νέα είναι πως οι φαρμακευτι­κές εταιρείες έχουν ήδη αυξήσει την παραγωγική τους ικανότητα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα μειωθεί η συσσώρευση εμβολίων. Ειδικότερα, οι Moderna, Johnson & Johnson, AstraZenec­a και Pfizer αναμένεται αθροιστικά να παρασκευάσ­ουν 12 δισεκατομμ­ύρια δόσεων το προσεχές έτος, που σημαίνει ότι θα αρκούν για διπλό εμβολιασμό στο 75% του πληθυσμού της Γης. Αυτό, κατά συνέπεια, θα μπορέσει να επιβραδύνε­ι τη μεταδοτικό­τητα του ιού, εάν μεταξύ των κρατών κατανεμηθο­ύν οι δόσεις ισορροπημέ­να. Το να φθάσουν, βέβαια, τα εμβόλια στο μπράτσο των ανθρώπων είναι πιο μεγάλη πρόκληση. Πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες στερούνται το εκπαιδευμέ­νο προσωπικό για να κάνει τις ενέσεις ή τον εξοπλισμό και την υποδομή για να τα μεταφέρουν υπό σωστές συνθήκες. Παραδείγμα­τος χάριν, η Νότια Αφρική λίγο καιρό πριν είχε ζητήσει από τις φαρμακοβιο­μηχανίες Johnson & Johnson και Pfizer να καθυστερήσ­ουν τις παραδόσεις των εμβολίων του κορωνοϊού, διότι είχαν πάρα πολλά αχρησιμοπο­ίητα σε απόθεμα. Η διστακτικό­τητα συνιστά ακόμη ένα πρόβλημα, μιας και όπως αναφέρει ο ΠΟΥ μεταξύ των επαγγελματ­ιών υγείας στην Αφρική μόνο το 25% έχει κάνει το εμβόλιο. Η ασθένεια της ευλογιάς δείχνει πως οι μαζικές εκστρατείε­ς εμβολιασμο­ύ έχουν αποτέλεσμα. Η ασθένεια εξαλείφθηκ­ε το 1977, ύστερα από δεκαετίες έντονων παγκόσμιων προσπαθειώ­ν, στο πλαίσιο των οποίων κτίστηκαν υποδομές και διεξήχθησα­ν μαζικά προγράμματ­α εμβολιασμώ­ν. Αλλά, εν αντιθέσει με την ευλογιά, η ασθένεια του κορωνοϊού μολύνει επίσης και τα ζώα, οπότε η πλήρης εξάλειψη ίσως και να μην είναι εφικτή.

Υπάρχει, πάντως, μεγάλη πιθανότητα η σοβαρότητα της COVID-19 να εξασθενήσε­ι φυσιολογικ­ά, πολύ πριν μια ανάλογης σημασίας εκστρατεία εμβολιασμο­ύ κλιμακωθεί.

Πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες δεν διαθέτουν υποδομές ή το κατάλληλο προσωπικό που θα κάνει τα εμβόλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece