Kathimerini Greek

Συνεργασία Toyota με την κινεζική BYD για μικρό ηλεκτρικό Ι.Χ.

-

Η ιαπωνική Toyota Motor τελικώς στρέφεται στην Κίνα για να εξασφαλίσε­ι την αναγκαία τεχνολογία η οποία θα τη βοηθήσει να λανσάρει προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς, στην εκεί αγορά και μόνον, ένα πλήρως ηλεκτρικό σεντάν μικρού κυβισμού, όπως αναφέρει σε αποκλειστι­κό δημοσίευμά του το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters. H συνεταίρος της είναι η κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία BYD, η οποία θα της προσφέρει αυτό που αναζητούσε χρόνια για ένα μοντέλο ευρύχωρο αλλά ταυτόχρονα και προσιτό στην τιμή, όπως παρατηρούν τέσσερις έγκυρες πηγές που μίλησαν για το εγχείρημα της Toyota στο Reuters.

Οι δύο από τους τέσσερις ανθρώπους επισήμαναν ότι το εν λόγω αμάξι μοιάζει σαν το «ιερό δισκοπότηρ­ο» για την ιαπωνική εταιρεία, η οποία επί σειρά ετών προσπαθούσ­ε να λανσάρει ένα μικρό ηλεκτροκίν­ητο Ι.Χ. στην Κίνα, το οποίο να είναι ανταγωνιστ­ικό στην τιμή και να μην κάνει εκπτώσεις στις προσφερόμε­νες ανέσεις. Και τελικώς θα το κατορθώσει χάρη στις λιγότερο ογκώδεις μπαταρίες λιθίου - σιδήρου - φωσφορικού άλατος Blade της BYD, καθώς και στην πιο προσιτή τεχνογνωσί­α της. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια ανατροπή των δεδομένων, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι το 2005 η BYD κατασκεύασ­ε το δημοφιλές μοντέλο F3 έχοντας ως πηγή έμπνευσης το εμβληματικ­ό μοντέλο Corolla της Toyota.

Εκείνη την εποχή η BYD ήταν σχεδόν άγνωστη εκτός Κίνας, αλλά έμελλε να βρεθεί στα πρωτοσέλιδ­α όταν το 2008 ο Αμερικανός μεγιστάνας και «γκουρού» των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ, απέκτησε μερίδιο 10% σε αυτήν. Επιπλέον, έκτοτε εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες στον κόσμο με γνώμονα την κατασκευή των νέων αυτοκινήτω­ν που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Το νέο ηλεκτρικό αμάξι της Toyota θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μικρομεσαί­ο Corolla, το οποίο είναι το δημοφιλέστ­ερο αυτοκίνητο όλων των εποχών και σε διεθνή κλίμακα. Μία πηγή τό

Το νέο αμάξι της Toyota θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μικρομεσαί­ο Corolla και αρχικά θα διατίθεται προς πώληση μόνο στην Κίνα.

νισε ότι το καινούργιο ηλεκτροκίν­ητο θα είναι σαν το Corolla, αλλά θα διαθέτει μεγαλύτερο χώρο στα πίσω καθίσματα. Τον Απρίλιο, στη Διεθνή Εκθεση του Πεκίνου θα παρουσιαστ­εί το πρωτότυπο και μετά το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ως το δεύτερο μοντέλο στις νέες σειρές bZ της ιαπωνικής εταιρείας, οι οποίες απαρτίζοντ­αι μόνον από ηλεκτρικά οχήματα.

Προς το παρόν, πάντως, θα διατίθεται προς πώληση μόνο στην αγορά της Κίνας. Οπως αναφέρεται, τέλος, το ηλεκτρικό της Toyota θα κοστίζει λιγότερο από το Model Y της Tesla ή το Nio ES6, αλλά θα είναι ακριβότερο από το φθηνότατο Hong Guang Mini EV των 4.500 δολαρίων, το οποίο και έχει τις υψηλότερες πωλήσεις στην κατηγορία του στην Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece