Kathimerini Greek

Μικρή άνοδος με «μετρημένες» κινήσεις στο Χ.Α.

Στις 879,23 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 50,03 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ηπια ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου η συναλλακτι­κή κίνηση ήταν υποτονική και οι επενδυτές περιορίστη­καν για μία ακόμη φορά σε πολύ «μετρημένες» και επιλεκτικέ­ς κινήσεις. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 870 μονάδες, αλλά δεν κάλυψε ακόμη τις απώλειες που προκάλεσε στην αγορά η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον».

Τα βλέμματα των επενδυτών τη Δευτέρα θα είναι στραμμένα πάντως στην ΕΛΣΤΑΤ και στην ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, με τις προβλέψεις να κινούνται στην περιοχή του +11,5% σε σχέση με το περυσινό γ΄ τρίμηνο, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,27% στις 879,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 50,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με άνοδο 0,47%, στις 2.111,31 μονάδες, στο -0,70% και στις 1.496,06 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση, και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 570,42 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ τις μεγαλύτερε­ς απώλειες σημείωσε η Jumbo στο -2,27%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,36%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης με άνοδο 2,56%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 4,41%.

Η αρχική πίεση που εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης «Ομικρον» φαίνεται να αναχαιτίζε­ται, τουλάχιστο­ν στο επενδυτικό τοπίο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι πληροφορίε­ς που αφορούν την αποτελεσμα­τικότητα της αντιμετώπι­σης από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου, ενώ το σύνολο της επιστημονι­κής κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερ­α στοιχεία που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηρισ­τικά της νέας παραλλαγής του ιού. Οι επενδυτές διατήρησαν επιφυλάξει­ς ως προς τη μαζική επιστροφή τους στο ταμπλό και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε είχε κυρίως επιλεκτικά χαρακτηρισ­τικά, καταλήγει ο αναλυτής.

Κέρδη 2,36% σε επίπεδο εβδομάδας για το Χρηματιστή­ριο.

 ?? ?? O επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμε­νο.
O επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμε­νο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece