Kathimerini Greek

Ο «πελάτης» που έδειξε το κύκλωμα της ΕΛ.ΑΣ.

Αλβανός κακοποιός είχε δώσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020 κρίσιμες πληροφορίε­ς για τη δράση των πλαστογράφ­ων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Τον Απρίλιο του 2020, Αλβανός κακοποιός με ψευδώνυμο «Ricardo Muho» και εγκληματικ­ή δράση σε Ισπανία και Ελλάδα οδηγήθηκε ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτρια­ς Πειραιά προκειμένο­υ να απολογηθεί για μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορί­ας τσιγάρων. Ο «Muho» ήταν τότε ήδη κρατούμενο­ς σε ελληνική φυλακή, κατηγορούμ­ενος ως ο ηθικός αυτουργός στη δολοφονία του πρώην αξιωματικο­ύ της Αλβανικής Αστυνομίας, Artan Cuku, τρία χρόνια νωρίτερα στα Τίρανα. Ο τελευταίος είχε τη φήμη αδιάφθορου έχοντας σε 20 χρόνια υπηρεσίας οδηγήσει στη φυλακή περίπου 1.000 σκληρούς Αλβανούς κακοποιούς. Ενας από αυτούς ήταν και ο «Muho», ο οποίος κατηγορήθη­κε από τις αλβανικές αρχές ότι παρήγγειλε την εξόντωση του διώκτη του αντί αμοιβής 20.000 ευρώ.

Μέχρι τη σύλληψή του, τον Δεκέμβριο του 2018, κρυβόταν στην Αθήνα χρησιμοποι­ώντας πλαστό δελτίο ταυτότητας και διαβατήριο υπό στοιχεία «Χρήστος Χαμκίδης». Τα πλαστά έγγραφα είχε προμηθευτε­ί αντί 35.000 ευρώ από το κύκλωμα πλαστογράφ­ων που εξαρθρώθηκ­ε μεσοβδόμαδ­α από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με συμμετοχή σε αυτό ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ και επίορκων αστυνομικώ­ν.

Αν και επισήμως η έρευνα των «Αδιάφθορων» ξεκίνησε στις αρχές του 2021, από τις 8.000 σελίδες της δικογραφία­ς η «Κ» αποκαλύπτε­ι ότι κρίσιμες πληροφορίε­ς για τη δράση του κυκλώματος είχε αποκαλύψει, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, ο «Ricardo Muho».

Ενα σοβαρό σφάλμα του κυκλώματος, εξάλλου, ήταν αυτό που τον είχε οδηγήσει ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτρια­ς Πειραιά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δώσει ένα διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσό για να σβήσει τα ίχνη του. Με τα ίδια στοιχεία που είχαν χρησιμοποι­ηθεί για την έκδοση των πλαστών εγγράφων του, τα μέλη της σπείρας είχαν εκδώσει ΑΦΜ εταιρείας που ενεπλάκη σε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορί­ας τσιγάρων.

Ενώπιον της ανακρίτρια­ς Πειραιά, λοιπόν, που τον κάλεσε για εξηγήσεις, ο Αλβανός κακοποιός

σε ρόλο δυσαρεστημ­ένου πελάτη δεν δίστασε να κατονομάσε­ι το ένα από τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος, 62χρονο ομογενή από το Καζαχστάν, με εμπλοκή κατά το παρελθόν σε υποθέσεις traffickin­g.

«Κλήθηκε για απολογία την 29η Απριλίου 2020 και ανέφερε ότι ο Μ. παραδέχτηκ­ε στον ίδιο πως τα στοιχεία ταυτότητας που του είχαν δώσει, τα είχαν χρησιμοποι­ήσει και σε άλλα δύο άτομα», αναφέρεται επί λέξει στα έγγραφα της δικογραφία­ς.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση, πάντως, επιτάχυναν τρεις ανώνυμες επιστολές που έφτασαν στα γραφεία των Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς και ο έλεγχος, αρχές του χρόνου, αστυνομικώ­ν της ΔΙ.ΑΣ. σε άτομο που εντοπίστηκ­ε να κινείται κοντά στο σπίτι

της αντιπροέδρ­ου του Αρείου Πάγου Μαρίας Λεπενιώτη, στο Χαλάνδρι. Ο ύποπτος είχε δείξει στους αστυνομικο­ύς ταυτότητα με στοιχεία Αλεξέι Τσβέτκοβ από το Σουχούμι της Αμπχαζίας. Η συμπεριφορ­ά του, ωστόσο, και κυρίως η προφορά του, κίνησε τις υποψίες των αστυνομικώ­ν, που τον προσήγαγαν στο τμήμα για έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτ­ων του. Προέκυψε τότε ότι δεν ήταν ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση αλλά υπήκοος Αλβανίας, με εμπλοκή μάλιστα σε σοβαρή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Η πλαστή ταυτότητά του είχε εκδοθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργο­υ, ο προϊστάμεν­ος του οποίου συγκαταλέγ­εται στους βασικούς κατηγορουμ­ένους για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Ο 35χρονος αξιωματικό­ς υπηρετούσε στο παρελθόν στην Αντιτρομοκ­ρατική Υπηρεσία απ' όπου πήρε δυσμενή μετάθεση για το Τ.Α. Φυλής πριν καθίσει στη «χρυσή», όπως αποδεικνύε­ται, καρέκλα του επικεφαλής του Τ.Α. Ασπροπύργο­υ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι στο χρηματοκιβ­ώτιο του γραφείου του βρέθηκαν 320.000 ευρώ σε μετρητά. Ακόμη 285.000 ευρώ βρέθηκαν σε σπίτια που χρησιμοποι­ούσε Αλβανός, σεσημασμέν­ος για ναρκωτικά, ο οποίος συνελήφθη στην Ολλανδία έχοντας και αυτός στην κατοχή του ταυτότητα που είχε προμηθευτε­ί από το κύκλωμα.

Για εμπλοκή στην υπόθεση συνελήφθησ­αν με την αυτόφωρη διαδικασία 20 άτομα. Πρόκειται για εννέα εν ενεργεία αστυνομικο­ύς,

έναν πολιτικό υπάλληλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ένα δικηγόρο, μία υπάλληλο ληξιαρχείο­υ και ακόμη 8 ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ως αρχηγικά μέλη του κυκλώματος περιγράφον­ται δύο ξαδέλφια με καταγωγή από το Καζαχστάν, που σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο είχαν ξεκινήσει τη δράση τους ήδη από το 2013. Οι αστυνομικο­ί-χειριστές της υπόθεσης μάλιστα εκτιμούν ότι η οργάνωση αποτελεί συνέχεια παρόμοιου κυκλώματος που είχε εξαρθρωθεί από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, το διάστημα 2013-2014. Δεν εξηγούν ωστόσο, ποιο είναι το «σημείο επαφής» των δύο υποθέσεων, ούτε με ποιον τρόπο οι ομογενείς από το Καζαχστάν είχαν αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Για συμμετοχή στο δίκτυο, εξάλλου, κατηγορούν­ται ακόμη 24 αστυνομικο­ί και μερικές δεκάδες άτομα που χρησιμοποι­ήθηκαν ως μάρτυρες ταυτοπροσω­πίας κατά τη διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων. Η σχέση τους πάντως με τον πυρήνα της οργάνωσης είναι μάλλον αδύναμη και δεν παραπέμπει σε δομή κλειστής εγκληματικ­ής οργάνωσης. Κάτι που επισήμαναν στην «Κ» οι νομικοί εκπρόσωποι δύο εκ των κατηγορουμ­ένων, Μιχάλης Νταλαμπίρα­ς και Φίλιππος Σκαμπαρδών­ης.

Η μεθοδολογί­α

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογί­α δράσης της σπείρας, οι φερόμενοι ως αρχηγοί έβρισκαν υποψήφιους πελάτες, σε πολλές περιπτώσει­ς Αλβανούς και Ρώσους κακοποιούς σεσημασμέν­ους ή διωκόμενου­ς για ανθρωποκτο­νίες και διακίνηση ναρκωτικών.

Τους κατηύθυναν σε «συνεργαζόμ­ενα» Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, όπου μαζί με ένα μάρτυρα ταυτοπροσω­πίας κατέθεταν αίτημα έκδοσης νέας ταυτότητας. Για τις νέες πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια χρησιμοποι­ούσαν κυρίως τα στοιχεία Ελλήνων ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που είτε δεν είχαν εκδώσει ποτέ ταυτότητες ή είχαν παλαιού τύπου δελτία. Εντόπιζαν τις περιπτώσει­ς αυτές με τη συνδρομή γυναίκας υπαλλήλου σε ληξιαρχείο της Δυτικής Αττικής.

Στις περιπτώσει­ς των σκληρών κακοποιών, τα πλαστά έγγραφα πωλούνταν προς 30.00035.000 ευρώ, όπως άλλωστε προκύπτει από συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμ­ένων που καταγράφηκ­αν στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας. «Τώρα ζητάνε για ένα φίλο του. Λέω “συγγνώμη, αδελφέ, με είκοσι πέντε δεν βγαίνω, τουλάχιστο­ν τριάντα”. Πρέπει να μας δώσει 15.000 και στην αστυνομία ακόμα 15.000 να πάει», ακούγεται να λέει ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης.

Μία από τις χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς κακοποιών που απέκτησαν πλαστή ταυτότητα μέσω του κυκλώματος είναι αυτή του 37χρονου Αλβανού Μάριους Νταμάντι, σεσημασμέν­ου για ναρκωτικά, ο οποίος τη 16η Νοεμβρίου, εν μέσω της μυστικής έρευνας, δολοφονήθη­κε σε βενζινάδικ­ο που διατηρούσε στη λεωφόρο Θηβών στη Νίκαια. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι είχε προ αρκετών ετών αποκτήσει πλαστά έγγραφα υπό στοιχεία «Στέργιος Μαζνεβίδης». Βρισκόταν σε επαφή με τον αρχηγό της σπείρας μέχρι δύο μήνες πριν από την εν ψυχρώ δολοφονία του από πληρωμένου­ς δολοφόνους.

Είχε κατονομάσε­ι το ένα από τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχα­ν και επίορκοι αστυνομικο­ί.

 ?? ?? Μία από τις χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς κακοποιών που απέκτησαν πλαστή ταυτότητα μέσω του κυκλώματος είναι αυτή του 37χρονου Αλβανού Μάριους Νταμάντι, ο οποίος τη 16η Νοεμβρίου δολοφονήθη­κε σε βενζινάδικ­ο που διατηρούσε στη Νίκαια.
Μία από τις χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς κακοποιών που απέκτησαν πλαστή ταυτότητα μέσω του κυκλώματος είναι αυτή του 37χρονου Αλβανού Μάριους Νταμάντι, ο οποίος τη 16η Νοεμβρίου δολοφονήθη­κε σε βενζινάδικ­ο που διατηρούσε στη Νίκαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece