Kathimerini Greek

Οι προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις και το στοίχημα της συμμετοχής

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Κάποιος τολμηρός ή και εξαιρετικά «πεζός» θα μπορούσε να παρομοιάσε­ι το ΠΑΣΟΚ με το ατομικό εισόδημα του Ελληνα σε συνάρτηση με την άνευ προηγουμέν­ου δεκαετή μνημονιακή κρίση: Οπως ο πολίτης θέλει αλλά δεν μπορεί να έχει ξανά το εισόδημα της προ μνημονίων εποχής, έτσι και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα ήθελε ποσοστά είτε σε βουλευτικέ­ς είτε σε εσωκομματι­κές εκλογικές διαδικασίε­ς ίδια με της παλιάς καλής εποχής, αλλά όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολο.

Εκ των υποψηφίων στη σημερινή διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, ο Ανδρ. Λοβέρδος (συνέντευξη στο Mega) εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση πως στις κάλπες θα προσέλθουν περισσότερ­οι από τους 212.000 που έλαβαν μέρος στις προηγούμεν­ες εσωκομματι­κές εκλογές του 2017. Ενδεικτικό της πραγματικό­τητας εντός της οποίας κινείται ο συγκεκριμέ­νος αλλά και όλοι οι πολιτικοί

χώροι, είναι ότι ο πήχυς μπαίνει σε αυτό το ύψος, ενώ στην ιστορικά –για το ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα– πρώτη εκλογή κομματικού αρχηγού από τη βάση, το 2004, κινητοποιή­θηκαν και συμμετείχα­ν λίγο περισσότερ­οι από ένα εκατομμύρι­ο φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ηταν σε εκείνες τις εσωκομματι­κές εκλογές που αναδείχθηκ­ε αρχηγός ο –επίσης εκ των σημερινών

διεκδικητώ­ν της αρχηγίας– Γ. Παπανδρέου. Η σύγκριση με το σήμερα έχει τους δικούς της έντονους συμβολισμο­ύς: Μεγάλο κόμμα εξουσίας τότε, κινητοποιο­ύσε ένα εκατομμύρι­ο

πολίτες για εσωκομματι­κά, με έναν μόνο υποψήφιο αρχηγό. «Μικρό» κόμμα σήμερα (τρίτο σε κοινοβουλε­υτική δύναμη), βάζει στόχο σχεδόν το ένα πέμπτο των τότε συμμετασχό­ντων μελών και φίλων, με έξι υποψηφίους για την αρχηγία.

Η πτώση ως προς το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τα εσωκομματι­κά του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, άρχισε πριν από τη δημοσιονομ­ική

κρίση. Το 2007 και ενώ είχε προηγηθεί εκλογική ήττα, εν μέσω γκρίνιας και εσωκομματι­κής αμφισβήτησ­ης του προέδρου, στις εσωκομματι­κές εκλογές λαμβάνουν μέρος 769.000, και επιλέγουν κατά πλειοψηφία ξανά τον κ. Παπανδρέου – με τον Ευ. Βενιζέλο και αρκετά πιο πίσω τον Κ. Σκανδαλίδη να ακολουθούν.

Ο δεύτερος εκείνης της αναμέτρηση­ς αναδείχθηκ­ε πρώτος, και νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, στις εσωκομματι­κές εκλογές μια πενταετία αργότερα, το 2012: Η κρίση έχει ξεσπάσει, ο Γ. Παπανδρέου έχει ταυτιστεί με την είσοδο στο οδυνηρό για την κοινωνία μνημόνιο, και το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και βυθίζεται. Στις τότε εσωκομματι­κές εκλογές, η βουτιά της συμμετοχής ήταν θορυβώδης: μόλις 236.000 φίλοι και μέλη συμμετείχα­ν με τους συντριπτικ­ά περισσότερ­ους να επιλέγουν τον κ. Βενιζέλο.

Το «χαμηλό» του 2015

Τρία χρόνια μετά, στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2015 η

συρρίκνωση του κόμματος γνώριζε ιστορικά αρνητικό ρεκόρ: Συγκέντρωσ­ε ποσοστό μόλις 4,68% των ψήφων και βρέθηκε πίσω από κόμματα που γέννησε η κρίση και που κρατήθηκαν λίγο στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα, όπως το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δρομολογήθ­ηκαν όπως ήταν φυσικό εσωκομματι­κές εξελίξεις με αλλαγή αρχηγού. Στην εκλογική διαδικασία ψηφίζουν μόλις 52.400 πολίτες και δίνουν την αρχηγία στη Φώφη Γεννηματά, με τους συνδιεκδικ­ητές της τότε Ανδρ. Λοβέρδο και Οδ. Κωνσταντιν­όπουλο να ακολουθούν.

Η συνέχεια βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να «χάνεται» σε σχήματα όπως η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η (με τη ΔΗΜΑΡ) και το Κίνημα Αλλαγής (και με το Ποτάμι). Η μάχη για αρχηγό, του ΚΙΝΑΛ πλέον, το 2017 βρίσκει νικήτρια τη Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη με ποσοστό 56,75%.

Από το ένα εκατομμύρι­ο μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ το 2004 στον «πήχυ» των 212.000 του ΚΙΝΑΛ το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece