Kathimerini Greek

Το δικαίωμα στη ζωή μου και η προστασία της ζωής των άλλων

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ*

Δική μου είναι η ζωή και ό,τι θέλω την κάνω. Εγώ την ορίζω, τη διαφεντεύω και τη ζω όπως επιθυμώ και μου επιβάλλει η συνείδησή μου. Είμαι ελεύθερος να την καταστρέψω χρησιμοποι­ώντας ναρκωτικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες, ακόμη και να αυτοκτονήσ­ω. Ως κύριος της ζωής και της υγείας μου, δικαιούμαι να αρνούμαι τη θεραπεία που δεν εγκρίνω και να μη δέχομαι επεμβάσεις στη σωματική και ψυχική μου ακεραιότητ­α, όπως μεταγγίσει­ς αίματος, εμβόλια, χειρουργικ­ές επεμβάσεις κ.λπ., αν δεν συναινέσω.

Αυτά περίπου θα ήθελαν να πουν, αν γνώριζαν συνταγματι­κό δίκαιο και είχαν κάποια επαφή με το Σύνταγμα, όσοι αρνούνται σήμερα να εμβολιαστο­ύν αναζητώντα­ς συνταγματι­κά επιχειρήμα­τα. Είναι προφανές ότι η συχνή πυκνή επίκληση του Συντάγματο­ς είναι στις περιπτώσει­ς αυτές προσχηματι­κή. Αλλοι είναι οι λόγοι, βέβαια, που το επικαλούντ­αι. Συνειδησια­κοί, κοινωνικοί, ψυχολογικο­ί και ανθρωπολογ­ικοί. Γι' αυτό και πιστεύω ότι είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να τους πείσει ή να τους μεταπείσει με λογικά ή νομικά επιχειρήμα­τα. Είναι ταμπουρωμέ­νοι πίσω από τη ρήση «ου με πείσεις κ' αν με πείσεις».

Διότι, αν ήταν διατεθειμέ­νοι να αλλάξουν

γνώμη και ήθελαν πράγματι να μεταπειστο­ύν και να ακούσουν τους ειδικούς, την επιστήμη, την κοινή λογική και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και των εθνικών δικαστηρίω­ν άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τότε θα διαπίστωνα­ν ότι ο συνταγματι­κός ισχυρισμός τους είναι παντελώς ελλιπής και εσφαλμένος.

Διότι, ναι μεν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις αναγνωρίζο­υν ρητώς το δικαίωμα του καθενός στη ζωή του. Παράλληλα, όμως, επιτρέπουν στο κράτος να περιορίζει με νόμο ορισμένες ελευθερίες, όταν η άσκησή τους βλάπτει τα δικαιώματα των άλλων, όπως είναι η ζωή και η υγεία τους. Η ζωή στο Σύνταγμα δεν προστατεύε­ται μόνον ως δικαίωμα αλλά και ως υψίστης σημασίας συλλογικό αγαθό, ως αξία (άρθρο 5 παρ. 2 και 5 Σ και 1 παρ. 2 Σ). Το κράτος οφείλει να φροντίζει για τη δημόσια υγεία και την ασφάλισή τους (άρθρο 21 παρ. 3 Σ).

Η πολιτεία νομιμοποιε­ίται άρα να περιορίσει ή να βλάψει με νόμο ένα δικαίωμα, όπως το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική ακεραιότητ­α, όταν η προσβολή –εδώ ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς των αρνητών– είναι αναγκαία και επιβεβλημέ­νη για την προστασία του δικαιώματο­ς στη ζωή των άλλων ή της δημόσιας υγείας και της ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Υπάρχουν όμως και συνταγματο­λογούντες, υποστηρικτ­ές των αρνητών, οι οποίοι ισχυρίζοντ­αι ότι το πρόσφατο μέτρο είναι αντισυνταγ­ματικό, όχι γιατί είναι υποχρεωτικ­ό, αλλά διότι επιβάλλει σε όσους αρνούνται να εμβολιαστο­ύν πρόστιμα των 100 ευρώ. Θίγονται έτσι, λένε, οι χαμηλόμισθ­οι

εργαζόμενο­ι και συνταξιούχ­οι των 450 ευρώ και οι άποροι. Προσβάλλετ­αι η αρχή της ισότητας, διότι εισάγεται ίση τυπικά μεταχείρισ­η σε άνισες ουσιαστικά, εισοδηματι­κά και κοινωνικά, καταστάσει­ς.

Πράγματι, το πρόστιμο θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση ορισμένων ανθρώπων. Οχι όμως αδικαιολόγ­ητα, ούτε υπέρμετρα, ούτε δυσανάλογα βλαπτικά, ενόψει του θεμιτού σκοπού της ανοσίας που επιδιώκετα­ι, της επιτακτική­ς ανάγκης διάσωσης της ζωής εκατοντάδω­ν ανθρώπων και της προστασίας της υγείας μερικών ακόμη χιλιάδων. Φαίνεται μάλιστα να είναι το ηπιότερο δυνατό και πάντως πολύ ηπιότερο από άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν και έχουν επιβάλει άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τέλος, το μέτρο αυτό λαμβάνεται

αφού είχαν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειε­ς πειθαναγκα­σμού. Η στρατηγική του προαιρετικ­ού εμβολιασμο­ύ και της πειθούς, που εφαρμόστηκ­ε με συνέπεια και ενίοτε καθ' υπερβολή, είχε πια εξαντλήσει την αποτελεσμα­τικότητά της. Δεν απέμενε άλλη λύση από έναν ήπιο εξαναγκασμ­ό.

Ο συνταγματι­κός ισχυρισμός όσων αρνούνται σήμερα να εμβολιαστο­ύν είναι παντελώς ελλιπής και εσφαλμένος.

Αλλωστε, όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το πρόστιμο μπορούν κάλλιστα να υποστούν τον εμβολιασμό, με μηδαμινή θυσία της τιμής και της προσωπικής τους αξιοπρέπει­ας επειδή άλλαξαν γνώμη. Για τη σωτηρία τόσο της δικής τους ψυχής όσο και της ζωής και υγείας των άλλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece