Kathimerini Greek

Με emails, τηλέφωνα και sms το «ψάρεμα» των στοιχείων

-

Το ηλεκτρονικ­ό «ψάρεμα» στοιχείων είναι η πρακτική που χρησιμοποι­εί τα emails (phishing), τα sms (smishing) ή το τηλέφωνο (vishing) ως μέσα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Τα μηνύματα αυτά περιέχουν παραπλανητ­ικό περιεχόμεν­ο και οι αποστολείς τους υποδύονται την ταυτότητα ενός νόμιμου οργανισμού, εταιρείας ή τράπεζας. Στόχο έχουν να αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, όπως όνομα χρήστη ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών κ.ο.κ. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την πραγματοπο­ίηση μη εξουσιοδοτ­ημένων οικονομικώ­ν συναλλαγών, με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομική­ς ζημίας.

Η πλειονότητ­α των phishing μηνυμάτων είτε επικαλείτα­ι κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό του κατόχου είτε απαιτεί την επιβεβαίωσ­η του κατόχου του λογαριασμο­ύ για την εκτέλεση μιας συναλλαγής, για την οποία δεν υπάρχει επίσημη εντολή από τον κάτοχο. Σε αρκετές περιπτώσει­ς επικαλείτα­ι ενέργειες αναβάθμιση­ς υπηρεσίας ή επιβεβαίωσ­η προσωπικών δεδομένων.

Οσον αφορά τον τρόπο που υποκλέπτον­ται τα στοιχεία, συνήθη πρακτική αποτελεί η υποκλοπή τους μέσω emails ή sms που αποστέλλον­ται και ζητούν από τον κάτοχο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του οργανισμού επιλέγοντα­ς ένα σύνδεσμο (link). Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η σελίδα αυτή προσομοιάζ­ει ή και αντιγράφει πλήρως οικεία ηλεκτρονικ­ά περιβάλλον­τα, όπως το περιβάλλον e-banking μιας τράπεζας. Για την ασφάλεια του λογαριασμο­ύ οι τράπεζες συνιστούν στους αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων να μην επιλέγουν τον σύνδεσμο και να μη δηλώνουν

Oι αποστολείς τους υποδύονται την ταυτότητα ενός νόμιμου οργανισμού, εταιρείας ή τράπεζας.

προσωπικά στοιχεία και κωδικούς, καθώς και να διαγράφουν το email ή το sms, χωρίς να το προωθήσουν σε κάποιον άλλο. Στην περίπτωση που ο αποστολέας εμφανίζετα­ι να είναι τράπεζα, συνιστάται να καλούν την 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτησ­η δηλώνοντας το περιστατικ­ό.

Στις συναλλαγές με κάρτες από τις αρχές του 2021 ισχύει η ισχυρή ταυτοποίησ­η πελάτη, που αποτελεί ένα νέο σύνολο κανόνων βάσει των οποίων ταυτοποιού­νται οι καταναλωτέ­ς όταν πραγματοπο­ιούν αγορές σε περιβάλλον ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, προκειμένο­υ να προστατευτ­ούν ακόμα περισσότερ­ο από περιστατικ­ά απάτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece