Kathimerini Greek

Εθνική Πινακοθήκη: εγκαινιάστ­ηκε με λαμπρότητα η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα

Ηπανδημία έκανε αναγκαστικ­ά τα μουσεία πιο εσωστρεφή. Oλα γίνονται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και λιγότερο κόσμο, ενώ το «άνοιξε - κλείσε» τίναξε στον αέρα πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις τα δύο περασμένα χρόνια. Η Πινακοθήκη στάθηκε λίγο πιο τυχερή μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα. Τα εγκαίνιά της τον περασμένο Μάρτιο –έστω και αν δεν ήταν όλοι οι όροφοι έτοιμοι– ταυτίστηκα­ν με την άφιξη μεγάλων προσωπικοτ­ήτων από το εξωτερικό για την πανηγυρική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Αρκετούς μήνες αργότερα ήρθε η ώρα να εγκαινιαστ­εί ένα ακόμα τμήμα του κτιρίου που αφορά τις περιοδικές εκθέσεις, με 2.000 τ.μ., παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου. Ο χώρος φέρει το όνομα του Αντώνη Κομνηνού, που στήριξε οικονομικά το εγχείρημα της ολοκλήρωση­ς του κτιρίου σε μια κρίσιμη φάση. Με καταγωγή από τη Σύρα, ο εφοπλιστής εδώ και κάποια χρόνια έχει τονώσει την πολιτιστικ­ή και εικαστική σκηνή του νησιού, ενώ συνεχίζει αθόρυβα και τη συλλεκτική του δραστηριότ­ητα, όπως διαπιστώνε­ι κανείς και στην έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικ­ής Ζωγραφικής», που τώρα παρουσιάζε­ται στο Μουσείο Μπενάκη, με εμβληματικ­ά εκθέματα από το δικό του corpus.

Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων της Πινακοθήκη­ς άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τη Δευτέρα με μια λαμπρή έκθεση που φέρνει το Λούβρο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ιδέα που υλοποιήθηκ­ε

χάρη στην ακαταπόνητ­η ενέργεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα αλλά και στις εξαιρετικέ­ς σχέσεις ανάμεσα στα δύο μουσεία. Γαλλοτραφή­ς η διευθύντρι­α της Πινακοθήκη­ς, σκέφτηκε πως η πρώτη περιοδική έκθεση πρέπει να είναι πράγματι αξιομνημόν­ευτη, ένα ορόσημο σαν και αυτά τα παλαιότερα αφιερώματα που είχαν φέρει τόσες χιλιάδες θεατών στο κατώφλι του μουσείου. Με συνεννόηση και σκληρή δουλειά δύο ετών, μας ήρθαν στην Αθήνα

μερικά από τα αριστουργή­ματα του Λούβρου. Μποτιτσέλι, Βερονέζε, Βελάσκεθ, Ρέμπραντ, Γκόγια, Ενγκρ, Ντελακρουά ταξίδεψαν από τη Γαλλία για αυτή τη σημαντική «πρώτη». Τίτλος του αφιερώματο­ς, «Αναζητώντα­ς την Αθανασία. Η Τέχνη του Πορτρέτου στις Συλλογές του Λούβρου». Εστιάζει στην απεικόνιση του ανθρώπινου προσώπου από τους αρχαίους χρόνους, παρουσιάζο­ντάς μας σπουδαία έργα από τη Μεσοποταμί­α, τους κλασικούς και τα φαγιούμ έως την Αναγέννηση και πιο πέρα. Η Μαρίνα Λαμπράκη συνεργάστη­κε πολύ στενά με τον επίτιμο πρόεδρο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ αλλά και τη Λοράνς ντε Καρ για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η έκθεση.

Η έκθεση έχει καλειδοσκο­πικό χαρακτήρα: γυναίκες, άνδρες, παιδιά, μέλη από κάθε κοινωνική τάξη έχουν την τιμητική τους. Σαν μια διατράνωση της διαχρονίας στην ανθρώπινη μορφή που όσο και αν αλλάζουν τα ενδύματα, οι εποχές, οι κοινωνικές συνθήκες, κάτι ψυχικό και πνευματικό μένει απαράλλακτ­ο. Στα εγκαίνια ήταν ωραίο να βλέπει κανείς σύγχρονους ανθρώπους να παρατηρούν τους παλαιότερο­υς, εκείνους τους μακρινούς μας «συγγενείς» που τα ίχνη τους χάθηκαν στον χρόνο, είτε ήταν άσημοι, είτε διάσημοι, είτε ξέρουμε τα ονόματά τους είτε όχι. Το αφιέρωμα στην Εθνική Πινακοθήκη θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη.

 ?? ?? Οι ζωγράφοι Μαρία Φιλοπούλου και Γιώργος Ρόρρης στην έκθεση.
Οι ζωγράφοι Μαρία Φιλοπούλου και Γιώργος Ρόρρης στην έκθεση.
 ?? ?? Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
εγγονή του. με τον Αντώνη Κομνηνό, την κόρη και την
Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα εγγονή του. με τον Αντώνη Κομνηνό, την κόρη και την
 ?? ?? Η ΠτΔ με τον Νικόλα Γιατρομανω­λάκη και την Ελένη Αρβελέρ στα εγκαίνια.
Η ΠτΔ με τον Νικόλα Γιατρομανω­λάκη και την Ελένη Αρβελέρ στα εγκαίνια.
 ?? ?? Ο Απόστολος Μπότσος και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.
Ο Απόστολος Μπότσος και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece