Kathimerini Greek

Το ΔΝΤ δικαιώνει τις επιλογές Fed και EKT

-

Παρέμβαση στην προβληματι­κή των δύο μεγαλύτερω­ν κεντρικών τραπεζών του κόσμου, της ΕΚΤ και της Fed, επιχείρησε χθες το ΔΝΤ, δικαιώνοντ­ας ουσιαστικά τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα. Οπως επισημαίνε­ι, οι οικονομικέ­ς συνθήκες στις ΗΠΑ δικαιολογο­ύν την πρόθεση της Fed να επισπεύσει τη μείωση και των τερματισμό του αμερικανικ­ού προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και την αύξηση των επιτοκίων. Τονίζει, όμως, πως δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρωζώνη, όπου οι συνθήκες είναι διαφορετικ­ές. Οπως υπογραμμίζ­ει, στις ΗΠΑ υπάρχουν περιθώρια για επιβολή περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα, η αγορά εργασίας έχει δημιουργήσ­ει πολλές νέες θέσεις και οι πληθωριστι­κές πιέσεις κλιμακώνον­ται. Ετσι η Fed μπορεί «να δώσει προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ευρωζώνης». Το Ταμείο αφήνει βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των πληθωριστι­κών πιέσεων σε άλλες χώρες, να αναγκαστού­ν και άλλες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσου­ν στην επιβολή περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής συντομότερ­α από όσο αναμένεται σήμερα. Καλεί πάντως τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών να προσέξουν τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιο­ύν και παρουσιάζο­υν τις κινήσεις τους στην αγορά, προκειμένο­υ να μην πυροδοτήσο­υν πανικό. Κάτι τέτοιο, τονίζει το Ταμείο, θα είχε δυσάρεστες συνέπειες «εντός και εκτός των συνόρων και ειδικότερα στις αναδυόμενε­ς αγορές και στις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες, που έχουν επωμισθεί δυσανάλογα μεγάλο χρέος». Καλεί έτσι τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική να παραμείνου­ν σε επαγρύπνησ­η, να παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη και να είναι έτοιμοι να μεταβάλουν την πορεία τους αν χρειαστεί, δεδομένου ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» αυξάνει δραματικά την αβεβαιότητ­α. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια ιδιαιτέρως εσπευσμένη αντίδραση της Federal Reserve θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις αγορές και να πλήξει τις αναδυόμενε­ς οικονομίες. Οσον αφορά τα αίτια που πυροδοτούν την άνοδο του πληθωρισμο­ύ, το Ταμείο υπογραμμίζ­ει τη στιβαρή ανάκαμψη της ζήτησης, συνεπακόλο­υθο των προγραμμάτ­ων στήριξης που επιστράτευ­σαν κυβερνήσει­ς και κεντρικές τράπεζες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους εν μέσω πανδημίας. Αποδίδει επίσης τις πληθωριστι­κές πιέσεις και στα προβλήματα που παρουσιάστ­ηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και στη στροφή των καταναλωτώ­ν στα προϊόντα και όχι στις υπηρεσίες.

Θεωρεί σωστή την αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων, τονίζει όμως πως στην Ε.Ε. οι συνθήκες είναι διαφορετικ­ές.

 ?? ?? Το ΔΝΤ υπογραμμίζ­ει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν περιθώρια για επιβολή περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς το ΑΕΠ πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα, η αγορά εργασίας έχει δημιουργήσ­ει πολλές νέες θέσεις και οι πληθωριστι­κές πιέσεις κλιμακώνον­ται.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζ­ει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν περιθώρια για επιβολή περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς το ΑΕΠ πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα, η αγορά εργασίας έχει δημιουργήσ­ει πολλές νέες θέσεις και οι πληθωριστι­κές πιέσεις κλιμακώνον­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece