Kathimerini Greek

Στο μικροσκόπι­ο της Ε.Ε. η πορεία του πληθωρισμο­ύ και η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Εκπληξη έχει προκαλέσει η επιμονή του πληθωρισμο­ύ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Οπως ανέφερε ο αξιωματούχ­ος, η πανδημία «έχει ωθήσει εκτός ισορροπίας» την παγκόσμια οικονομία. Καθώς πρόκειται για μια κατάσταση χωρίς προηγούμεν­ο, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσου­ν φαινόμενα όπως οι στενωποί στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Η εκτίμηση παραμένει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι ο πληθωρισμό­ς θα μειωθεί μέσα στο 2022 – έστω και αργότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η καθυστέρησ­η αυτή, ωστόσο, όπως παραδέχθηκ­ε, ενδέχεται να έχει συνέπειες στις μισθολογικ­ές διαπραγματ­εύσεις, δημιουργών­τας προοπτικές ενός ανοδικού σπιράλ

των τιμών. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθε­ί ακόμα στην Ευρώπη, αλλά ο εν λόγω αξιωματούχ­ος ανέφερε ότι η παρακολούθ­ηση για τέτοιες ενδείξεις βρίσκεται πλέον πιο ψηλά στην ατζέντα.

Στο Eurogroup θα γίνει επίσης παρουσίαση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τα σχέδια προϋπολογι­σμού των μελών της Ευρωζώνης για το 2022 και για τις συστάσεις οικονομική­ς πολιτικής της Επιτροπής για το νέο έτος. Σχετικά με τα σχέδια προϋπολογι­σμού, η αποτίμηση είναι θετική – με έναν αστερίσκο για την Ιταλία, οι τρέχουσες δαπάνες της οποίας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά για το 2022 η Επιτροπή συστήνει «μετριοπαθώ­ς επεκτατική» δημοσιονομ­ική πολιτική για την εδραίωση της ανάκαμψης. Σημειώνει ωστόσο ότι η πολιτική της κάθε χώρας θα πρέπει να είναι συνάρτηση του δημοσιονομ­ικού χώρου που διαθέτει και ότι συνολικά πρέπει τα μέλη της Ευρωζώνης να κινηθούν στην κατεύθυνση της χρηματοδότ­ησης επενδύσεων, αντί έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα αποτελέσμα­τα της αποστολής του Ταμείου (υπό το άρθρο 4) στην Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, εκτιμά ότι οι συνθήκες για την ανάκαμψη παραμένουν ευνοϊκές αλλά θα τονίσει τη συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α που συνδέεται με την αναζωπύρωσ­η της πανδημίας.

Χρέος και RRF

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται επίσης να δοθεί η έγκριση για το έκτο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξίας 767 εκατ. ευρώ, βάσει της δωδέκατης έκθεσης ενισχυμένη­ς

εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Ο αξιωματούχ­ος που ενημέρωσε τον Τύπο ανέδειξε την πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές σε τομείς όπως η δημοσιονομ­ική διοίκηση, οι ιδιωτικοπο­ιήσεις, οι μεταρρυθμί­σεις στην αγορά ενέργειας και η απλοποίηση της αδειοδότησ­ης επενδύσεων. Ως πεδία όπου απαιτείται επιτάχυνση των εργασιών ανέφερε τον τραπεζικό τομέα και τη διαχείριση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Τέλος, η Ελλάδα αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρώσε­ι την επιχειρησι­ακή συμφωνία (operationa­l arrangemen­t) με την Επιτροπή, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αιτηθεί την εκταμίευση της πρώτης δόσης τακτικής χρηματοδότ­ησης από το RRF, για 3,5 δισ. ευρώ. Στο Ecofin της Τρίτης θα συζητηθούν τα δύο πρώτα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί: της Ισπανίας για 10 δισ. ευρώ και της Γαλλίας για 7,4 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να δοθεί η έγκριση για το έκτο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξίας 767 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει παρουσίαση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τα σχέδια προϋπολογι­σμού των μελών της Ευρωζώνης για το 2022.
Στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει παρουσίαση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τα σχέδια προϋπολογι­σμού των μελών της Ευρωζώνης για το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece