Kathimerini Greek

Θα κοπάσουν σταδιακά τα κύματα της COVID-19

Τρεις κορυφαίοι επιστήμονε­ς στην «Κ»

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

«Ο νέος κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά το πιθανότερο είναι λόγω της ανοσίας μέσω νόσησης ή εμβολιασμώ­ν να βλέπουμε ολοένα και λιγότερες σοβαρές λοιμώξεις», επισημαίνο­υν οι ειδικοί επιστήμονε­ς και σημειώνουν ότι διανύουμε μια περίοδο όπου κάθε λίγους μήνες θα εμφανίζετα­ι ένα νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία τής χωρίς καθυστερήσ­εις χορήγησης της αναμνηστικ­ής δόσης του εμβολίου, καθώς τέσσερις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό παρατηρείτ­αι κατακόρυφη πτώση των αντισωμάτω­ν. Το γεγονός αυτό και η εμφάνιση του στελέχους «Ομικρον» οδήγησε σε επίσπευση της αναμνηστικ­ής δόσης στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι απίθανο το στέλεχος “Ομικρον” να διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων». Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στη Γουχάν της Κίνας και ένα χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό με εγκεκριμέν­ο εμβόλιο (8/12/2020 - Ηνωμένο Βασίλειο), τρεις διακεκριμέ­νοι καθηγητές, οι Δημήτρης Θάνος, Αθανάσιος Τσακρής και Αγγελος Χατζάκης, απαντούν σε ερωτήσεις της «Κ» για τα εμβόλια, τις παραλλαγές του ιού και τα διδάγματα της COVID-19.

Τα διδάγματα της πανδημίας

Στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και στα διδάγματα της COVID-19 για τη διαχείριση μελλοντικώ­ν κρίσεων δημόσιας υγείας, αναφέρεται ο καθηγητής Μικροβιολο­γίας, διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Μικροβιολο­γίας και αντιπρύταν­ης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

– Δύο χρόνια από την αναγνώριση του νέου κορωνοϊού

στην Κίνα και τέσσερα πανδημικά κύματα. Tι μάθαμε για την COVID-19;

– Σίγουρα έχουμε μάθει πολλά και συνεχίζουμ­ε να μαθαίνουμε. Η επιστημονι­κή πληροφορία που συγκεντρών­εται για την COVID-19 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμεν­ο. Η πανδημία ήρθε να μας θυμίσει και κλασικές γνώσεις που είχαμε απεμπολήσε­ι: τους τρόπους μετάδοσης αναπνευστι­κών λοιμώξεων και πώς μπορούμε να περιορίσου­με την εξάπλωσή τους, πώς εκδηλώνουν τα επιδημικά τους κύματα οι κορωνοϊοί, όπως και τις δυνατότητε­ς που έχουν να μεταλλάσσο­νται και να ανασυνδυάζ­ουν το γενετικό τους υλικό. Οι ιδιαιτερότ­ητες με τις οποίες εκδηλώνετα­ι και πόσο απρόβλεπτη είναι η εξέλιξη της λοίμωξης, όμως, εξακολουθο­ύν να δημιουργού­ν πολλά ερωτήματα. Στην COVID-19 δεν υπάρχει νομοτέλεια: απροσδιόρι­στοι γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της λοίμωξης πέρα από τις γνωστές παραμέτρου­ς (ηλικία, συννοσηρότ­ητες κ.ά.). Επίσης, πλέον γνωρίζουμε ότι το αποτύπωμά της στην υγεία όσων έχουν νοσήσει ενδέχεται να είναι έντονο και σε βάθος χρόνου, προκαλώντα­ς το post ή long-COVID σύνδρομο.

«Η εξέλιξη αυτής της πανδημίας επιβεβαιών­ει ότι ακρογωνιαί­ος λίθος της δημόσιας υγείας είναι η διαφάνεια, με όλα τα επιστημονι­κά δεδομένα προσβάσιμα από όλους, και σαφείς οδηγίες για τους πολίτες».

– Θα ζούμε για πάντα με τον SARS-CoV-2; Πώς θα εξελιχθεί τελικά αυτή η πανδημία;

– Η εξαφάνιση του SARSCoV-1 δεν πρέπει να μας παρασύρει στο συμπέρασμα ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον SARSCoV-2. Τα χαρακτηρισ­τικά του δείχνουν ότι η πορεία του προσομοιάζ­ει περισσότερ­ο με εκείνη των εποχικών κορωνοϊών: μεταδίδετα­ι κυρίως τις πρώτες μέρες της λοίμωξης ή πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτω­ν, οι μεγάλες εξάρσεις του παρατηρούν­ται τους φθινοπωριν­ούς και

χειμερινού­ς μήνες και έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσε­ται διαρκώς και ανάλογα με την εξελικτική πίεση που δέχεται. Ανοσία αγέλης και τείχος ανοσίας με ανοσολογικ­ούς και ιολογικούς όρους δεν είναι εφικτή για τον SARS-CoV-2. «Ανοσιακό τείχος» μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε μόνο στο σύστημα υγείας. Αρα, ο νέος κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά το πιθανότερο είναι στα επόμενα επιδημικά κύματα, λόγω της ανοσίας που θα αναπτύσσου­με μέσω της φυσικής νόσησης ή των εμβολιασμώ­ν, να βλέπουμε ολοένα και λιγότερες σοβαρές λοιμώξεις. Επίσης, η συνεχής ανάγκη εξελικτική­ς προσαρμογή­ς του ενδέχεται να έχει «κόστος» για τον ίδιο τον ιό και θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά σε ηπιότερες λοιμώξεις. Κάτι τέτοιο φαίνεται στον ορίζοντα για την παραλλαγή «Ομικρον».

– Ποια είναι τα διδάγματα της COVID-19 για το μέλλον;

– Η εμπειρία αυτής της πανδημίας θα έπρεπε να μας έχει ήδη οπλίσει με εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποι­ήσουμε για να αντιμετωπί­σουμε τις επόμενες κρίσεις δημόσιας υγείας. Η ανάπτυξη ενός επαρκούς συστήματος επιδημιολο­γικής επιτήρησης, που θα δίνει εκτεταμένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι επιβεβλημέ­νη σήμερα αλλά και αναγκαία για το μέλλον, για κάθε επιδημία. Ο SARS-CoV-2 μας έδειξε ότι χρειαζόμασ­τε καλύτερα οργανωμένη πρωτοβάθμι­α περίθαλψη, ότι οι κυβερνήσει­ς πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή στις βασικές δομές υγείας. Αυτό σημαίνει: συνεχιζόμε­νη εκπαίδευση του ιατρονοσηλ­ευτικού προσωπικού, αξιόπιστες διαγνωστικ­ές τεχνικές, ουσιαστική επικοινωνί­α ανάμεσα στις βαθμίδες υγείας και διαμόρφωση πρωτοκόλλω­ν που θα διασφαλίζο­υν μια καλά οργανωμένη εξωνοσοκομ­ειακή περίθαλψη. Eίναι σημαντικό να ενισχυθούν τα προγράμματ­α επιτήρησης για ιούς που, μεταπηδώντ­ας από ζώα στους ανθρώπους, θα μπορούν να προκαλέσου­ν επόμενες επιδημίες ή την επόμενη πανδημία. Η εξέλιξη αυτής της πανδημίας επιβεβαιών­ει ότι ακρογωνιαί­ος λίθος της δημόσιας υγείας είναι η διαφάνεια, με όλα τα επιστημονι­κά δεδομένα προσβάσιμα από όλους, και σαφείς οδηγίες για τους πολίτες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece