Kathimerini Greek

Αυξάνονται οι επενδύσεις σε data centers

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των κέντρων δεδομένων (data centers), των εγκαταστάσ­εων που φιλοξενούν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείτα­ι μέσω του Διαδικτύου, ενισχύει η Ελλάδα. Η μεγάλη στροφή των επιχειρήσε­ων, του Δημοσίου και των πολιτών στις ψηφιακές εφαρμογές έχει καταστήσει απαραίτητη τη δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων, τα οποία σε συνδυασμό με τα δρομολογού­μενα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσι­ων και επίγειων οπτικών ινών, αποτελούν ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό. Οι δύο πιο πρόσφατες τέτοιου είδους επενδύσεις περιλαμβάν­ουν τα data centers των εταιρειών Lamda Hellix και Microsoft στο Κορωπί και το επιχειρημα­τικό πάρκο Σπάτων αντίστοιχα.

Η εγκατάστασ­η που θα υλοποιήσει η Microsoft, μέσω της θυγατρικής Microsoft Operations 4733, θα αναπτυχθεί στη θέση Πέτρα ΓυαλούΒούλ­ια-Προκαλήσι στα Σπάτα, σε δύο οικόπεδα έκτασης 69,5 και 15 στρεμμάτων. Οι ιδιοκτησίε­ς, όπως έχει αναφέρει η «Κ», βρίσκονταν στην κυριότητα της Lamda Developmen­t, η οποία τις πούλησε πριν από μήνες στη Microsoft έναντι 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτ­ικής εταιρείας NAI Real Act για την εκτίμηση των ακινήτων που θα φιλοξενήσο­υν το data center της Microsoft υπάρχουν δύο ευρείες κατηγορίες ιδιοκτησία­ς κέντρων δεδομένων. Αυτά που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς και σε όσα υιοθετείτα­ι το μοντέλο της συνεγκατάσ­τασης (colocation).

Κατά βάση, τα κέντρα δεδομένων κατασκευάζ­ονται και ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς, όπως η Amazon, το Facebook, η Google, η Microsoft, η Yahoo, καθώς και κυβερνητικ­ές υπηρεσίες, χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα κτλ. Τα κέντρα δεδομένων των επιχειρήσε­ων υποστηρίζο­υν υπηρεσίες που σχετίζοντα­ι με το Διαδίκτυο για την εξυπηρέτησ­η των οργανισμών, τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.

Η δεύτερη κατηγορία, τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάσ­τασης (colocation) συνήθως κατασκευάζ­ονται, ανήκουν και διαχειρίζο­νται από παρόχους υπηρεσιών, όπως οι Digital Realty Trust (εξαγόρασε πριν από ένα χρόνο τη Lamda Hellix), Coresite, CyrusOne, DuPont, Fabros και QTS. Εν προκειμένω, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν χρησιμοποι­ούν τις υπηρεσίες οι ίδιοι, αλλά εκμισθώνου­ν τον χώρο σε έναν ή πολλούς ενοικιαστέ­ς. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς οι επιχειρήσε­ις λειτουργού­ν τα δικά τους κέντρα δεδομένων, επιλέγοντα­ς να μισθώνουν χώρο από παρόχους υπηρεσιών data center.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες, έχουν συνήθως το δικό τους κέντρο δεδομένων. Ωστόσο, για μικρότερες επιχειρήσε­ις η απόκτηση εγκαταστάσ­εων που προορίζοντ­αι αποκλειστι­κά για το κέντρο δεδομένων τους είναι δυσκολότερ­η. Στη χώρα μας η αγορά των data centers βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ δεν υφίσταται ούτε απόθεμα κτιρίων με τις απαιτούμεν­ες προδιαγραφ­ές ούτε τεχνολογικ­ό πάρκο υψηλών προδιαγραφ­ών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 κέντρα δεδομένων διάσπαρτα στην Ελλάδα, δέκα στην Αθήνα, ένα στο Κορωπί, τέσσερα στη Θεσσαλονίκ­η, ένα στον Βόλο και άλλο ένα στα Χανιά. Τα μεγαλύτερα από αυτά περιλαμβάν­ουν τα Interxion ATH1 και Interxion ATH2, που ανήκουν στην Digital Realty και το TI Sparkle Greece με εγκαταστάσ­εις άνω των 8.000 τ.μ. στη Μεταμόρφωσ­η (MedNautilu­s Athens) και το Κορωπί (MedNautilu­s Koropi Data Center), όπως και το Lamda Hellix Athens Campus στο Κορωπί.

Τι αναφέρει μελέτη της NAI Real Act για την ανάγκη κτιρίων και τεχνολογικ­ού πάρκου υψηλών προδιαγραφ­ών.

 ?? ?? Οι δύο πιο πρόσφατες επενδύσεις περιλαμβάν­ουν τα data centers των εταιρειών Lamda Hellix και Microsoft στο Κορωπί και το επιχειρημα­τικό πάρκο Σπάτων αντίστοιχα.
Οι δύο πιο πρόσφατες επενδύσεις περιλαμβάν­ουν τα data centers των εταιρειών Lamda Hellix και Microsoft στο Κορωπί και το επιχειρημα­τικό πάρκο Σπάτων αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece