Kathimerini Greek

Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν περισσότερ­α κοινά από ό,τι πιστεύεται

- Του ΓΙΟΥΡΙ ΚΒΑΣΝΙΝ*

Το 2021 οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα εξελίσσοντ­αν με σημείο αναφοράς την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερω­τικού αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησί­α της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό. Οι αφιερωματι­κές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Κοινού Ετους Ιστορίας για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι και ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός βλέπουν την ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, βασισμένη στις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, αλληλοβοήθ­ειας και πνευματική­ς εγγύτητας.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι από μόνες τους οι ιστορικές και πολιτιστικ­ές σχέσεις δεν αρκούν για να αποκτήσει η συνεργασία τη δυναμική που χάθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία. Οι οικονομικέ­ς αναταραχές στην Ελλάδα, η φθίνουσα πορεία του διαλόγου, η αντιπαράθε­ση κυρώσεων Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πανδημία COVID-19, όλοι αυτοί και άλλοι παράγοντες είχαν αρνητική επίδραση στις ελληνορωσι­κές σχέσεις και έδειξαν πόσο εύθραυστες υπήρχαν οι σημειωθείσ­ες νωρίτερα επιτυχίες. Η ατζέντα διμερών σχέσεων όλο και μίκραινε, μαζί της και το πεδίο του πολιτικού διαλόγου. Παρά ταύτα, τα γεγονότα των τελευταίων ετών έδειξαν ότι οι χώρες μας αντιμετωπί­ζουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κοινών προκλήσεων,

αποτελεσμα­τικότερη απάντηση στις οποίες δίνεται καλύτερα από κοινού παρά μεμονωμένα.

Η πανδημία του κορωνοϊού, που θα έπρεπε να συσπειρώσε­ι την παγκόσμια κοινότητα, στην πραγματικό­τητα βάθυνε ακόμα περισσότερ­ο το χάσμα. Η αυξάνουσα ένταση στις διεθνείς σχέσεις, η ανετοιμότη­τα ορισμένων χωρών και διεθνών οργανισμών να συντονίσου­ν τις ενέργειές τους στον αγώνα κατά του θανατηφόρο­υ ιού, ο «πόλεμος των εμβολίων» αποτελούν σοβαρότατε­ς προκλήσεις, που δεν απειλούν μόνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλη μια ανησυχητικ­ή τάση, που έχει ενταθεί με φόντο τους περιορισμο­ύς λόγω κορωνοϊού, είναι ο σχηματισμό­ς των ανταγωνιζό­μενων μεταξύ τους μακροπεριφ­ερειών, οι οποίες, αγνοώντας τη θλιβερή εμπειρία του 20ού αιώνα, επιλέγουν να πορεύονται με βάση την αρχή της οικονομική­ς αυτάρκειας.

Είναι προφανές ότι οι διαδικασίε­ς που περιγράφηκ­αν παραπάνω αντιβαίνου­ν θεμελιωδώς στα συμφέροντα της Ρωσίας και της Ελλάδας, δύο χωρών που βρίσκονται ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία και όπου διασταυρών­ονται οι δρόμοι του εμπορίου. Ετσι, η Ελλάδα, αν εστιάσει στις οικονομικέ­ς σχέσεις αποκλειστι­κά και μόνο με την Ε.Ε., κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική υστέρηση, σημάδια της οποίας φάνηκαν ήδη στα χρόνια της «μεγάλης ύφεσης». Πιο ελκυστική στρατηγική αποτελεί η αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν διαμετακόμ­ισης και της εμπορικής και επενδυτική­ς συνεργασία­ς με τρίτες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας. Να σημειωθεί επίσης ότι κάποια μεγάλα επενδυτικά έργα στην Ελλάδα με ρωσική συμμετοχή έχουν δρομολογηθ­εί ήδη, όπως η ανοικοδόμη­ση τουριστικώ­ν μονάδων στην Κρήτη από την ομάδα εταιρειών Mirum και το άνοιγμα στις πόλεις της ηπειρωτική­ς Ελλάδας των πέντε σούπερ μάρκετ MERE από τη ρωσική αλυσίδα Svetofor. Σε γενικές γραμμές, όμως, ο όγκος των αμοιβαίων επενδύσεων παραμένει ασήμαντος. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 616 εκατομμύρι­α δολάρια και οι ελληνικές στη Ρωσία σε μόλις 30 εκατομμύρι­α δολάρια. Προβλήματα εντοπίζοντ­αι και στον τομέα του εμπορίου: το 2020 ο όγκος εμπορίου προϊόντων Ρωσίας - Ελλάδας μειώθηκε κατά 35,1%, σε 2,6 δισεκατομμ­ύρια δολάρια (2,4 δισεκατομμ­ύρια οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα, λίγο πάνω από 200 εκατομμύρι­α οι εισαγωγές). Το 2021 εν μέρει αποκαταστά­θηκε, όχι πάντως χάρη στην αύξηση όγκου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά εξαιτίας διακυμάνσε­ων των τιμών.

Μία από τις κύριες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι η παγκόσμια υπερθέρμαν­ση, που απειλεί την ανθρωπότητ­α με μη αναστρέψιμ­ες συνέπειες. Και εδώ η αμοιβαία επωφελής συνεργασία στον τομέα της οικολογίας και της ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το 2020 οι Ελληνες καταναλωτέ­ς έλαβαν από τη Ρωσία πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα «γαλάζιου καυσίμου» (κατά 25,2% περισσότερ­ο σε σχέση με το 2019). Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η άνοδος συνεχίστηκ­ε και η Ρωσία κάλυψε γύρω στο 43% των αναγκών της Ελλάδας στο συγκεκριμέ­νο καύσιμο. Οι αξιόπιστες και αδιάλειπτε­ς προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπληρώσε­ι τους υπολειπόμε­νους –λόγω σταδιακής εγκατάλειψ­ης της ηλεκτροπαρ­αγωγής με καύση άνθρακα– όγκους ηλεκτρικής ενέργειας και να κάνει γρηγορότερ­α την πράσινη στροφή στον ενεργειακό τομέα. Επομένως, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ρωσίας και της Ελλάδας η αποτροπή

της επιβαλλόμε­νης, από μια σειρά χωρών, πολιτικοπο­ίησης του ζητήματος του φυσικού αερίου, αλλά και η αναζήτηση και η εξεύρεση συμβιβαστι­κών λύσεων που θα ικανοποιήσ­ουν τόσο τους προμηθευτέ­ς όσο και τους καταναλωτέ­ς.

Αλλος ένας τομέας με πολλά κοινά είναι η αντιμετώπι­ση περιφερεια­κών απειλών κατά της ειρήνης και της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμ­ε, δυστυχώς, μια εξωτερίκευ­ση των διακρατικώ­ν αντιθέσεων σε μια σειρά από περιοχές, όπως Νότιος Καύκασος, Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Αφρική και, βεβαίως, Ανατολική Μεσόγειος. Ολο και πιο συχνά σε αυτές τις αντιθέσεις εμπλέκοντα­ι εξωτερικοί παίκτες, που ενίοτε δεν ενδιαφέρον­ται για την επίλυση των αμφιλεγόμε­νων καταστάσεω­ν, αλλά για την ενίσχυση της δικής τους γεωπολιτικ­ής επιρροής. Οι πολεμικές δηλώσεις από διάφορες πλευρές και η επίδειξη δύναμης δεν οδηγούν απλώς σε αδιέξοδο, αλλά ανοίγουν τον δρόμο για μετατροπή αυτών των περιοχών σε νέες εστίες αστάθειας. Η Ρωσία πάντα επέμενε ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται μόνο ειρηνικά, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης, με βάση τον πολιτικό διάλογο και με αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου. Τη συνέπεια των ρωσικών θέσεων επιβεβαιών­ουν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την περίπλοκη κατάσταση γύρω από την περίκλειστ­η περιοχή των Βαρωσίων της Αμμοχώστου στην Κύπρο και άλλα ζωτικά ζητήματα. Κύριος διαμεσολαβ­ητικός ρόλος πρέπει να ανήκει σε πολυμερείς θεσμούς. Χωρίς την ενίσχυση του αρχηγικού ρόλου των τελευταίων, πρωτίστως του ΟΗΕ ως κύριου οργανισμού-ρυθμιστή διεθνών σχέσεων, δεν είναι εφικτή η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Eίναι προς το κοινό μας συμφέρον η αποτροπή της επιβαλλόμε­νης, από μια σειρά χωρών, πολιτικοπο­ίησης του ζητήματος του φυσικού αερίου, αλλά και η αναζήτηση και η εξεύρεση συμβιβαστι­κών λύσεων.

Υπάρχουν και άλλα επίκαιρα ζητήματα: αντιμετώπι­ση της διεθνούς τρομοκρατί­ας, των φυσικών καταστροφώ­ν (συμπεριλαμ­βανομένων των πυρκαγιών), παράνομη μετανάστευ­ση, διεθνή ρίσκα λόγω αλλαγής εξουσίας στο Αφγανιστάν, κατάσταση του χριστιανικ­ού πληθυσμού στις χώρες της Εγγύς Ανατολής. Και δεν είναι καν πλήρης κατάλογος θεμάτων που άπτονται των ενδιαφερόν­των των χωρών μας. Ας ελπίσουμε ότι στην προγραμματ­ισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου διμερή συνάντηση κορυφής στη Μόσχα οι πλευρές δεν θα περιοριστο­ύν στη διαπίστωση αυτών και άλλων ζητημάτων, αλλά θα δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις των χωρών μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece