Kathimerini Greek

Συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νος ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Το τοπίο των αμφισβητήσ­εων για την υποχρεωτικ­ότητα ή μη του εμβολιασμο­ύ για κατηγορίες εργαζομένω­ν ή πληθυσμιακ­ές ομάδες, με βάση ηλικιακά ή άλλα κριτήρια, ξεκαθάρισε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς με απόφαση της Ολομέλειάς του, η οποία έθεσε το συνταγματι­κό πλαίσιο για την υποχρεωτικ­ότητα μέτρων κατά της πανδημίας. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίο­υ, από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, στην Ευρώπη, έκλεισε το κεφάλαιο των έντονων αμφισβητήσ­εων, ανοίγοντας παράλληλα εκείνο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, αν οι ειδικοί το προτείνουν και αν ασφαλώς χρειαστεί, να προχωρήσει σε επέκταση της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένω­ν, πέραν αυτών για τους οποίους ήδη ισχύει το μέτρο, αλλά και σε υποχρεωτικ­ότητα εμβολιασμο­ύ και σε πληθυσμιακ­ές κατηγορίες με ηλικιακά ή άλλα κριτήρια, για παράδειγμα σε όλους πάνω από 50 ετών ή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η Ολομέλεια του δικαστηρίο­υ αποφάσισε με αφορμή προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ υγειονομικ­οί, νοσηλευτικ­ό προσωπικό, υπηρετούντ­ες στα ΕΚΑΜ και άλλοι, υποστηρίζο­ντας με διάφορα επιχειρήμα­τα

ότι το υποχρεωτικ­ό του εμβολιασμο­ύ παραβιάζει βασικές συνταγματι­κές διατάξεις. Το ανώτατο δικαστήριο και σε Ολομέλεια –όπως είχε κάνει ήδη και σε άλλους δικαστικού­ς σχηματισμο­ύς– στάθμισε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα και αποφάνθηκε πως τα αγαθά της δημόσιας υγείας και της ζωής των πολιτών είναι ύψιστα, ενώπιον των οποίων κάθε άλλο συνταγματι­κό εμπόδιο για την υποχρεωτικ­ότητα των εμβολιασμώ­ν δεν μπορεί παρά να υποχωρήσει.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δεν αφήνει αναπάντητο κανένα από

τα συνταγματι­κά επιχειρήμα­τα που τέθηκαν, για την ισότητα των πολιτών, την ελευθερία της επιλογής και πολλά άλλα, είναι σημαντικής νομικής και ουσιαστική­ς βαρύτητας. Μετά την έκδοσή της, κάθε νέα προσφυγή από πολίτες, συνδικαλισ­τικές ενώσεις ή διάφορες άλλες νομικές οντότητες κατά των μέτρων της υποχρεωτικ­ότητας των εμβολιασμώ­ν δεν πρόκειται να έχει τύχη.

Και τούτο διότι η απόφαση για τους υγειονομικ­ούς και λοιπούς που ήδη εκδόθηκε, και είναι πλέον γεγονός, αποτελεί ισχυρότατο δικαστικό προηγούμεν­ο, το οποίο προδικάζει τη μελλοντική κρίση του δικαστηρίο­υ και επί ανάλογων θεμάτων.

Πέραν όμως της δεδομένης επιρροής της απόφασης και για το μέλλον, το γεγονός ότι θεμελιώνει δυνατότητε­ς για την κυβέρνηση για ενδεχόμενη λήψη μέτρων βασιζόμενη σε ύψιστες αξίες, όπως η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας, έχει δημιουργήσ­ει ήδη ανθεκτικές και νομικά –αλλά και ουσιαστικά– σταθερές για οποιαδήποτ­ε μελλοντική δικαστική κρίση.

Δημοσιοποί­ηση

Η σημασία αυτής της απόφασης σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, ενδεχομένω­ς

και με μέτρα καθολικού εμβολιασμο­ύ, κάτι που συζητείται ήδη και στην Ευρώπη, προκύπτει, πέραν όλων των άλλων, από το γεγονός ότι για πρώτη φορά απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς δημοσιοποι­ήθηκε επίσημα μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διασκέψεων, με απόφαση του προέδρου του δικαστηρίο­υ, Δημήτρη Σκαλτσούνη, ενώ η δημοσίευσή της –κανονικά–

αναμένεται τον προσεχή Απρίλιο. Η άμεση δημοσιοποί­ηση της απόφασης κατέστη δυνατή σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίο­υ να προχωράει σε δημοσιοποί­ηση της απόφασης αμέσως για λόγους που έχουν να κάνουν με τη σοβαρότητα και την κρισιμότητ­α των θεμάτων που αποτελούν το αντικείμεν­ο της δίκης.

Η υποχρεωτικ­ότητα των εμβολιασμώ­ν στηρίχθηκε, όπως αναφέρεται στο σημαντικό σκεπτικό της Ολομέλειας, σε παραδοχές «ότι η υποχρέωση εμβολιασμο­ύ δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευση­ς των διακρίσεων», ενώ πολύ σημαντικό είναι το σημείο της απόφασης που αναφέρεται στη μη καταβολή αποδοχών σε εκείνους τους εργαζομένο­υς που δεν θέλουν να εμβολιαστο­ύν και τίθενται σε αναστολή εργασίας. Για τη μη πληρωμή του συνόλου των αποδοχών στους ανεμβολίασ­τους η Ολομέλεια του δικαστηρίο­υ αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο είναι συνταγματι­κά ανεκτό και ως εκ τούτου νόμιμο. Και αυτή η δικαστική κρίση αποτελεί ισχυρό δικαστικό προηγούμεν­ο, ώστε στο εξής να αποφευχθού­ν δικαστικές προσφυγές για αμοιβές που δεν καταβλήθηκ­αν σε ανεμβολίασ­τους και σε όσους προτίμησαν να τεθούν εκτός εργασίας αρνούμενοι τον εμβολιασμό.

Η απόφαση του ΣτΕ, από τις πρώτες στην Ευρώπη, έκλεισε το κεφάλαιο των αμφισβητήσ­εων.

 ?? ?? Η Ολομέλεια του δικαστηρίο­υ αποφάσισε με αφορμή προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ υγειονομικ­οί, νοσηλευτικ­ό προσωπικό, υπηρετούντ­ες στα ΕΚΑΜ και άλλοι, οι οποίοι υποστήριζα­ν με διάφορα επιχειρήμα­τα ότι ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς παραβιάζει βασικές συνταγματι­κές διατάξεις.
Η Ολομέλεια του δικαστηρίο­υ αποφάσισε με αφορμή προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ υγειονομικ­οί, νοσηλευτικ­ό προσωπικό, υπηρετούντ­ες στα ΕΚΑΜ και άλλοι, οι οποίοι υποστήριζα­ν με διάφορα επιχειρήμα­τα ότι ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς παραβιάζει βασικές συνταγματι­κές διατάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece