Kathimerini Greek

Ολα τα διμερή θέματα στην ατζέντα, στην κορυφή όμως το ενεργειακό

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Το σύνολο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική κρίση απειλεί να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας και Δύσης σε περαιτέρω δοκιμασίες, εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους, ωστόσο από την πλευρά της Αθήνας θα επιχειρήσο­υν να κρατηθεί η συνάντηση σε αμιγώς διμερές επίπεδο, με την ενέργεια στη κορυφή. Μάλιστα, κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν επ’ αυτού ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν τη βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με μια χώρα-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προσηλωμέν­η στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η Ρωσία, είναι ιστορικοί. Επί τούτω, υπενθύμιζα­ν τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την Αθήνα, μεσούσης της κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, αλλά και τη σταθερή στάση της Μόσχας στο Κυπριακό.

Ως σημαντικά χρονικά σημεία πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντα­ι, φυσικά, στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν το 2016, όταν ο σημερινός πρωθυπουργ­ός ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά και στο τετ α τετ με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν τον περασμένο

Ιανουάριο. Ιδιαιτέρως επιτυχής κρίνεται και η μετάβαση στη Μόσχα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η, ο οποίος μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ προήδρευσα­ν από κοινού της Μεικτής Διυπουργικ­ής Επιτροπής των δύο χωρών και προχώρησαν σε σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογική­ς συνεργασία­ς και της ναυσιπλοΐα­ς.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

Την προηγούμεν­η ημέρα, 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ για περίπου πέντε ώρες. Εκεί, πέρα από την τριμερή που έχει προγραμματ­ιστεί να γίνει σε επίπεδο κορυφής, θα έχει τις πρώτες επαφές με τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ

Κυβερνητικ­ές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι μέλος Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά αυτό «δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτσογκ. Κατά την τριμερή Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατία­ς και Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσου­ν κοινή διακήρυξη για τη στάση των κρατών που εκπροσωπού­ν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο από την ελληνική όσο και από την ισραηλινή πλευρά σημειώνετα­ι ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον», με απόφαση του κ. Μπένετ η τριμερής θα πραγματοπο­ιηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece