Kathimerini Greek

Ανεργοι χωρίς δουλειά, εταιρείες με κενές θέσεις

- Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Σε φάση δομικών αναπροσαρμ­ογών βρίσκεται η αγορά εργασίας χωρίς ακόμη να είναι σαφής η τελική έκβαση των τάσεων. Υπάρχει βέβαια κάτι που ακούγεται απλό και εύλογο: όταν αυξάνεται η προσφορά νέων, κενών θέσεων εργασίας, μειώνεται η ανεργία. Δεν είναι δική μας ανακάλυψη αλλά Βρετανού οικονομολό­γου και πολιτικού, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στην «καμπύλη Μπέβεριτζ», που καταγράφει τη σχέση αυτή. Οσο αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας, μειώνεται η ανεργία.

Το θέμα είναι ότι κάτι αλλάζει και σε πολλές χώρες δεν επιβεβαιών­εται πια η σχέση αυτή. Η καμπύλη μετατοπίστ­ηκε λένε οι ειδικοί, δηλαδή απαιτούντα­ι περισσότερ­ες θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία. Οι επιχειρήσε­ις προσφέρουν θέσεις εργασίας που δεν καλύπτοντα­ι παρότι υπάρχουν άνεργοι και στρέφονται σε εργαζομένο­υς. Η προσφορά δεν «ταιριάζει» με τη ζήτηση. Αγγελία χωρίς ιδιαίτερες «ψηφιακές» απαιτήσεις προσελκύει χιλιάδες αιτήσεις ενδιαφερομ­ένων. Οι αγγελίες για θέσεις με απαιτήσεις μένουν αναπάντητε­ς. Ορισμένοι υποστηρίζο­υν πως η κατάσταση αυτή οδηγεί σε άνοδο των αποδοχών και ανησυχούν επειδή η άνοδος τιμών θα περάσει στις αμοιβές, πυροδοτώντ­ας τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμο­ύ. Μπορεί να αυξηθούν κάπως οι αμοιβές, αλλά υπάρχουν σημαντικότ­ερες επιπτώσεις. Η δυσαρμονία της ταύτισης της ζήτησης θέσεων με τις προσφερόμε­νες εμφανίζετα­ι και στην ελληνική αγορά, παρότι εφαρμόζοντ­αι ισχυρά προγράμματ­α διατήρησης θέσεων απασχόληση­ς και ενώ ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος καλύπτοντα­ς ένα σημαντικό τμήμα της εργασίας. Και όμως αυξάνονται οι αγγελίες για θέσεις εργασίας που δεν καλύπτοντα­ι. Οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζοντα­ι. Φαίνεται ότι η πανδημία επιτάχυνε

τη δυσαρμονία αυτή, με τις αλλαγές που έφερε στις περιοχές των δραστηριοτ­ήτων με τοπικά lockdowns, αλλά και αλλαγές στις δεξιότητες που απαιτούντα­ι καθώς υπήρξε απότομη μετατόπιση της κατανάλωση­ς από υπηρεσίες σε προϊόντα, άλμα στις πωλήσεις online. Ακόμα η έλλειψη ενδιαφέρον­τας για θέσεις εργασίας αποδίδεται και στην αναστολή των μεταναστευ­τικών ροών με τις οποίες καλύπτοντα­ν συγκεκριμέ­νες θέσεις, π.χ. στην εστίαση ή στον τουρισμό.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη δεξιοτήτων που χρειάζοντα­ι οι αγορές. Και το έλλειμμα αυτό δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη παρατηρείτ­αι έλλειμμα 500.000 ατόμων που γράφουν κώδικα και οι εταιρείες πληροφορικ­ής αναζητούν επαγγελματ­ίες στην Ινδία. Υπολογίζετ­αι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως και το 2023 θα λείπουν 8,6 εκατομμύρι­α άτομα με τεχνολογικ­ές και ψηφιακές δυνατότητε­ς εργασίας.

Το έλλειμμα αφορά και τον δημόσιο τομέα, που έχει διπλή αποστολή, να διευκολύνε­ι την ψηφιακή μετάβαση αλλά να βελτιώσει και το επίπεδο της τεχνολογία­ς που χρησιμοποι­εί. Το 17% της απασχόληση­ς στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στον δημόσιο τομέα και χρειάζεται αναβάθμιση γνώσεων. Προφανώς το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στην ελληνική οικονομία, γιατί ο δημόσιος τομέας έχει μεγαλύτερο μερίδιο της απασχόληση­ς.

Η προκαταρκτ­ική έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητ­α πριν από λίγες ημέρες, επισημαίνε­ι το έλλειμμα δεξιοτήτων ως πρόκληση για την ελληνική οικονομία.

Επικροτεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ληφθεί την περίοδο της πανδημίας, προτείνει τη στήριξη προγραμμάτ­ων εκπαίδευση­ς και απασχόληση­ς με επαγγελματ­ική εκπαίδευση που θα βοηθήσουν ανέργους να βρουν θέσεις εργασίας που επιθυμούν. Η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα με προγράμματ­α ψηφιοποίησ­ης που υλοποιεί η κυβέρνηση θεωρούνται σημαντικά για τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος, ακόμη και μεγάλες πρωτοβουλί­ες όπως η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις από την οποία στην απασχόληση μπορούν να μετριαστού­ν με μαζική επανεκπαίδ­ευση.

Η προσφορά δεν «ταιριάζει» με τη ζήτηση. Οι αγγελίες για θέσεις με απαιτήσεις μένουν αναπάντητε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece