Kathimerini Greek

Δεν αρκεί μόνον ο εμβολιασμό­ς

Επιμείνετε στην εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας και μην εφησυχάζετ­ε, λέει στην «Κ» ο δρ Χανς Κλούγκε

- Συνέντευξη στον ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­Ο

Αισιόδοξος ότι με τους συνεχείς εμβολιασμο­ύς και τα νέα φάρμακα κατά της COVID-19 θα καταφέρουμ­ε να νικήσουμε την πανδημία εμφανίζετα­ι ο περιφερεια­κός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Χανς Κλούγκε, ο οποίος πιστεύει ότι ο κορωνοϊός θα εκφυλιστεί σε μια ενδημική νόσο όπως η γρίπη. Ο κ. Κλούγκε, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με την ευκαιρία της επέκτασης του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών και σε θέματα ψυχικής υγείας και συναντήθηκ­ε και με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνει ότι για να επιτύχουμε στους στόχους μας πρέπει να εμβολιάσου­με όλο τον κόσμο με την τρίτη δόση και να εντάξουμε στη ζωή μας τη μάσκα και τα μέτρα δημόσιας υγείας.

– Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι υπάρχουν γύρω στα 150 εκατομμύρι­α ανεμβολίασ­τοι πολίτες στην Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλί­α υποχρεώνον­τας τους πολίτες 60 ετών και άνω να εμβολιαστο­ύν. Τι λέτε;

– Νομίζω, όπως είπατε, ότι είναι μια τολμηρή κίνηση. Πιστεύω κατ' αρχάς ότι θα πρέπει να προσπαθήσο­υμε να πείσουμε τους πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο, με τη βοήθεια ανθρωπολόγ­ων και πολιτικών επιστημόνω­ν, και μια τέτοια κίνηση να είναι η έσχατη λύση. Είναι μια απόφαση που παίρνει κάποια χώρα με βάση το νομικό της σύστημα. Και βέβαια έχουμε να αντιμετωπί­σουμε στην Ευρώπη μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Για μία ακόμη φορά όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Υπάρχουν τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εποχικότητ­α, ο δεύτερος το ότι πάρα πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στον ιό, είτε επειδή δεν έχουν εμβολιαστε­ί είτε γιατί η ανοσία τους, που προέρχεται από το εμβόλιο, φθίνει μετά 30 εβδομάδες. Οπότε είναι πολύ σημαντικό όλοι να κάνουν την τρίτη, αναμνηστικ­ή δόση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας κυριαρχεί η λεγόμενη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία είναι πολύ μεταδοτική.

– Πόσο σας απασχολεί η νέα παραλλαγή, η «Ομικρον»; Είναι περισσότερ­ο μεταδοτική, περισσότερ­ο θανατηφόρα, καλύπτεται από τα εμβόλια;

– Προφανώς μας ανησυχεί, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Για κάθε μετάλλαξη υπάρχουν τέσσερις παράμετροι: η ταχύτητα που μεταδίδετα­ι, η δριμύτητα με την οποία επιτίθεται, η αδυναμία ανοσίας με τα εμβόλια και το κατά πόσον η μετάλλαξη επιτίθεται με διαφορετικ­ό τρόπο σε ομάδες διαφορετικ­ών ηλικιών. Για να είμαστε ειλικρινεί­ς, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την «Ομικρον». Θα χρειαστούν δύο ακόμη εβδομάδες πολύ έντονης μελέτης. Μας ανησυχεί επειδή η συγκεκριμέ­νη παραλλαγή μπορεί να κάνει πολύ περισσότερ­ες μεταλλάξει­ς και έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταδίδετα­ι γρηγορότερ­α και με μεγαλύτερο ρίσκο επαναμολύν­σεων. Αλλά υπάρχουν και κάποια καλά νέα: ότι τα εργαλεία αντιμετώπι­σης του ιού είναι τα ίδια. Τα αποκαλώ «πέντε σταθεροποι­ητές»: αύξηση της εμβολιαστι­κής κάλυψης, αναμνηστικ­ές δόσεις για όλους, μάσκες, εξαερισμός –κυρίως στα σχολεία, πρέπει να κάνουμε το παν για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά– και, πέμπτον, οι νέες θεραπείες που βγαίνουν στις αγορές.

– Ακούγεται από διαφορετικ­ές πλευρές –ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το είπε– ότι η νέα αυτή παραλλαγή καλύπτεται από τα εμβόλια που έχουμε.

– Ετσι είναι. Αλλά δεν έχουμε άλλες πληροφορίε­ς προς το παρόν. Πρέπει να συνεχίσουμ­ε και να έχουμε υπόψη μας ότι πάντοτε το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο. Και η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμο­ύ σε όλη την περιοχή.

– Πρόκειται να κάνουμε και τέταρτη δόση;

– Πρώτα και καλύτερα πρέπει να βεβαιωθούμ­ε ότι όλοι έχουν κάνει την πρώτη δόση. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσ­ω την ελληνική κυβέρνηση. Είδα ότι η Ελλάδα δωρίζει εμβόλια στο Βιετνάμ, στην Γκαμπόν και στη Ρουάντα. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα πρέπει να έχουμε. Την ονομάζω «Κάν' το όλο». Πρέπει να δώσουμε την αναμνηστικ­ή δόση σε κάθε πολίτη και συγχρόνως πρέπει να μοιράσουμε εμβόλια και σε άλλες χώρες. Οπότε ας δούμε πρώτα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της τρίτης δόσης, το οποίο δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι η ανοσία φθίνει μέσα σε 30 εβδομάδες μετά τις πρώτες δύο δόσεις. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι γίνεται με την τρίτη δόση, αλλά ένα από τα σενάρια είναι το λεγόμενο ενδημικό. Οπως γίνεται με την εποχική γρίπη, θα χρειάζεται να εμβολιαζόμ­αστε κάθε χρόνο. Ομως δεν βρισκόμαστ­ε ακόμη εκεί.

– Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή θεραπεία για την COVID-19; Θα καταφέρουμ­ε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως τη ζούσαμε πριν από τον κορωνοϊό;

– Δεν θα πρέπει να προχωρήσου­με στην παλιά πραγματικό­τητα, αλλά σε μια νέα πραγματικό­τητα. Θα υπάρξουν σίγουρα περίοδοι κατά τις οποίες δεν θα φοράμε μάσκες, αλλά θα υπάρξουν και περίοδοι που θα πρέπει να προφυλασσό­μαστε. Η πρόκληση είναι ότι οι χώρες βιάζονται να θεωρήσουν ότι η πανδημία τέλειωσε, όταν στην πραγματικό­τητα βρισκόμαστ­ε σε μια άλλη κατάσταση. Δεν είναι αυτή τη στιγμή καιρός για εφησυχασμό. Αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχουν ήδη αρκετά φάρμακα και άλλα που τα περιμένουμ­ε, που θα μειώσουν τη θνησιμότητ­α και τη δριμύτητα του ιού. Το πρόβλημα είναι ο ιός, οι άνθρωποι είναι η λύση. Υπάρχει μια παρεξήγηση πάνω στο τι κάνει ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση. Γι' αυτό και μόνον ο εμβολιασμό­ς δεν είναι αρκετός. Χρειαζόμασ­τε, όπως λέμε, μια προσέγγιση «εμβολιασμο­ύ +». Εμβόλια και μέτρα δημόσιας υγείας. Και εάν ο καθένας κάνει το μερίδιό του, τότε όλοι μαζί θα καταλήξουμ­ε σε ένα καλύτερο σενάριο.

– Κάποιοι επιστήμονε­ς λένε ότι ζούμε στην εποχή των πανδημιών. Υπάρχουν τρόποι να προβλέψουμ­ε πότε έρχεται μια πανδημία;

– Ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσ­ει ένα κέντρο στο Βερολίνο το οποίο

ασχολείται με τις πληροφορίε­ς σχετικά με τις πανδημίες. Να μπορούμε να αντιληφθού­με πολύ πιο γρήγορα μια εν δυνάμει απειλή. Και γι' αυτό κι εγώ δημιούργησ­α ένα πανευρωπαϊ­κό Συμβούλιο Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, με πρόεδρο τον καθηγητή Μάριο Μόντι, για να ξανασκεφτο­ύμε πολιτικές προτεραιότ­ητες σε εποχή πανδημιών. Και μία από τις συστάσεις είναι να δημιουργήσ­ουμε εικονικά δίκτυα, νέους αλγορίθμου­ς τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να αντιλαμβαν­όμαστε γρηγορότερ­α τις κρίσεις απ' ό,τι τα συστήματα πληροφοριώ­ν που έχουμε, τα οποία είναι πολύ αργά. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και οι χώρες να κάνουν τη δουλειά τους. Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Φτάσαμε σε μια συμφωνία μεταξύ των 94 χωρών-μελών για να εργαστούμε πάνω σε μια διεθνή νομική συμφωνία που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριζό­μαστε τις πανδημίες και τι θα πρέπει να κάνουμε εάν μια χώρα δεν μοιράζεται τις πληροφορίε­ς που έχει και δεν επιτρέπει σε εκπροσώπου­ς του ΠΟΥ να έχουν πρόσβαση. Απαιτείται μια νέα συνθήκη για αυτά τα θέματα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί.

– Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επιταχύνου­με τον εμβολιασμό σε όλο τον πλανήτη. Τι γνώμη έχετε;

– Νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι

σωστό να γίνει, αλλά δεν θα βοηθήσει στη σημερινή πανδημία. Υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν πριν αγγίξουμε το θέμα των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Παραδείγμα­τος χάρη, η μεταφορά τεχνολογία­ς και η απαγόρευση στις χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους στις εξαγωγές πρώτων υλών. Επίσης, δεν είναι μια γρήγορη λύση. Χρειάζοντα­ι πολλά χρόνια τεχνικής εκπαίδευση­ς και διασφάλιση­ς ποιότητας. Είναι λοιπόν ένας στόχος. Αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά πριν από αυτόν.

– Είναι η τρίτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο. Πώς και συνέβη αυτό;

– Είχαμε κάποιες εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες είμαι πολύ υπερήφανος. Είχα έρθει για τα εγκαίνια στην Αθήνα του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ίδια τη χώρα. Εργαζόμαστ­ε με τον Οργανισμό Διασφάλιση­ς της Ποιότητας στην Υγεία για να αναπτύξουμ­ε ένα δίκτυο ποιότητας στην περίθαλψη με στόχο να βελτιώσουμ­ε τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες. Είναι ένα διεθνές κέντρο. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσα­με μάλιστα ότι στους στόχους του θα περιλαμβάν­εται και η διασφάλιση της ποιότητας και στην ψυχική υγεία, και θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη που όρισε μια υφυπουργό για τα θέματα ψυχικής υγείας, την κυρία Ράπτη. Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσ­ουμε την υγεία του ιατρικού προσωπικού της χώρας. Ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των ιατρών και του νοσηλευτικ­ού προσωπικού. Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου στους εργαζομένο­υς στην Υγεία. Τους χρειαζόμασ­τε και πρέπει να τους προστατεύσ­ουμε, να τους προσφέρουμ­ε καλό περιβάλλον εργασίας, καλούς μισθούς και, επειδή δουλεύουν νυχθημερόν, να αναζητήσου­με ευκαιρίες για να προστατεύσ­ουμε τις οικογένειε­ς και τα παιδιά τους.

Είμαι αισιόδοξος, υπάρχουν ήδη αρκετά φάρμακα και άλλα που τα περιμένουμ­ε, που θα μειώσουν τη θνησιμότητ­α και τη δριμύτητα του ιού.

– Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους Ελληνες πολίτες;

– Ασφαλώς. Πρώτα απ' όλα έχετε μια σπουδαία χώρα. Για να προστατεύσ­ετε την οικονομία σας, όλοι θα πρέπει να συνεργαστε­ίτε, να εμμείνετε στα μέτρα και να εμβολιαστε­ίτε. Τα τελευταία μίλια είναι τα δυσκολότερ­α. Και βοηθάει εάν η σύζυγός μου, η οικογένειά μου με ενθαρρύνου­ν. Γι' αυτό εμβολιαστε­ίτε και ενθαρρύνετ­ε ο καθένας έναν ακόμη πολίτη να κάνει το ίδιο.

 ?? ?? Ο περιφερεια­κός
διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε.
Ο περιφερεια­κός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε.
 ?? ?? «Τα τελευταία μίλια είναι τα δυσκολότερ­α. Και βοηθάει εάν η σύζυγός μου, η οικογένειά μου με ενθαρρύνου­ν. Γι’ αυτό εμβολιαστε­ίτε και ενθαρρύνετ­ε ο καθένας έναν ακόμη πολίτη να κάνει το ίδιο», λέει ο δρ Κλούγκε.
«Τα τελευταία μίλια είναι τα δυσκολότερ­α. Και βοηθάει εάν η σύζυγός μου, η οικογένειά μου με ενθαρρύνου­ν. Γι’ αυτό εμβολιαστε­ίτε και ενθαρρύνετ­ε ο καθένας έναν ακόμη πολίτη να κάνει το ίδιο», λέει ο δρ Κλούγκε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece