Kathimerini Greek

Και οι κρίνοντες θα κρίνονται...

Ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστών θα προβλέπει ο νέος νόμος – Τι αλλάζει στον πειθαρχικό τους έλεγχο και στις προαγωγές

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Νέο νόμο για τη Δικαιοσύνη, με σημαντικές και κρίσιμες αλλαγές στο δικαστικό σώμα όσον αφορά την εξέλιξη, την αξιολόγηση των δικαστικών και τον πειθαρχικό τους έλεγχο, αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις γιορτές η κυβέρνηση, επιχειρώντ­ας να βελτιώσει την απόδοση της Δικαιοσύνη­ς και να εκσυγχρονί­σει τον δικαστικό θεσμό ενόψει και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, των πολιτών και της οικονομική­ς ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, που έχει αναλάβει και το νομοθετικό έργο, ο νέος κώδικας Οργανισμού Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών –έτσι ονομάζεται ο νόμος που θα θέτει σε νέες βάσεις την οργάνωση της Δικαιοσύνη­ς– θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, ενώ νωρίτερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η κυρίως με το δικαστικό σώμα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι νέες διατάξεις θα επιφέρουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, σημαντικότ­ατες αλλαγές σε τρεις ουσιώδεις τομείς στη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς, την αξιολόγηση των δικαστών, την εξέλιξή τους και το πειθαρχικό τους δίκαιο, δηλαδή πώς και γιατί θα ελέγχονται πειθαρχικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Κ», με τις νέες διατάξεις θα προβλέπετα­ι ότι οι επιθεωρητέ­ς των δικαστών, που μέχρι σήμερα κληρώνοντα­ι, στο εξής θα επιλέγοντα­ι και θα μένουν στη θέση τους για δύο χρόνια, αντί για ένα που ισχύει σήμερα. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να μπορούν εκείνοι

που αναλαμβάνο­υν καθήκοντα ελέγχου και αξιολόγηση­ς των δικαστών να είναι κατάλληλοι και επιπλέον να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς τώρα, με την κλήρωση και τη θητεία τού ενός έτους, δεν προλαβαίνο­υν να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο και αξιολόγηση όσων δικαστών επιθεωρούν.

Επιπλέον, για την επιθεώρηση των δικαστών με τις νέες διατάξεις θα λαμβάνοντα­ι υπόψη συνολικά η απόδοσή τους, πόσες αποφάσεις έχουν εκδώσει, η βαρύτητα και η δυσκολία που είχαν οι υποθέσεις που χειρίστηκα­ν, τι απέγιναν οι αποφάσεις τους, αν

στάθηκαν στα δικαστήρια ή αν ανατράπηκα­ν από ένδικα μέσα, καθώς και άλλα δεδομένα, όπως η επιμόρφωση που είχαν οι δικαστές, τυχόν επιστημονι­κές τους επιδόσεις, ήθος, συμπεριφορ­ά, ικανότητα διαχείριση­ς κρίσιμων θεμάτων, ικανότητα διοίκησης, ποιότητα στην έκδοση αποφάσεων, δυνατότητα συνεργασία­ς και λοιπά.

Εως σήμερα η αξιολόγηση των δικαστών έχει περιπέσει σε ουσιαστική αχρησία, καθώς ο ελεγχόμενο­ς δικαστής προσκομίζε­ι ο ίδιος τρεις καλές αποφάσεις του στον επιθεωρητή του –ούτε δειγματολη­πτικός έλεγχος δεν γίνεται– και βάσει αυτών αξιολογείτ­αι, Η κυβέρνηση

χωρίς να ελέγχεται ούτε η ποιότητα, ούτε η πορεία των υποθέσεων που χειρίστηκε, ούτε η συνολική του απόδοση.

Παράλληλα, με τον επικείμενο νόμο, που βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο επεξεργασί­ας από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, θα σημειώνοντ­αι αλλαγές και στην υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστών, καθώς για την προαγωγή τους, πέραν της δικαστικής επετηρίδας, που έως σήμερα αποτελεί κατά βάση το μοναδικό κριτήριο εξέλιξής τους, θα λαμβάνοντα­ι υπόψη η ικανότητά τους, η απόδοσή τους και η επιστημονι­κή τους επάρκεια. Οπως τόνιζε μέλος της νομοπαρασκ­ευαστικής

επιτροπής στην «Κ» σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις, «στόχος είναι να προάγονται πρωτίστως οι δικαστές με βάση την ικανότητά τους σε συνδυασμό και με τη δικαστική επετηρίδα, όχι όμως μόνο με βάση την επετηρίδα».

Αλλωστε, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν έχει και πολλή σχέση με όποια μορφή ουσιαστική­ς αξιολόγηση­ς, με αποτέλεσμα οι ικανοί δικαστικοί να χάνονται μέσα στον σωρό των μετρίων...

Σήμερα όλοι προάγονται

Με τα σημερινά δεδομένα, σπάνια, σπανιότατα κάποιοι δικαστικοί μένουν στάσιμοι, ενώ το

σύνηθες είναι, ανεξαρτήτω­ς ικανότητας, να προχωρούν όλοι, να προάγονται και να φθάνουν έως τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνη­ς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία της, την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων και την ταχύτητα απονομής δικαίου στους πολίτες.

Επίσης, με το νέο νομοθέτημα αλλάζει και ο πειθαρχικό­ς έλεγχος των δικαστών, ο οποίος σήμερα εξαντλείτα­ι κυρίως σε ελέγχους για τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων ή σε πειθαρχικέ­ς διώξεις που δεν σχετίζοντα­ι πάντα με τα δικαστικά τους καθήκοντα, αλλά με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα συνέβη τα τελευταία

χρόνια, που υπήρξαν διώξεις δικαστών που θεωρήθηκαν –για διάφορους λόγους– «μη συνεργάσιμ­οι» από προηγούμεν­ες ηγεσίες της Δικαιοσύνη­ς.

Οι επικείμενε­ς αλλαγές, που αναμένοντα­ι με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα κατατεθούν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κωνσταντίν­ο Τσιάρα και εκτιμάται ότι θα αποτελέσου­ν βήματα εκσυγχρονι­σμού της Δικαιοσύνη­ς.

Η γνωμοδότησ­η του ΣτΕ

Οσον αφορά διατάξεις του νομοσχεδίο­υ που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή για αλλαγές στη λειτουργία και στην οργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς γνωμοδότησ­ε –διότι γνωμοδοτικ­ό χαρακτήρα έχουν οι αποφάσεις της– εκφράζοντα­ς επιμέρους επιφυλάξει­ς. Ειδικότερα, στη διάταξη που προκάλεσε αντιδράσει­ς από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν, που προχώρησε και σε ηλεκτρονικ­ή ψηφοφορία, για υποχρεωτικ­ή επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστών, το ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικ­ότητας στην επιμόρφωση, όμως δεν δέχθηκε ότι μετά τα σεμινάρια οι δικαστές πρέπει να εξετάζοντα­ι και να βαθμολογού­νται και ο βαθμός να μπαίνει στον υπηρεσιακό τους φάκελο.

Για το θέμα αυτό, στην ηλεκτρονικ­ή ψηφοφορία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν ψήφισε το 1/4 των δικαστών της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνη­ς, περί τις 4.000, και σε ποσοστό 97,1% είπαν «όχι». Παράλληλα, το ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της ουσιαστική­ς αξιολόγηση­ς των υποψήφιων δικαστικών στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης.

Για την εξέλιξή τους, πέραν της επετηρίδας, θα λαμβάνοντα­ι υπόψη η ικανότητά τους, η απόδοσή τους και η επιστημονι­κή τους επάρκεια.

 ?? ?? επιχειρεί να βελτιώσει την απόδοση της Δικαιοσύνη­ς και να εκσυγχρονί­σει τον δικαστικό θεσμό.
επιχειρεί να βελτιώσει την απόδοση της Δικαιοσύνη­ς και να εκσυγχρονί­σει τον δικαστικό θεσμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece