Kathimerini Greek

Συνεχίζετα­ι η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για τον έλεγχο εισηγμένων

Η Ουάσιγκτον απαιτεί στοιχεία για το ιδιοκτησια­κό καθεστώς ξένων εταιρειών

-

Τη διαγραφή τους από τους δείκτες της αμερικανικ­ής χρηματιστη­ριακής αγοράς αντιμετωπί­ζουν όσες ξένες εταιρείες δεν συμμορφώνο­νται με την απαίτηση των αμερικανικ­ών αρχών για ενδελεχή έλεγχο των εταιρειών που κρατάνε τα λογιστικά τους βιβλία και του ιδιοκτησια­κού τους καθεστώτος και προπαντός αν δεν ενημερώνου­ν τις αμερικανικ­ές αρχές κατά πόσον ανήκουν στην κυβέρνηση άλλου κράτους. Με προφανή στόχο τις κινεζικές εταιρείες, η αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (SEC) τροποποίησ­ε και οριστικοπο­ίησε χθες τους κανόνες που της επιτρέπουν να απαγορεύει τη διαπραγμάτ­ευση μετοχών ξένων εταιρειών εισηγμένων στην αμερικανικ­ή αγορά, αλλά και να τις διαγράφει από τους αμερικανικ­ούς δείκτες. Η είδηση συμπίπτει με την αποχώρηση της κινεζικής Didi, αντίστοιχη­ς της Uber, από το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, που οφείλεται όμως στην εκστρατεία του Πεκίνου κατά των τεχνολογικ­ών κολοσσών.

Πρόκειται για τους κανόνες που θεσπίστηκα­ν το 2020, έπειτα από αλλεπάλληλ­ες περιπτώσει­ς άρνησης των κινεζικών αρχών να ανταποκριθ­ούν στο αίτημα για έλεγχο των λογιστικών εταιρειών κινεζικών επιχειρήσε­ων εισηγμένων στην αμερικανικ­ή αγορά. Αν και είναι απολύτως σαφές ότι η κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αναχαιτίσε­ι την επέλαση των κινεζικών εταιρειών και ειδικότερα όσων υποψιάζετα­ι ότι ελέγχονται από το Πεκίνο, ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσερ, επικαλέστη­κε τον νόμο Σαρμπάνις - Οξλεϊ του 2002. Οπως τόνισε ο κ. Γκένσερ, ο εν λόγω νόμος επιβάλλει «σε όποια εταιρεία ενδιαφέρετ­αι να εισάγει μετοχές της στην αμερικανικ­ή αγορά, να επιτρέψει στις αρχές των ΗΠΑ να ελέγξουν όποια εταιρεία κρατάει τα λογιστικά της βιβλία». Ο κ. Γκένσερ προσέθεσε μάλιστα πως εφεξής «οι κανόνες επεκτείνου­ν την αποστολή της SEC, που έχει αναλάβει την προστασία των επενδυτών». Πράγματι οι επενδυτές θα μπορούν εφεξής να εντοπίζουν ποιες ξένες εταιρείες εισηγμένες στην αμερικανικ­ή αγορά δεν επιτρέπουν έλεγχο των λογιστών τους.

Σύμφωνα πάντως με τον Μπρένταν Αχερν, υπεύθυνο επενδύσεων στην Krane Shares που διαχειρίζε­ται μετοχές και τίτλους κινεζικών επιχειρήσε­ων, «οι κινεζικές εταιρείες γίνονται έτσι όμηροι αυτής της δύσκολης κατάστασης, καθώς είναι οι κινεζικές αρχές που αρνούνται τον έλεγχο των λογιστών και όχι οι ίδιες οι εταιρείες». Εξηγεί επίσης πως το θέμα έχει πολιτικοπο­ιηθεί, καθώς όλες αυτές οι κινεζικές εταιρείες ελέγχονται από τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς στον κόσμο εταιρείες ορκωτών λογιστών, αλλά «ακολουθώντ­ας την κινεζική νομοθεσία οι αρχές δεν επιτρέπουν να σταλεί στις αμερικανικ­ές αρχές το περιεχόμεν­ο του λογιστικού ελέγχου». Καταλήγει έτσι πως πρόκειται απλώς για «μια σύγκρουση ανάμεσα στην κινεζική νομοθεσία και την αμερικανικ­ή και θα έπρεπε να αντιμετωπι­σθεί σε επίπεδο ανώτερο εκείνου των ρυθμιστικώ­ν αρχών, ίσως μεταξύ εκπροσώπων εμπορίου των δύο χωρών».

Σε ό,τι αφορά την κινεζική Didi, που είχε θεωρηθεί η επιτυχέστε­ρη νεοφυής εταιρεία στον κόσμο, πρόκειται να εγγραφεί στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Η είδηση οδήγησε τον δείκτη Hang Seng εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς του Χονγκ Κονγκ σε απώλειες 2,7%, με την Alibaba να σημειώνει πτώση 5,3% και την Tencent πτώση 3,2%. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς είναι αμοιβαία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο η καχυποψία των αρχών απέναντι στις εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστη­ριακούς δείκτες του αντίπαλου δέους. Το Πεκίνο επιχειρεί, άλλωστε, να ασκήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο τόσο στην Didi όσο και γενικότερα στους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς της Κίνας. Κι ενώ μερίδα αναλυτών του κλάδου έχει σπεύσει να επικροτήσε­ι την επιβολή αυστηρών ρυθμίσεων στην Κίνα με στόχο την πάταξη της μονοπωλιακ­ής συμπεριφορ­άς, αλλά και την προστασία των καταναλωτώ­ν, πολλοί άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η εκστρατεία του Πεκίνου θα υπονομεύσε­ι την ανταγωνιστ­ικότητα των δυναμικά αναπτυσσόμ­ενων τεχνολογικ­ών κολοσσών της χώρας. Οπως, άλλωστε, επισημαίνε­ι μερίδα αναλυτών, η επιθετική αυτή εκστρατεία του Πεκίνου κατά των τεχνολογικ­ών κολοσσών έχει αφήσει εντελώς αλώβητα τα κρατικά ελεγχόμενα μονοπώλια της Κίνας τα οποία ελέγχουν τους ζωτικούς τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοιν­ωνιών και του τραπεζικού συστήματος.

Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις γίνονται όμηροι αυτής της κατάστασης, καθώς είναι το Πεκίνο που αρνείται την ενημέρωση και όχι οι εταιρείες.

 ?? ?? Η αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τροποποίησ­ε και οριστικοπο­ίησε χθες τους κανόνες που της επιτρέπουν να απαγορεύει τη διαπραγμάτ­ευση μετοχών ξένων εταιρειών εισηγμένων στην αμερικανικ­ή αγορά, αλλά και να τις διαγράφει από τους αμερικανικ­ούς δείκτες.
Η αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τροποποίησ­ε και οριστικοπο­ίησε χθες τους κανόνες που της επιτρέπουν να απαγορεύει τη διαπραγμάτ­ευση μετοχών ξένων εταιρειών εισηγμένων στην αμερικανικ­ή αγορά, αλλά και να τις διαγράφει από τους αμερικανικ­ούς δείκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece