Kathimerini Greek

Το τριπλό στοίχημα Μητσοτάκη

Πανδημία, οικονομία, κοινωνία είναι ψηλά στην ατζέντα του

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Μεταξύ οικονομίας, πανδημίας και κοινωνίας καλείται να ισορροπήσε­ι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού να δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης και της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι σκέψεις του πρωθυπουργ­ού σε αυτά τα τρία διαφορετικ­ά και αντικρουόμ­ενα σε πολλές περιπτώσει­ς επίπεδα είναι οι εξής:

Η Ελλάδα, παρά τα συνεχή lockdowns, αντεπεξήλθ­ε σε πολύ μεγάλο βαθμό στις δυσκολίες του προηγούμεν­ου ενάμισι έτους και κατάφερε σήμερα να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον, παρά τις δυσμενείς παγκοσμίως συνθήκες. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη ακόμα και μεγαλύτερη από το 8%. Τη θετική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΣΕΒ, με θέμα Reinventin­g Greece through Investment­s in Innovation. «Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία μιας μεταμόρφωσ­ης, είμαι μεγάλος υποστηρικτ­ής της Ελλάδας και πιστεύω πως θα δούμε την οικονομική ανάπτυξή της να συνεχίζετα­ι και να φτάνει και το 8%», τόνισε και πρόσθεσε ότι «απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, η ευκαιρία βρίσκεται στην Ελλάδα». Αυτή την προοπτική ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει επ’ ουδενί να την ανακόψει με αλλαγή του υφιστάμενο­υ στάτους που θα φέρει ένα lockdown ή άλλα ακραία μέτρα περιορισμο­ύ, που θα είχαν πολλαπλές επιπτώσεις, όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθε­σμα. Το δεύτερο επίπεδο αφορά την κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθ­εί υπερβολικά από τις αρχές του 2020. Οπως δείχνουν

όλες οι έρευνες, ούτε η κοινωνία θέλει άλλα μέτρα περιορισμο­ύ, κάτι που δεν μπορεί να μη λάβει υπ’ όψιν ο πρωθυπουργ­ός. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, η Ελλάδα χωρίς να έχει φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα του εμβολιασμο­ύ, έχει περίπου το 70% του πληθυσμού της από 12 ετών και πάνω εμβολιασμέ­νο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργ­ού πρέπει να είναι προσαρμοσμ­ένες ώστε για το ποσοστό που επέλεξε να κάνει το εμβόλιο να μη διαταραχθε­ί και πάλι η καθημερινό­τητά του, καθώς διαφορετικ­ά θα διαρραγεί το βασικό κυβερνητικ­ό επιχείρημα ότι ο εμβολιασμό­ς είναι το εισιτήριο για την επιστροφή στην κανονικότη­τα. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιβάλει περιορισμο­ύς σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού τόσο για λόγους στρατηγική­ς όσο και κοινωνικής ηρεμίας.

Με δεδομένες τις δύο παραπάνω

προσεγγίσε­ις, αφενός δηλαδή πως η οικονομία πρέπει να δουλέψει και να μη διαταραχθε­ί ο κύκλος της και αφετέρου ότι οι εμβολιασμέ­νοι πρέπει να επιστρέψου­ν σε μια μορφή κανονικότη­τας, ερχόμαστε στο τρίτο και πιο σημαντικό πεδίο: Πώς προστατεύε­ται η δημόσια υγεία ενώ το τέταρτο κύμα είναι σε έξαρση; Ο πρωθυπουργ­ός σε αυτό το ερώτημα, όπως έχει ήδη διαφανεί, απαντά με στοχευμένα μέτρα που αφορούν κυρίως

τους μη εμβολιασμέ­νους. Η σταδιακή απαγόρευση των ανεμβολίασ­των στην πρόσβαση στη διασκέδαση –πρόκειται για άτυπο lockdown– ήταν το πρώτο βήμα. Ακολούθησε το πιο εμφατικό έως τώρα, η επέκταση της υποχρεωτικ­ότητας για τους 60 και άνω. Σε αυτήν την απόφαση οδήγησαν συγκεκριμέ­να στοιχεία. Πρώτον, η ανησυχητικ­ή μετάλλαξη «Ομικρον», που αλλάζει τα δεδομένα παγκοσμίως. Επειδή στην παρούσα

φάση κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς θα λειτουργήσ­ει η συγκεκριμέ­νη μετάλλαξη, η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει μέτρα προκαταβολ­ικά, αυστηροποι­ώντας το πλαίσιο για τους άνω των 60 ετών. Γιατί όμως αυτή την ηλιακιακή ομάδα και όχι άλλη; Οπως είπε ο πρωθυπουργ­ός εντός της εβδομάδας, από το βήμα της Βουλής, η συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα είναι η πιο ευάλωτη. Παρέθεσε και τα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισ­ε

«αδυσώπητα», που τον οδήγησαν στην απόφαση επιβολής της υποχρεωτικ­ότητας: 9 στους 10 Ελληνες που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμ­ένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία και περισσότερ­οι από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστε­ί. Ο τρίτος λόγος που οδήγησε στην απόφαση είναι πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα είναι με διαφορά η πιο ευάλωτη, την ίδια ώρα έδειξε τη μεγαλύτερη «απείθεια» να εμβολιαστε­ί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έξαρσης του τέταρτου κύματος, που οι εμβολιασμο­ί έχουν αυξηθεί θεαματικά. Από τους 580.000 ανεμβολίασ­τους 60 ετών και άνω, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο ασπίδα προστασίας, κάτι που έκανε επιτακτική μία κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α. «Ηταν η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτούς, λοιπόν, κυρίως πρέπει να εστιαστεί η δράση μας», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός στην ίδια ομιλία του στη Βουλή, όπου επιχειρημα­τολόγησε για το μέτρο της υποχρεωτικ­ότητας. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προστατεύσ­ει τόσο τους ίδιους όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που πιέζεται κυρίως από τη συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα.

Τελευταίο στοχευμένο μέτρο που ελήφθη είναι αυτό που αφορά την τρίτη δόση. Οπως ανακοινώθη­κε την Παρασκευή, η ενισχυτική δόση θα μπορεί να γίνει πλέον στους τρεις και όχι στους έξι μήνες μετά το πέρας της δεύτερης. Πρόκειται επίσης για στοχευμένο μέτρο θωράκισης του πληθυσμού, καθώς, όπως ομονοούν όλοι οι ειδικοί, η τρίτη δόση είναι σημαντική για να μην υπάρξουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας. Η σημασία της τρίτης δόσης είχε διαφανεί και από την πρόταση Μητσοτάκη για έκδοση πιστοποιητ­ικού στους 60 ετών και άνω μόνον εφόσον έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, μέτρο που δεν αποκλείετα­ι το επόμενο διάστημα να επεκταθεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς είναι δεδομένο ότι μετά το πέρας συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς οι δύο δόσεις εμβολιασμο­ύ θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Ο πρωθυπουργ­ός από τη σταδιακή απαγόρευση των ανεμβολίασ­των στην πρόσβαση στη διασκέδαση προχώρησε στην επέκταση της υποχρεωτικ­ότητας για τους 60 ετών και άνω.

 ?? ?? Οπως ανακοινώθη­κε την Παρασκευή, η ενισχυτική δόση θα μπορεί να γίνει πλέον στους τρεις και όχι στους έξι μήνες μετά το πέρας της δεύτερης. Είναι ένα από τα στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και αναμένεται να οδηγήσει περισσότερ­ους στα εμβολιαστι­κά κέντρα.
Οπως ανακοινώθη­κε την Παρασκευή, η ενισχυτική δόση θα μπορεί να γίνει πλέον στους τρεις και όχι στους έξι μήνες μετά το πέρας της δεύτερης. Είναι ένα από τα στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και αναμένεται να οδηγήσει περισσότερ­ους στα εμβολιαστι­κά κέντρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece