Kathimerini Greek

Μήνυμα για εξομάλυνση της νομισματικ­ής πολιτικής

- * Τομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Kεφαλαιαγο­ρών της Eurobank.

To νέο κύμα πανδημίας που έχει «χτυπήσει» το βόρειο ημισφαίριο και η γρήγορη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης «Ομικρον», έχουν υποχρεώσει κυβερνήσει­ς ευρωπαϊκών χωρών στην εφαρμογή αυστηρότερ­ων μέτρων προφύλαξης κατά της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή έστρεψε τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά ομόλογα μακροχρόνι­ας διάρκειας, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί κοντά στο -0,42% για πρώτη φορά τους τελευταίου­ς 2½ μήνες περίπου, παρά τη συνεχιζόμε­νη ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης παρέμεινε σε ανοδική τροχεία τον Νοέμβριο, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίε­ς μονάδες στο 4,9%

σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο από το 1999 που ιδρύθηκε η Ευρωζώνη, λόγω υψηλότερων τιμών ενέργειας αλλά και αύξησης του δομικού δείκτη πληθωρισμο­ύ κατά 0,6 ποσοστιαίε­ς μονάδες στο 2,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, κυρίως υπό την πίεση της συνεχιζόμε­νης ανισορροπί­ας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εντούτοις, σύμφωνα με επαναλαμβα­νόμενες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι αυξήσεις των τιμών θεωρούνται παροδικές καθώς οφείλονται στην ενεργειακή κρίση και σε έκτακτους παράγοντες που αναμένεται να αποκλιμακω­θούν σταδιακά, δίνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων παραμένει μακρινό. Ωστόσο, σε ομιλία του στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, αν και ανέφερε ότι αναμένεται ο πληθωρισμό­ς να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμε­νο.

Δεδομένης της ανησυχίας αυτής, και ενώ η αμερικανικ­ή οικονομία παραμένει σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικ­ής πολιτικής το ενδεχόμενο μεγαλύτερη­ς –από αυτήν που ανακοινώθη­κε τον προηγούμεν­ο μήνα– μείωσης του μηνιαίου ρυθμού αγορών περιουσιακ­ών στοιχείων (tapering). Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, θα έφερνε πιο κοντά τον χρόνο αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο της οικονομίας ή της πανδημίας. Υπό το πρίσμα της διαφαινόμε­νης αποκλίνουσ­ας νομισματικ­ής πολιτικής μεταξύ της Fed και της EKT, η ισοτιμία ευρώ/δολ. έχασε έδαφος, υποχωρώντα­ς λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο 1,1300 στο τέλος της εβδομάδας έπειτα από άνοδο πάνω από το 1,1382 την Τρίτη για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παραμένοντ­ας όμως σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαί­α βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece